168c:002b Atheros AR9285 (ath9k) doesn't work on Lenovo Ideapad S10-3

Bug #782137 reported by Vaclav Myska on 2011-05-13
24
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Device phy0 is hard blocked, but the switch is to "unblock". The only way to use wifi is to start the system, suspend & wakeup, but on this laptop ubuntu almost everytime freezes on wakeup. On POST and in GRUB the wifi led is on, immediatelly after selecting the kernel in grub, the led turns off and wifi is not working. After suspend the led turns on again. I tried to blacklist ath9k module, but RF stays killed after boot.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 11.04
Package: linux-image-2.6.38-8-generic 2.6.38-8.42
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.38-8.42-generic 2.6.38.2
Uname: Linux 2.6.38-8-generic i686
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC272 Analog [ALC272 Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC272 Analog [ALC272 Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: tongariro 1452 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0x40600000 irq 45'
   Mixer name : 'Realtek ALC272'
   Components : 'HDA:10ec0272,17aa4004,00100001'
   Controls : 16
   Simple ctrls : 9
Date: Fri May 13 12:48:20 2011
HibernationDevice: RESUME=UUID=7fd4d6e5-f3a1-4bde-b28c-9efb47736f9f
InstallationMedia: Ubuntu-Netbook 10.10 "Maverick Meerkat" - Release i386 (20101007)
MachineType: LENOVO S10-3
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_US:en
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.38-8-generic root=UUID=caa97cd7-0e5b-48cf-8ed7-95144fd20094 ro quiet splash vt.handoff=7
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-2.6.38-8-generic N/A
 linux-backports-modules-2.6.38-8-generic N/A
 linux-firmware 1.52
SourcePackage: linux
UpgradeStatus: Upgraded to natty on 2011-05-02 (11 days ago)
dmi.bios.date: 03/12/2010
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 2ACN23WW
dmi.board.name: Mariana3A
dmi.board.vendor: Lenovo
dmi.board.version: Rev 1.0
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Lenovo
dmi.chassis.version: Rev 1.0
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr2ACN23WW:bd03/12/2010:svnLENOVO:pnS10-3:pvrLenovo:rvnLenovo:rnMariana3A:rvrRev1.0:cvnLenovo:ct10:cvrRev1.0:
dmi.product.name: S10-3
dmi.product.version: Lenovo
dmi.sys.vendor: LENOVO

Vaclav Myska (vmyska) wrote :
Vaclav Myska (vmyska) wrote :

Forgotten, that it worked on ubuntu 10.10, it happened after upgrade to 11.04

Brad Figg (brad-figg) on 2011-05-14
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Victor Dorokhov (vitekd88) wrote :

Same situation: Lenovo S10-3 - precise beta.

Cannot unblock phy0. Network applet showing that wireless support is disabled by hardware switch.

According to notices about drivers conflict (found in another topic) i added to blacklist.conf:

blacklist iwlagn
blacklist ath5k

Then rfkill changed his response from

0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: no
 Hard blocked: no
1: phy0: Wireless LAN
 Soft blocked: no
 Hard blocked: yes

to

0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: no
 Hard blocked: no

and network applet stopped to show existence of wireless device at all.

Vaclav Myska (vmyska) wrote :

There is one way to get WLAN working. You have to install Windows on your computer, install original windows drivers and then enable wireless lan. After that is everything working fine in linux too. When you disable it under Windows again, you can't enable it under linux!

Victor Dorokhov (vitekd88) wrote :
Download full text (3.6 KiB)

Well, i've made my own investigation. Here's the result, and the main is that my wi-fi (ath9k) doesn't work.

***
Wireless in BIOS is turned on

I turned on Atheros in Windows XP

and edit blacklist.conf in this way:
# wifi - drivers conflict
blacklist iwlagn
blacklist ath9k

by pushing hardware switch and Fn+F5 and asking rfkill status i can get such a responces:

viktor@viktor-Lenovo:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: yes
 Hard blocked: no
1: ideapad_3g: Wireless WAN
 Soft blocked: no
 Hard blocked: no
viktor@viktor-Lenovo:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: yes
 Hard blocked: yes
1: ideapad_3g: Wireless WAN
 Soft blocked: no
 Hard blocked: yes
viktor@viktor-Lenovo:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: no
 Hard blocked: no
1: ideapad_3g: Wireless WAN
 Soft blocked: no
 Hard blocked: no

String "1: ideapad_3g: Wireless WAN Soft blocked: no" cannot be changed.

Network applet doesn't see any wireless device at all (even blocked or turned off).

***
Now i turned off Atheros in Windows XP

Edit blacklist.conf in this way:
# wifi - drivers conflict
# blacklist iwlagn
# blacklist ath9k

and by pushing hardware switch and Fn+F5 and asking rfkill status i can get such a responces:

viktor@viktor-Lenovo:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: yes
 Hard blocked: yes
1: phy0: Wireless LAN
 Soft blocked: yes
 Hard blocked: yes
viktor@viktor-Lenovo:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: yes
 Hard blocked: no
1: phy0: Wireless LAN
 Soft blocked: yes
 Hard blocked: yes
viktor@viktor-Lenovo:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: no
 Hard blocked: no
1: phy0: Wireless LAN
 Soft blocked: no
 Hard blocked: yes

String "1: phy0: Wireless LAN Hard blocked: yes" connot be changed.

Network applet showing that wireless device is blocked.

***

I left Atheros turned off in Windows XP

But edit blacklist.conf in this way:
# wifi - drivers conflict
blacklist iwlagn
blacklist ath9k

By pushing hardware switch and Fn+F5 and asking rfkill status i can get such a responces:

viktor@viktor-Lenovo:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: yes
 Hard blocked: yes
viktor@viktor-Lenovo:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: yes
 Hard blocked: no
viktor@viktor-Lenovo:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: no
 Hard blocked: no

Network applet doesn't see any wireless device at all (even blocked or turned off).

***
Now i turned on Atheros in Windows XP again

Edit blacklist.conf in this way:
# wifi - drivers conflict
# blacklist iwlagn
# blacklist ath9k

By pushing hardware switch and Fn+F5 and asking rfkill status i've got following responces:

viktor@viktor-Lenovo:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: yes
 Hard blocked: yes
1: phy0: Wireless LAN
 Soft blocked: yes
 Hard blocked: yes
viktor@viktor-Lenovo:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: yes
 Hard blocked: no
1: phy0: Wireless LAN
 Soft blocked: yes
 Hard blocked: yes
viktor@viktor-Lenovo:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
 Soft blocked: no
 Hard blocked: no
1: phy0: Wireless LAN
...

Read more...

Vaclav Myska, thank you for reporting this and helping make Ubuntu better. This bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? Can you try with the latest development release of Ubuntu? ISO CD images are available from http://cdimage.ubuntu.com/releases/ .

If it remains an issue, could you run the following command from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal). It will automatically gather and attach updated debug information to this report.

apport-collect -p linux <replace-with-bug-number>

Also, if you could test the latest upstream kernel available that would be great. It will allow additional upstream developers to examine the issue. Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Once you've tested the upstream kernel, please remove the 'needs-upstream-testing' tag. This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text. Please let us know your results.

Thanks in advance.

tags: added: needs-upstream-testing regression-release
Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Victor Dorokhov (vitekd88) wrote :

Dear Christopher,
it is seems that Vaclav solved his problem by turning wi-fi on in Windows. But read my post below, i have precise beta installed and its kernel cannot get ath9k to work. You can see what i've tried to do.

Victor Dorokhov (vitekd88) wrote :

Or... oh, sorry. You meant to test upstream kernel that newer than precise beta have now? i can also help with information and testing, i'll try it.

Victor Dorokhov, please file a new bug via the Terminal and feel free to subscribe me to it:
ubuntu-bug linux

Thanks!

Victor Dorokhov (vitekd88) wrote :

OK, wi-fi doesn't work with kernel v. 3.3.1.
I think i'll file a new bug after next reboot course apport doesn't want to do it with 3.3.1.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for linux (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired

I can confirm that this is current on Precise with Lenovo Ideapad Z570. Please open this back up so I can attach a report using apport.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Expired → Confirmed
tags: added: apport-collected precise staging

AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24.
ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu13
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC272 Analog [ALC272 Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: tarahmarie 1698 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'PCH'/'HDA Intel PCH at 0xd0600000 irq 45'
   Mixer name : 'Intel CougarPoint HDMI'
   Components : 'HDA:10ec0272,17aa6016,00100001 HDA:80862805,80860101,00100000'
   Controls : 27
   Simple ctrls : 13
DistroRelease: Ubuntu 12.04
EcryptfsInUse: Yes
HibernationDevice: RESUME=UUID=9dab85dc-edb4-4ea2-8bc4-e56efa0c337a
InstallationMedia: Kubuntu 12.04.1 LTS "Precise Pangolin" - Release amd64 (20120820.1)
MachineType: LENOVO 1024DRU
Package: linux (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=
 TERM=xterm
 PATH=(custom, user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-31-generic root=UUID=9b6fa213-f150-4d8c-9c85-4b8cc441a068 ro quiet splash vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-31.50-generic 3.2.28
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.2.0-31-generic N/A
 linux-backports-modules-3.2.0-31-generic N/A
 linux-firmware 1.79.1
StagingDrivers: rts5139 mei
Tags: precise staging
Uname: Linux 3.2.0-31-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo
dmi.bios.date: 02/15/2012
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 45CN47WW
dmi.board.asset.tag: Base Board Asset Tag
dmi.board.name: Emerald Lake
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: FAB1
dmi.chassis.asset.tag: Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: 0.1
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr45CN47WW:bd02/15/2012:svnLENOVO:pn1024DRU:pvrIdeapadZ570:rvnLENOVO:rnEmeraldLake:rvrFAB1:cvnLENOVO:ct10:cvr0.1:
dmi.product.name: 1024DRU
dmi.product.version: Ideapad Z570
dmi.sys.vendor: LENOVO

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Here's the output:

tarahmarie@tarahmarie-devbox:~$ sudo rfkill list all
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no
1: ideapad_bluetooth: Bluetooth
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no
2: phy0: Wireless LAN
        Soft blocked: no
        Hard blocked: yes
3: hci0: Bluetooth
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no
tarahmarie@tarahmarie-devbox:~$ ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr f0:de:f1:ed:98:d5
          UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
          Interrupt:41 Base address:0x2000

lo Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
          RX packets:464 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:464 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:36544 (36.5 KB) TX bytes:36544 (36.5 KB)

Tarah Wheeler Van Vlack, could you please file a new report by executing the following in a terminal:
ubuntu-bug linux

For more on this, please see the Ubuntu Bug Control and Ubuntu Bug Squad article:
https://wiki.ubuntu.com/Bugs/BestPractices#X.2BAC8-Reporting.Focus_on_One_Issue

and Ubuntu Community article:
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs

When opening up the new report, please feel free to subscribe me to it. Thank you for your understanding.

tags: removed: apport-collected precise staging
Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
summary: - Atheros AR9285 (ath9k) doesn't work on Lenovo Ideapad S10-3
+ 168c:002b Atheros AR9285 (ath9k) doesn't work on Lenovo Ideapad S10-3

This bug is still active, but I have found a workaround:

http://thecowgirlcoder.com/2012/10/18/lenovo-z570-phy0-hard-blocked-solution/

Sorry, Christopher; I just rebuilt the box today. All the info would be different.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for linux (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
mehmet.nural (zxcq14) wrote :

This bug is still active for Lenovo s10-3

mnrl, if you have a bug in Ubuntu, the Ubuntu Kernel team, Ubuntu Bug Control team, and Ubuntu Bug Squad would like you to please file a new report by executing the following in a terminal:
ubuntu-bug linux

For more on this, please see the Ubuntu Kernel team article:
https://wiki.ubuntu.com/KernelTeam/KernelTeamBugPolicies#Filing_Kernel_Bug_reports

the Ubuntu Bug Control team and Ubuntu Bug Squad team article:
https://wiki.ubuntu.com/Bugs/BestPractices#X.2BAC8-Reporting.Focus_on_One_Issue

and Ubuntu Community article:
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Bug_reporting_etiquette

When opening up the new report, please feel free to subscribe me to it.

Please note, not filing a new report would delay your problem being addressed as quickly as possible.

Thank you for your understanding.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers