[Dapper] Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

Bug #34435 reported by Sebastian Kapfer
240
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xserver-xorg-video-ati (Ubuntu)
Medium
Unassigned
Dapper
Medium
Unassigned

Bug Description

Video corruption is being observed in the UbuntuLooks theme which uses Cairo, on ATI video cards.

Certain types of buttons render incorrectly with the new ”Human“ theme. I cannot reproduce this with other themes.

It seems like only buttons with "text beside icon" are affected. Those with text below icon aren't.

Moving the mouse across the button (thus highlighting it) will remove the mess. Forcing a redraw (such as minimizing and restoring the window) has a certain chance of recreating the mess.

The bug does not occur in Xnest or with the vesa driver. It does with “radeon” and “ati” (which seem to be the same thing). Even though it might be a driver issue, I'm reporting this on ubuntulooks because I have not seen any such thing before with my video card.

[Fixed in current Ubuntu, but backport of the fix is needed for Dapper]

Revision history for this message
In , BenjaminBerg (benjamin-sipsolutions) wrote :

Created an attachment (id=4248)
testcase

Revision history for this message
In , BenjaminBerg (benjamin-sipsolutions) wrote :

Created an attachment (id=4249)
rendered with the png backend

As you can see the test is rendered correctly with the png backend.

Revision history for this message
In , BenjaminBerg (benjamin-sipsolutions) wrote :

Created an attachment (id=4250)
result using xlib

Revision history for this message
In , BenjaminBerg (benjamin-sipsolutions) wrote :

Created an attachment (id=4251)
also using xlib

Sometimes I see this as a result of the testcase.

Revision history for this message
In , BenjaminBerg (benjamin-sipsolutions) wrote :

Just tested without XRENDER and it is looking correctly then.

Revision history for this message
Sebastian Kapfer (caci) wrote : Scrambled buttons with new theme

Certain types of buttons render incorrectly with the new ”Human“ theme. I cannot reproduce this with other themes.

It seems like only buttons with "text beside icon" are affected. Those with text below icon aren't.

Moving the mouse across the button (thus highlighting it) will remove the mess. Forcing a redraw (such as minimizing and restoring the window) has a certain chance of recreating the mess.

The bug does not occur in Xnest or with the vesa driver. It does with “radeon” and “ati” (which seem to be the same thing). Even though it might be a driver issue, I'm reporting this on ubuntulooks because I have not seen any such thing before with my video card.

+++-========================-========================-================================================================
ii gtk2-engines-ubuntulooks 0.9.2-1 'ubuntulooks' theme for GTK+ 2.x
ii libcairo2 1.0.2-3ubuntu1 The Cairo 2D vector graphics library
ii libgtk2.0-0 2.8.13-1ubuntu4 The GTK+ graphical user interface library
ii libx11-6 1.0.0-0ubuntu3 X11 client-side library
ii libxrender1 0.9.0.2-0ubuntu2 X Rendering Extension client library
ii xserver-xorg 7.0.0-0ubuntu17 the X.Org X server
ii xserver-xorg-driver-ati 6.5.7.3-0ubuntu1 X.Org X server -- ATI display driver

Revision history for this message
Sebastian Kapfer (caci) wrote :
Revision history for this message
Rob Lesan (rob-teamlesan) wrote :

I am experiencing a similar problem which only seems to show up in epiphany. I have the toolbar set to display icons only, no text. I am also using the Radeon driver. Ubuntulooks is version 9.5-1.

Revision history for this message
Tarik Jabri (tjabri) wrote :

I can confirm this. I too am experiencing this problem. I'm running an ati radeon card as well. I will post an attachment of a screenshot of Synaptic. Please notice the horizontal bar on the Sections pane has the glitch. Ubuntulooks is version 0.9.6-1.

Revision history for this message
Tarik Jabri (tjabri) wrote : Screenshot of synaptic lower left horizontal scroll bar glitch

This screenshot displays synaptic with the glitch located in the lower left corner on the horizontal scroll bar. They are light colored horizontal streaks on the empty bar area.

The messed up buttons also happen with Firefox where the buttons don't have text on them. It's also shown up in other programs, like Evolution.

Ubuntulooks is version 0.9.6-1.

Changed in ubuntulooks:
status: Unconfirmed → Confirmed
Revision history for this message
Sebastian Kapfer (caci) wrote : Re: Scrambled buttons with new theme

Looks a little different, but who knows... does the bug disappear with the video driver “vesa”?

Revision history for this message
Tarik Jabri (tjabri) wrote :

Sebastian,

Yes the bug disappears with driver "vesa." I just verified that today. I can confirm your comments about the messed up buttons though, I just could never get a screenshot of it.

Revision history for this message
Marius Gedminas (mgedmin) wrote :

Confirming (although this might be redundant at this point). I see scrambled buttons in Rhythmbox and Sound Juicer with the new Human theme (gtk2-engines-ubuntulooks version 0.9.6-1). I also have a radeon card (mobility 7500).

Revision history for this message
delaney (dfearon) wrote :

using a radeon 7000 64meg card i too am experiencing this problem. I notice it in nautilus when i navigate forward a few folders and then use the back arrow to go back a few folders.
Also apparent in a few other apps. I get polka dot red hazes over the text.

Revision history for this message
Billy Cantrell (bvc) wrote :

just happened to me (nvidia) in a button on a popup dialog

I just started using gdm because it's the only way a new user can login. GDM was the cause of other probs recently. Run X from init 3 with startx and see if it continues. Hasn't happened to me when not using gdm.

Revision history for this message
Sebastian Kapfer (caci) wrote :

The glitches disappear when I disable RenderAccel (still "ati" driver on a Radeon M7). No luck reproducing it on my nvidia System or newer Radeons (M10).

Revision history for this message
Sebastien Bacher (seb128) wrote :

Does the RenderAccel change work for other people having that issue?

Changed in ubuntulooks:
status: Confirmed → Needs Info
Revision history for this message
delaney (dfearon) wrote :

Im still having this issue with ubuntulooks engine.
Regardless of the RenderAccel option.

Revision history for this message
Billy Cantrell (bvc) wrote :

are you still using gdm?

Revision history for this message
Sebastian Kapfer (caci) wrote :

I can't see what GDM should have to do with this. Anyway, I just tried it, even booting from scratch and never invoking GDM, and the bug's still there. Probably you didn't load your full session. When gnome-settings-daemon isn't running, the default GTK theme is applied, and that doesn't seem to trigger any Render bugs.

I suppose we should relocate this to xorg-driver-ati or something.

Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote :

I am seeing this as well, running the latest Dapper version. This is on an ATI 9200 card. I get both the scrollbar corruption and button highlight color problems.

Revision history for this message
Rafael Rodrigues Rezende (rrezende) wrote :

This also happens to me using dapper updated five days ago, only with Human gtk theme.

My xorg driver is "ati" (Radeon 7500) and I don't have the RenderAccel option in my xorg.conf.

So far I've seen this on Muine/Totem/Epiphany.

Changed in ubuntulooks:
status: Needs Info → Confirmed
description: updated
description: updated
Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote : Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

Bug #42317 looks like it is probably related to this - I have both problems on my system using the ati driver and ubuntulooks. The same problems also existed when the clearlooks-cairo driver was in use.

Revision history for this message
Michaël Van Dorpe (michael-vandorpe) wrote :

I've never seen the scrollbar issue, but I can confirm the garbled buttons. I don't have RenderAccel in my xorg.conf file either (that's the place where I could find that option, right?), and I'm using a Radeon Mobility 7500 32mb on an Inspiron 5100.

For those who have only seen the screenshots, most of the artifacts and colors appear of disappear when you hover over the buttons in Epiphany, rhythmbox, etc...

Revision history for this message
fubarbundy (launchpad-mailtic) wrote :

Another shot of scrollbars/buttons on my dup at https://launchpad.net/distros/ubuntu/+source/ubuntulooks/+bug/46646/

Revision history for this message
Jan Klesnil (klesnil) wrote :

Yesterday i have upgraded to Dapper Beta and I am experiencing similar problem with the buttons. My card is Radeon 9100. I am using `radeon' driver.

With RenderAccel turned off everything looks great (but the desktop renders slowly).

With XAA render acceleration there are some annoying artifacts.

But with the EXA acceleration the corruption is so heavy that GUI becomes almost unusable.

All other installed themes are working well (they probably dont you cairo) but are no match to Human with attractiveness :-( .

Revision history for this message
Patrick Clément-Bonhomme (patrick.cb) wrote :

I have the issue as presented above with a Radeon Mobility 9000 (M9) on a Toshiba Tecra S1, using the "radeon" driver.

Here are two additional screenshots :
http://www.gel.ulaval.ca/~clemen00/tmp/34435-blue-buttons.png
http://www.gel.ulaval.ca/~clemen00/tmp/34435-garbled-scrollbar.png

The artifacts disappear after hovering the mouse pointer above the offending widgets (in my case, buttons and scrollbars).

It's even worse when using EXA acceleration :
http://www.gel.ulaval.ca/~clemen00/tmp/34435-EXA.png

Note in the last screenshot that the "shiny" effects on the buttons and the progressbars are missing. Hovering the mouse over the widgets doesn't change anything.

Disabling RenderAccel fixes the issue completely, at the expense of slow rendering. It only occurs with the ubuntulooks theme coming with Dapper.

Revision history for this message
Nathan Howell (neh) wrote :

I have the corrupted buttons on an IBM T40 with a Radeon Mobility M7 LW and the ati driver. I've only noticed it on the buttons, and it clears up when the mouse moves over them.

Revision history for this message
Jan Klesnil (klesnil) wrote :

This seem to be Xorg radeon driver bug.

Also many users experience this bug and after final release this will damage ubuntu's fame overall, so changing to Major severity.

Revision history for this message
Adam Cooper (adam-j-cooper) wrote :

I'm getting this glitch, with the exact same symptoms as the others. Running a Mobility 7500 on a dell 5100.

Revision history for this message
TheNose (thenose) wrote :

See also Bug #38198

Revision history for this message
In , Johannes Hessellund (osos) wrote :
Revision history for this message
Judderman (xjudder) wrote : Dots and lines present on buttons

Another instance of the ATI bug that is present.

Revision history for this message
Michaël Van Dorpe (michael-vandorpe) wrote : Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

How do we know the following problems are related?

1) buttons with dots on
2) lines in the toolbars
3) colored buttons

From the comments posted to this bug, I understand that the original problem reported in this bug is 1), while the people who see 2) and 3) do not see problem 1).

Revision history for this message
Marius Gedminas (mgedmin) wrote :

I see problems 1 and 2 (buttons with dots/lines, also in toolbars): http://mg.pov.lt/garbled-ubuntu-theme.png

I've never seen problem 3 (fully coloured buttons)

I *think* I've also seen the half-drawn horizontal scrollbar trough bug, but I cannot reproduce it at the moment.

Revision history for this message
Ashley Hooper (ash-hooper) wrote :

I have the same problem - only buttons seem to be affected and hovering the pointer over the button refreshes it OK. Running an ATI Radeon Mobility U1.

Revision history for this message
marcog (marco-gallotta) wrote :

I get the lines in toolbars and coloured buttons (2 and 3). Never noticed number 1 though.

Also, don't know if it's related or not, but sometimes in Firefox only the scollbars get completely disfigured. It started occuring from around the same time I started getting the coloured buttons. And when I start getting it, I always get it until I restart Firefox. Haven't noticed this in any other application.

More info here: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=181476

Revision history for this message
e3mu (e3mu) wrote :

I´m running the latest Dapper version with an ATI Mobility 7500.
I had problem 1 and 2.
Xorg driver is radeon and setting RenderAccel to 'off' fixed the problem.

Revision history for this message
Adam Cooper (adam-j-cooper) wrote :

Confirmed. Adding Option "RenderAccel" "off" fixed this issue on a Mobility 7500 with driver 'radeon'

Revision history for this message
koyakun (koyakun) wrote :

Confirmed. "RenderAccel" "off" fixed video artifact problem on buttons and text (with Ubuntu Human theme) on radeon mobility 7500 with driver 'radeon' (video artifact problem also existed with 'ati' driver).

Revision history for this message
Shlomi Israely (sijproject) wrote :

"RenderAccel" "off" did the trick for me as well, though it made a few games quite slow (Frozen-Bubble, Battle of Wesnoth).

Revision history for this message
Sebastian Kapfer (caci) wrote :

I don't want to dampen your enthusiasm, but I don't think that more confirmations are needed ;-)

Revision history for this message
Pierpaolo Follia (pfollia) wrote :

Using Option "XaaNoOffscreenPixmaps" in device section of xorg.conf file solved the problem for me. I'm using a ATI Radeon IGP345M with radeon driver.

Revision history for this message
Onkar Shinde (onkarshinde) wrote :

I had all the three problems mentioned. I am using ATI Radeon 7000 VE (with radeon driver)

"RenderAccel" "off" did the trick for me as well.

Simon Law (sfllaw)
Changed in libcairo:
importance: Untriaged → Medium
status: Unconfirmed → Confirmed
Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote :

I'll second the fix put forward by madchicken - Option "XAANoOffscreenPixmaps" clears up the problem for me as well.

Revision history for this message
Nickybatts (nickybatts) wrote :

Yes! This problem has been driving me nuts on my IBM T40 laptop....

I see a "fix" has been posted, but how can we make that long term and easy to do for all users?

Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote :

I don't think that the XAANoOffscreenPixmaps option should be used as a fix - it would be really nice if the Ubuntu devs would do what they can to fix the problem in the driver itself. The problem still exists in the Edgy Knot 1 livecd, and such a common series of cards shouldn't need tweaks such as this to get them working.

Revision history for this message
Mark Shuttleworth (sabdfl) wrote : Re: [Bug 34435] Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

This is a deep upstream issue that requires knowledge of the ATI driver
and Cairo, and their interaction. I believe it has been reported
upstream (see the bugwatch on
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=5518 on the report) but
there's not a lot of action there.

In Edgy, with newer drivers AND a newer Cairo, this problem is still
evident. Perhaps someone who is subscribed here know who to nudge
upstream to look at this?

Revision history for this message
Daniel Holbach (dholbach) wrote : Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

The same problem is evident with clearlooks, see http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=325818

Revision history for this message
Jorj Ionesco (tcalin) wrote :

I have the same problem with a Nvidia 6600 LE video card.

Changed in gtk-engines:
status: Unknown → Unconfirmed
Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote :

Jori - What exactly do you see with your nvidia card? Are you using the nv xorg driver, or the nvidia binary driver?

Revision history for this message
Mark Shuttleworth (sabdfl) wrote : Re: [Bug 34435] Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

I've asked Dave Airlie, of ATI driver fame, to take a look into this. If
he doesn't have any luck, we need to escalate this to X.org and Cairo.
I'm sure both would want to see this squashed!

Mark

Revision history for this message
Dave Airlie (airlied) wrote : Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

can some of the reporters try disabling colortiling?

Option "Colortiling" "FALSE"

in the driver section of the xorg.conf and post here if it works...

It works for me here and would help me narrow it down if it some testers could check if it gets rid of it completely over time,
I'm away for a week and a bit but I'll see about fixing it when I get back....

Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote :

Dave -

I just tried using the

Option "Colortiling" "false"

setting in my xorg.conf, and I still have the issue. So far, the only fix I've tried and had work is

Option "XAANoOffscreenPixmaps"

This is on a 32mb 9200mobility card running Dapper. I don't know if it's related, but I also see 3D rendering errors which go away if I disable most of the DRI acceleration options - I'm only mentioning this in case they are somehow related.

Thanks for looking at this problem!

Revision history for this message
Jan Klesnil (klesnil) wrote : Re: [Bug 34435] Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

> can some of the reporters try disabling colortiling?
>
> Option "Colortiling" "FALSE"
>
> in the driver section of the xorg.conf and post here if it works...
>

Tried with Radeon7500 XAA driver and still have the issues.

Jan Klesnil

Revision history for this message
Sebastian Brocks (beerockxs) wrote : Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

Not working with this xorg.conf device section:

Section "Device"
 Identifier "ATI Technologies, Inc. Radeon R200 QL [Radeon 8500 LE]"
 Driver "radeon"
 BusID "PCI:1:0:0"
        Option "AGPMode" "4"
 Option "MonitorLayout" "NONE, CRT"
 Option "EnablePageflip" "true"
 Option "RenderAccel" "true"
 Option "Colortiling" "false"
EndSection

Revision history for this message
Enrico Sardi (enricoss) wrote :

Hi at all! The bug is still present in Ubuntu Knot2

Bye

Enrico

Revision history for this message
Dave Airlie (airlied) wrote :

I've put a .deb at

http://www.skynet.ie/~airlied/ubuntu/xserver-xorg-driver-ati_6.5.8.1-0ubuntu1_i386.deb

This is an update to the 6.5.7.3 driver in dapper.

I've just fallen back to sw rendering for the repeat case for the stable branch, the Xorg 7.1/7.2 driver will probably be fixed properly but this is the safest option for now.

Revision history for this message
Mark Shuttleworth (sabdfl) wrote : Re: [Bug 34435] Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

Awesome - thanks Dave - could folks please test that and report back?

Revision history for this message
Enrico Sardi (enricoss) wrote : Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

Hi Mark and Dave!
I've tried it and it seems to work properly (the "coloured" buttons as http://utenti.lycos.it/aragorn995/UBUIMMA/uno.png have disappeared )!

Many thanks for the fix

Enrico

Revision history for this message
Marius Gedminas (mgedmin) wrote :

Looks like it fixed the problem for me too.

(I also checked if it maybe fixed bug 47775, but no, my laptop still crashes on a significant portion of mode switches.)

Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote :

Dave - Does this just disable the offending options, or does it fix whatever the problem is which causes the display problems? If it just disables some of the acceleration options, what are the differences between this and using the original Dapper driver + XAANoOffscreenPixmaps? I only ask because I'd tried to do a straight backport of 6.5.8 from Sid a while ago and it greatly reduced stability on my system.

Either way though, thanks for making this available!

Revision history for this message
Dave Airlie (airlied) wrote :

No, it disables the hardware accelerated repeat case for render (you can't do this config options) .... it leaves the more-used blend case alone, I'm sure we might get this fixed for Xorg 7.2 if we get the chance, but the safest thing for dapper is just to fallback to software rendering for the repeat case.

Revision history for this message
Ben Williams (benw) wrote :

The new package fixes the bug for me as well.

Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote :

The new package seems to fix both the botton color problems as well as the horizontal scroll bar drawing problems for me.

Revision history for this message
Matt Zimmerman (mdz) wrote :

Dave, would you attach the patch used in that package to this bug so that we can get it into Edgy straight away for further testing? Thanks very much for tracking it down.

Revision history for this message
Dave Airlie (airlied) wrote :

http://gitweb.freedesktop.org/?p=xorg/driver/xf86-video-ati.git;a=commitdiff_plain;h=84e574986f61c4f250d6ecb938bab20847618906;hp=487376cce72ef8f19b4e3dc742b53500bed7c480

is the patch from gitweb, I'd actually try and use the 6.5.8.1 head for any Xorg 7.0 systems, it contains some nice stability fixes for certain r300 cards, and some RN50 stability fixes.

I haven't formally release 6.5.8.1 but I can if you don't want to use the tagged one from git HEAD. I'd consider everything in the stable tree to be correct for dapper.

Revision history for this message
joenix (woutersj) wrote :

The updated drivers fixes the problem for me as well, if any more confirmation is needed.

Revision history for this message
Johan Van Hellemont (johan-van-hellemont) wrote :

Yeah,the update fixes the bug for me.

Thanks to all !!!

Johan

Revision history for this message
Nickybatts (nickybatts) wrote : Re: [Bug 34435] Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

Has this bug fix been Incorporated into Dapper yet?

Cause if so, it did not work for me on my IBM T40...

On 9/18/06, Johan Van Hellemont <email address hidden> wrote:
>
> Yeah,the update fixes the bug for me.
>
> Thanks to all !!!
>
> Johan
>
> --
> Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks
> https://launchpad.net/bugs/34435
>

--
+ Nick

Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote : Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

I don't think that the fix has been backported to Dapper yet. It has been put in place for Edgy though. My success report for for the deb listed in Dave's comment above on my Dapper system.

Revision history for this message
Nickybatts (nickybatts) wrote : Re: [Bug 34435] Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

My apologies... I will report back once it has been backported to Dapper.

I should have read more closely.

On 9/18/06, Hezekiah Carty <email address hidden> wrote:
>
> I don't think that the fix has been backported to Dapper yet. It has
> been put in place for Edgy though. My success report for for the deb
> listed in Dave's comment above on my Dapper system.
>
> --
> Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks
> https://launchpad.net/bugs/34435
>

--
+ Nick

Revision history for this message
Matt Zimmerman (mdz) wrote : Re: [Bug 34435] Re: [Bug 34435] Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

On Tue, Sep 19, 2006 at 12:27:21AM -0000, Nickybatts wrote:
> Has this bug fix been Incorporated into Dapper yet?
>
> Cause if so, it did not work for me on my IBM T40...

Not at all; it only became available in Edgy a few days ago.

--
 - mdz

Revision history for this message
Nickybatts (nickybatts) wrote : Re: [Bug 34435] Re: [Bug 34435] Re: [Bug 34435] Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

Is there a timeframe for a Dapper backport?

On 9/18/06, Matt Zimmerman <email address hidden> wrote:
>
> On Tue, Sep 19, 2006 at 12:27:21AM -0000, Nickybatts wrote:
> > Has this bug fix been Incorporated into Dapper yet?
> >
> > Cause if so, it did not work for me on my IBM T40...
>
> Not at all; it only became available in Edgy a few days ago.
>
> --
> - mdz
>
> --
> Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks
> https://launchpad.net/bugs/34435
>

--
+ Nick

Revision history for this message
Matt Zimmerman (mdz) wrote : Re: [Bug 34435] Re: [Bug 34435] Re: [Bug 34435] Re: [Bug 34435] Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

On Tue, Sep 19, 2006 at 03:32:31PM -0000, Nickybatts wrote:
> Is there a timeframe for a Dapper backport?

Not presently, no. A backport to Dapper will not be considered until the
change has been extensively tested.

--
 - mdz

Revision history for this message
Dave Airlie (airlied) wrote : Re: [Bug 34435] Re: [Bug 34435] Re: [Bug 34435] Re: [Bug 34435] Re: [Bug 34435] Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

On 9/20/06, Matt Zimmerman <email address hidden> wrote:
> On Tue, Sep 19, 2006 at 03:32:31PM -0000, Nickybatts wrote:
> > Is there a timeframe for a Dapper backport?
>
> Not presently, no. A backport to Dapper will not be considered until the
> change has been extensively tested.
>

To be honest I'd pull all the stable branch changes into dapper,
they've been extensively tested in other distros, also a bug to fix
some m6/m7 stability issues is currently due to be dropped in, I
suspect many other bug reports cover this problem....

anyway my unofficial package referenced earlier will fix it for dapper
users who want it..

Dave.

Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote : Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

Dave - Is there any possibility that these fixes could also be posted as unofficial packages if they are not applied officially? The above package has cleared up the Cairo rendering issues, and I'm looking forward to stable Xinerama and fixes to the 3D rendering glitches which rear their heads :-) Thanks for your work on this, it's truly greatly appreciated!

Revision history for this message
Matt Zimmerman (mdz) wrote : Re: [Bug 34435] Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

On Wed, Sep 20, 2006 at 02:28:10AM -0000, Hezekiah Carty wrote:
> Dave - Is there any possibility that these fixes could also be posted as
> unofficial packages if they are not applied officially?

They're welcome in the official dapper-backports repository, which provides
aggressive package updates for users who prefer faster updates to stability.
They'll be considered for a more mainstream update after more extensive
testing.

--
 - mdz

Revision history for this message
Nickybatts (nickybatts) wrote : Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

So have these updates been incorperated into Dapper backports?

I am anxious to get these fixes, but reluctant because I don't want to break my system. I do get a conflict error when I try to install the package listed above...

Revision history for this message
In , dcberg (david-sipsolutions) wrote :

Created an attachment (id=8144)
the gradients are not rendered in Gnome

Revision history for this message
In , dcberg (david-sipsolutions) wrote :

OK, Benjamin, I'm not yet too familiar with this.
Do you think this is the bug I'm also experiencing with my icons?
For everybody, who's not one of my brothers, I before attached an SVG (at least
I think I did) that is rendered badly in Gnome and what I blame Cairo for.
If this isn't the bug, is it Cairo at all?

Revision history for this message
In , dcberg (david-sipsolutions) wrote :

As for my _part_ of the bug, I figured out, that it is transformation matrices
of gradients that cause it.
to give you an example:

<linearGradient
       inkscape:collect="always"
       xlink:href="#linearGradient3813"
       id="linearGradient4074"
       gradientUnits="userSpaceOnUse"
gradientTransform="matrix(3.786847e-6,1.045166e-6,-1.045166e-6,3.786847e-6,-53.0238,-21.8569)"
       x1="37179696"
       y1="16832558"
       x2="19937692"
       y2="5225754" />

without the gradientTransform the display is just like in inkscape, but
obviously it's not the correct dislay.

Revision history for this message
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote : Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

Rejecting old component

Changed in xserver-xorg-driver-ati:
status: Unconfirmed → Rejected
Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote :

This is definitely still a problem with Dapper

Changed in xserver-xorg-video-ati:
status: Unconfirmed → Confirmed
Revision history for this message
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

I bet it is, I just closed this for xserver-xorg-driver-ati which was renamed to -video-ati for edgy.

You could follow the SRU procedure to get the fix in dapper
https://wiki.ubuntu.com/StableReleaseUpdates

of if SRU is not the way to go, a backport might be better:
https://help.ubuntu.com/community/UbuntuBackports

That would mean getting 6.6.3 in dapper.

Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote :

Timo - thanks for the links. I'm sorry about the tone in my last update post - I saw that the status for Dapper was still unconfirmed so I wanted to make sure it was properly labeled.

I'll see what I can do on both the backport and SRU fronts.

Revision history for this message
Hezekiah Carty (hez) wrote :

I have filed Bug #91189 to request a backport of Feisty's 6.6.3 driver to Dapper.

Revision history for this message
Matt Zimmerman (mdz) wrote : Re: [Bug 34435] Re: Cairo and ATI RENDER extension cause scrambled buttons in UbuntuLooks

On Sat, Mar 10, 2007 at 08:14:30AM -0000, Timo Aaltonen wrote:
> I bet it is, I just closed this for xserver-xorg-driver-ati which was
> renamed to -video-ati for edgy.
>
> You could follow the SRU procedure to get the fix in dapper
> https://wiki.ubuntu.com/StableReleaseUpdates

We generally don't do SRUs for cosmetic problems such as this one; it's not
worth the risk of changing such a critical component as a video driver.
Some guidelines for determining whether a bug should be considered for an
SRU are included in the wiki documentation.

> of if SRU is not the way to go, a backport might be better:
> https://help.ubuntu.com/community/UbuntuBackports

This would be a better option.

--
 - mdz

Changed in gtk-engines:
status: Unconfirmed → Rejected
Bryce Harrington (bryce)
description: updated
Revision history for this message
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

Is this still an issue with 7.10beta or newer?

Changed in xserver-xorg-video-ati:
importance: High → Medium
status: Confirmed → Incomplete
Revision history for this message
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

Uh, should have read the log first. Marking as fixed.

Changed in xserver-xorg-video-ati:
status: Incomplete → Fix Released
Changed in libcairo:
importance: Medium → Low
status: Confirmed → Triaged
Revision history for this message
In , Otaylor-redhat (otaylor-redhat) wrote :

This is almost certainly a server bug, not a Cairo bug (per se). So
if any reporters can still reproduce this,the relevant information
is:

 - What version of the X server
 - What driver
 - What driver version
 - Any driver options? (For example, is EXA enabled instead of
   XAA)

Revision history for this message
In , Otaylor-redhat (otaylor-redhat) wrote :

As a data point, the test case works fine for me with git Xorg as
of 2008-04-01, with the patches from bug 15333 and bug 15345 applied
on an ATI rv350 using EXA.

(From the age of the bug I suspect that those EXA-specific patches
aren't relevant to the original bug report, though they do cause misrendering of
cairo gradients.)

Revision history for this message
In , Chris Wilson (ickle) wrote :

Old bug in the ATI driver.

Changed in libcairo:
status: Confirmed → Invalid
Revision history for this message
Sebastien Bacher (seb128) wrote :

upstream closed it saying that was an old ati driver bug

Changed in cairo (Ubuntu):
status: Triaged → Invalid
Revision history for this message
Saivann Carignan (oxmosys) wrote :

Dapper is not supported anymore since July 2009, therefore I mark Dapper status to invalid.

Changed in xserver-xorg-video-ati (Ubuntu Dapper):
status: Confirmed → Invalid
Changed in libcairo:
importance: Unknown → Medium
status: Invalid → Won't Fix
Changed in gtk-engines:
importance: Unknown → Medium
status: Invalid → Unknown
Changed in libcairo:
importance: Medium → Unknown
Changed in libcairo:
importance: Unknown → Medium
Mathew Hodson (mhodson)
no longer affects: xorg (Ubuntu)
no longer affects: cairo (Ubuntu)
Changed in xserver-xorg-video-ati (Ubuntu Dapper):
importance: Undecided → Medium
status: Invalid → Won't Fix
affects: libcairo → ubuntu-translations
Changed in ubuntu-translations:
importance: Medium → Undecided
status: Won't Fix → New
no longer affects: ubuntu-translations
affects: gtk-engines → ubuntu-translations
Changed in ubuntu-translations:
importance: Medium → Undecided
status: Unknown → New
no longer affects: ubuntu-translations
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.