1002:95c4 [Satellite Pro P300-16V] GPU locks up and the screen turns white

Bug #1091058 reported by Roland (Rolandixor) Taylor on 2012-12-17
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xserver-xorg-video-ati (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

At random, if I'm using ANY 3D program or game (except, strangely, window managers, including compiz, gala, mutter, etc)... the GPU will lockup, the screen redraws with a bunch of lines at the bottom, and then it begins to turn white. I wish I could give more information but each time it happens the system locks up completely and I have to force it to restart (which is NOT good). This problem was happening on Ubuntu 12.10 and persists into 13.04.
---
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 2.13.1-0ubuntu1
Architecture: amd64
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: compiz
CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
CompositorUnredirectFSW: true
CurrentDesktop: GNOME
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: trusty
DistroRelease: Ubuntu 14.04
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 virtualbox, 4.3.2, 3.12.0-7-generic, x86_64: installed
 virtualbox, 4.3.2, 3.13.0-1-generic, x86_64: installed
 virtualbox, 4.3.2, 3.13.0-2-generic, x86_64: installed
ExtraDebuggingInterest: Yes
GraphicsCard:
 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:ff50]
InstallationDate: Installed on 2012-10-24 (447 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Release amd64 (20120425)
MachineType: TOSHIBA Satellite Pro P300
Package: xserver-xorg-video-ati 1:7.2.0+git1311151746.d571d6~gd~s [origin: unknown]
PackageArchitecture: amd64
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.13.0-2-generic root=UUID=11f0f4e0-65cd-4d72-b5a0-5fab21660b89 ro quiet splash radeon.dpm=1 vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.13.0-2.17-generic 3.13.0-rc7
Tags: third-party-packages trusty ubuntu regression reproducible compiz-0.9
Uname: Linux 3.13.0-2-generic x86_64
UnreportableReason: This is not an official Ubuntu package. Please remove any third party package and try again.
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm lpadmin sambashare sudo
dmi.bios.date: 04/14/2008
dmi.bios.vendor: TOSHIBA
dmi.bios.version: V2.70
dmi.board.name: Satellite Pro P300
dmi.board.vendor: TOSHIBA
dmi.board.version: Not Applicable
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 1
dmi.chassis.vendor: TOSHIBA
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnTOSHIBA:bvrV2.70:bd04/14/2008:svnTOSHIBA:pnSatelliteProP300:pvrPSPC5E-01400CEN:rvnTOSHIBA:rnSatelliteProP300:rvrNotApplicable:cvnTOSHIBA:ct1:cvrN/A:
dmi.product.name: Satellite Pro P300
dmi.product.version: PSPC5E-01400CEN
dmi.sys.vendor: TOSHIBA
version.compiz: compiz 1:0.9.10+13.10.20131011-0ubuntu1
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.50-1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 10.1~git1311211600.2d5f21~gd~s
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 10.1~git1311211600.2d5f21~gd~s
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.14.5-1ubuntu2
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.8.2-1ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.2.0+git1311151746.d571d6~gd~s
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.907-0ubuntu1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.10+git1311070905.480f09~gd~s
xserver.bootTime: Mon Jan 13 02:01:34 2014
xserver.configfile: default
xserver.errors:

xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.version: 2:1.14.5-1ubuntu2
xserver.video_driver: radeon

bugbot (bugbot) on 2012-12-20
tags: added: freeze

Roland (Rolandixor) Taylor, this bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? If so, could you please test for this with the latest development release of Ubuntu? ISO images are available from http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ .

If it remains an issue, could you please run the following command in the development release from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal), as it will automatically gather and attach updated debug information to this report:

apport-collect -p xserver-xorg-video-ati REPLACE-WITH-BUG-NUMBER

Please note, given that the information from the prior release is already available, doing this on a release prior to the development one would not be helpful.

Thank you for your understanding.

Helpful bug reporting tips:
https://wiki.ubuntu.com/ReportingBugs

Changed in xserver-xorg-video-ati (Ubuntu):
importance: Undecided → Low
status: New → Incomplete

apport information

tags: added: apport-collected compiz-0.9 regression reproducible third-party-packages trusty ubuntu
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

tags: added: bios-outdated-4.20
summary: - GPU locks up and the screen turns white - it is impossible then to
- recovery (have to cold reboot!!!)
+ 1002:95c4 [Satellite Pro P300-16V] GPU locks up and the screen turns
+ white

Roland (Rolandixor) Taylor, as per your https://launchpadlibrarian.net/162401073/BootDmesg.txt :
[ 0.131556] [Firmware Bug]: ACPI: BIOS _OSI(Linux) query ignored
...
[ 33.550027] platform microcode: Direct firmware load failed with error -2

As well, as per http://www.toshiba.co.uk/innovation/download_bios.jsp?service=UK an update is available for your BIOS (4.20). If you update to this following https://help.ubuntu.com/community/BiosUpdate , does it change anything? If it doesn't, could you please both specify what happened, and just provide the output of the following terminal command:
sudo dmidecode -s bios-version && sudo dmidecode -s bios-release-date

For more on BIOS updates and linux, please see https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Bug_reporting_etiquette .

Thank you for your understanding.

Download full text (5.3 KiB)

Is that the correct link for more on upgrading the BIOS?

I think you linked to the wrong one lol.

http://about.me/rolandixor/

On Tue, Jan 14, 2014 at 1:36 AM, Christopher M. Penalver <
<email address hidden>> wrote:

> Roland (Rolandixor) Taylor, as per your
> https://launchpadlibrarian.net/162401073/BootDmesg.txt :
> [ 0.131556] [Firmware Bug]: ACPI: BIOS _OSI(Linux) query ignored
> ...
> [ 33.550027] platform microcode: Direct firmware load failed with error
> -2
>
> As well, as per
> http://www.toshiba.co.uk/innovation/download_bios.jsp?service=UK an
> update is available for your BIOS (4.20). If you update to this following
> https://help.ubuntu.com/community/BiosUpdate , does it change anything?
> If it doesn't, could you please both specify what happened, and just
> provide the output of the following terminal command:
> sudo dmidecode -s bios-version && sudo dmidecode -s bios-release-date
>
> For more on BIOS updates and linux, please see
> https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Bug_reporting_etiquette
> .
>
> Thank you for your understanding.
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
> report.
> https://bugs.launchpad.net/bugs/1091058
>
> Title:
> 1002:95c4 [Satellite Pro P300-16V] GPU locks up and the screen turns
> white
>
> Status in “xserver-xorg-video-ati” package in Ubuntu:
> Incomplete
>
> Bug description:
> At random, if I'm using ANY 3D program or game (except, strangely,
> window managers, including compiz, gala, mutter, etc)... the GPU will
> lockup, the screen redraws with a bunch of lines at the bottom, and then it
> begins to turn white. I wish I could give more information but each time it
> happens the system locks up completely and I have to force it to restart
> (which is NOT good). This problem was happening on Ubuntu 12.10 and
> persists into 13.04.
> ---
> .tmp.unity.support.test.0:
>
> ApportVersion: 2.13.1-0ubuntu1
> Architecture: amd64
> CompizPlugins: No value set for
> `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
> CompositorRunning: compiz
> CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
> CompositorUnredirectFSW: true
> CurrentDesktop: GNOME
> DistUpgraded: Fresh install
> DistroCodename: trusty
> DistroRelease: Ubuntu 14.04
> DistroVariant: ubuntu
> DkmsStatus:
> virtualbox, 4.3.2, 3.12.0-7-generic, x86_64: installed
> virtualbox, 4.3.2, 3.13.0-1-generic, x86_64: installed
> virtualbox, 4.3.2, 3.13.0-2-generic, x86_64: installed
> ExtraDebuggingInterest: Yes
> GraphicsCard:
> Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD
> 3450/3470] [1002:95c4] (prog-if 00 [VGA controller])
> Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:ff50]
> InstallationDate: Installed on 2012-10-24 (447 days ago)
> InstallationMedia: Ubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Release amd64
> (20120425)
> MachineType: TOSHIBA Satellite Pro P300
> Package: xserver-xorg-video-ati 1:7.2.0+git1311151746.d571d6~gd~s
> [origin: unknown]
> PackageArchitecture: amd64
> ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.13.0-2-generic
> root=UUID=11f0f4e0-65cd-...

Read more...

Download full text (5.6 KiB)

Oh my mistake. I see it now.

http://about.me/rolandixor/

On Tue, Jan 14, 2014 at 5:17 PM, Roland Taylor <email address hidden> wrote:

> Is that the correct link for more on upgrading the BIOS?
>
> I think you linked to the wrong one lol.
>
> http://about.me/rolandixor/
>
>
> On Tue, Jan 14, 2014 at 1:36 AM, Christopher M. Penalver <
> <email address hidden>> wrote:
>
>> Roland (Rolandixor) Taylor, as per your
>> https://launchpadlibrarian.net/162401073/BootDmesg.txt :
>> [ 0.131556] [Firmware Bug]: ACPI: BIOS _OSI(Linux) query ignored
>> ...
>> [ 33.550027] platform microcode: Direct firmware load failed with error
>> -2
>>
>> As well, as per
>> http://www.toshiba.co.uk/innovation/download_bios.jsp?service=UK an
>> update is available for your BIOS (4.20). If you update to this following
>> https://help.ubuntu.com/community/BiosUpdate , does it change anything?
>> If it doesn't, could you please both specify what happened, and just
>> provide the output of the following terminal command:
>> sudo dmidecode -s bios-version && sudo dmidecode -s bios-release-date
>>
>> For more on BIOS updates and linux, please see
>> https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Bug_reporting_etiquette
>> .
>>
>> Thank you for your understanding.
>>
>> --
>> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
>> report.
>> https://bugs.launchpad.net/bugs/1091058
>>
>> Title:
>> 1002:95c4 [Satellite Pro P300-16V] GPU locks up and the screen turns
>> white
>>
>> Status in “xserver-xorg-video-ati” package in Ubuntu:
>> Incomplete
>>
>> Bug description:
>> At random, if I'm using ANY 3D program or game (except, strangely,
>> window managers, including compiz, gala, mutter, etc)... the GPU will
>> lockup, the screen redraws with a bunch of lines at the bottom, and then it
>> begins to turn white. I wish I could give more information but each time it
>> happens the system locks up completely and I have to force it to restart
>> (which is NOT good). This problem was happening on Ubuntu 12.10 and
>> persists into 13.04.
>> ---
>> .tmp.unity.support.test.0:
>>
>> ApportVersion: 2.13.1-0ubuntu1
>> Architecture: amd64
>> CompizPlugins: No value set for
>> `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
>> CompositorRunning: compiz
>> CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
>> CompositorUnredirectFSW: true
>> CurrentDesktop: GNOME
>> DistUpgraded: Fresh install
>> DistroCodename: trusty
>> DistroRelease: Ubuntu 14.04
>> DistroVariant: ubuntu
>> DkmsStatus:
>> virtualbox, 4.3.2, 3.12.0-7-generic, x86_64: installed
>> virtualbox, 4.3.2, 3.13.0-1-generic, x86_64: installed
>> virtualbox, 4.3.2, 3.13.0-2-generic, x86_64: installed
>> ExtraDebuggingInterest: Yes
>> GraphicsCard:
>> Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD
>> 3450/3470] [1002:95c4] (prog-if 00 [VGA controller])
>> Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:ff50]
>> InstallationDate: Installed on 2012-10-24 (447 days ago)
>> InstallationMedia: Ubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Release amd64
>> (20120425)
>> MachineType: TOSHIBA Satellite...

Read more...

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for xserver-xorg-video-ati (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in xserver-xorg-video-ati (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired

I couldn't figure out how to upgrade the BIOS on this system without Windows, so I've given up.

Changed in xserver-xorg-video-ati (Ubuntu):
status: Expired → New
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers