PCM volume is reset to zero each time I log in

Bug #402950 reported by Vincenzo Ciancia on 2009-07-22
20
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
pulseaudio (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

The new gnome-volume-control in karmic (the one which depends on pulseaudio) does not have any way to control the advanced mixer settings. This may be argued to be good or bad, and that'd be a separate bug. However, currently it has a bug: the PCM volume is reset to zero at reboot or relogin. Since there is no way to access this setting in gnome-volume-control, the result is that "sound does not work" for the average user.

This bug is in version 2.27.4-0ubuntu2 of gnome-media.

affects: gnome-media (Ubuntu) → pulseaudio (Ubuntu)
Vincenzo Ciancia (vincenzo-ml) wrote :

It's working right now, I don't think we'll be able to reproduce this, closing.

Changed in pulseaudio (Ubuntu):
status: New → Invalid
Florian Schweikert (kelvan) wrote :

I had the same bug every once a while.
When playing flash movies it I hear noise, not silence if master is high and pcm ist zero.
I installed Karmic today, and the first thing I found was not working sound, after updating and restarting.
This problem happend also in 9.04. In Karmic it's even worse, with the limited gui.

This is occurring consistently for me.

Can we reopen this? Can I get some help? Even a workaround would be appreciated.

Changed in pulseaudio (Ubuntu):
status: Invalid → Confirmed

Is the volume also zero before you log in via gdm?

Please switch to a text console (e.g., tty1), log in, and check alsamixer or
amixer.

On Oct 15, 2009 9:30 PM, "Wayne McDougall" <email address hidden> wrote:

** Changed in: pulseaudio (Ubuntu)
      Status: Invalid => Confirmed

-- PCM volume is reset to zero each time I log in
https://bugs.launchpad.net/bugs/402950 You recei...
Status in “pulseaudio” package in Ubuntu: Confirmed

Bug description: The new gnome-volume-control in karmic (the one which
depends on pulseaudio) does ...

1. Ctrl-alt-F2 (et al) gives me a screen of static - guess limitation of graphics card.
So I tried logging on using XTERM rathern than Gnome - I don't know if that is sufficient.
Under Xterm alsamixer shows PCM volume is zero. I set it to 71, exit, and reboot. Logging in to Xterm shows it 0 again.
Reboot and log in to Gnome desktop. Use alsamixer at terminal to increase PCM to 71. Reboot and log in using Xterm, and it's zero again. Log in using Gnome and it's zero again.

2. I then transferred hard drive to a different PC (with a different soundcard). Repeated above but using tty2 instead of Xterm. Same results. On this PC (with motherboard sound card) PCM volume does not need to enabled to have sound. The original PC with a SB16 soundcard does need PCM enabled for sound to work.

3. Happy to do anything else.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package pulseaudio - 1:0.9.22~0.9.21+341-g62bf-0ubuntu1

---------------
pulseaudio (1:0.9.22~0.9.21+341-g62bf-0ubuntu1) lucid; urgency=low

  * New snapshot based on stable-queue git branch (testing requested
    specifically by upstream)
    - LP: #164745, #173212, #201391, #204536, #207796, #210016, #221038,
    - LP: #226342, #230408, #236423, #237443, #250059, #269585, #274304,
    - LP: #274577, #275474, #277532, #277566, #277932, #278025, #280534,
    - LP: #283049, #286816, #287036, #292732, #298011, #298301, #300290,
    - LP: #302038, #311497, #311853, #324062, #339448, #344057, #348979,
    - LP: #350829, #356206, #367379, #367544, #369822, #371897, #374846,
    - LP: #375570, #381801, #399515, #402950, #403786, #408169, #409322,
    - LP: #409723, #410326, #410446, #417695, #417976, #419271, #421072,
    - LP: #422774, #423979, #424655, #425028, #427016, #431072, #432660,
    - LP: #437640, #437996, #442191, #443306, #443389, #446719, #449762,
    - LP: #455417, #461532, #464652, #483191, #497537, #503780
  * debian/patches/:
    + add: 0099-change-configure-git-version-tag.patch: Match released
           upstream 0.9.21 for shlibs and LIBPULSE_VERSION_INFO
    - drop: 0004-set-tsched0.patch (no longer relevant)
            0050-revert-pacmd-poll-argv.patch (no longer relevant)
            0056-dont-bail-on-sound-class-modem.patch (merged)
            0056-ignore-sound-class-modem.patch (merged)
            0058-Backport-4c793.patch (merged)
            0059-Backport-978d3.patch (merged)
            0060-fix-implicit-func-decl-cpu-arm.patch (merged)
            0061-Backport-c5fdb.patch (merged)
            0070-dont-bail-on-sound-class-modem-devs.patch (merged)
    + refresh: 0001-change-resample-and-buffering.patch
               0090-disable-flat-volumes.patch
               0091-dont-load-cork-music-on-phone.patch
               0057-load-module-x11-bell.patch
 -- Daniel T Chen <email address hidden> Thu, 14 Jan 2010 20:33:05 -0500

Changed in pulseaudio (Ubuntu):
status: Confirmed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers