Ubuntu

hp dv6 no sound hda Intel

Reported by amendra_fer on 2009-09-11
30
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

hi can any one please help me i have been trying to fix my laptop sound nearly a month ago..but stil i cant fix it.
my laptop is hp pavilion dv6 1125ee.
sound card detected but no sound.alsa drivers also installed but no sound...
------------------------------------------------------------------------------------------------
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: STAC92xx Digital [STAC92xx Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: ATI HDMI [ATI HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
------------------------------------------------------------------------------------------------
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc R700 Audio Device [Radeon HD 4000 Series]
 Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 3628
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
 Memory at da010000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
 Capabilities: <access denied>
 Kernel driver in use: HDA Intel
 Kernel modules: snd-hda-intel
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Luke Yelavich (themuso) wrote :

We need some more information about your system before we can proceed. WhT version of Ubuntu are you using?

If you are using Ubuntu 9.04 or newer, please run the following command in a terminal: "apport-collect -p alsa-base 427670" which will give us everything we need to know.

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete
amendra_fer (amendra-fer) wrote :

hi
that command required python i cant install python-launchpadlib..

amendra_fer (amendra-fer) wrote :

ok i installed it and run the command..(apport-collect) and send you the informations

Ok then, downoad this file, http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh and run it from a terminal like so, "bash ./alsa-info.sh" You will be given a file to attach to this bug. Attach the file to this bug then we can go further.

amendra_fer (amendra-fer) wrote :

i am sorry i am not an expert on ubuntu.how am i to download the file.it is a code.can you tel me exactly what am i to do...

Luke Yelavich (themuso) wrote :

Ok. To get the file and run it, do the following:

1. Open a terminal.
2. Download the file: "wget -O alsa-info.sh http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh"
3. Run it: "bash ./alsa-info.sh"

When you are asked if you want to upload your information, choose yes, then reply to this bug with the URL you are given.

Hope this helps.

amendra_fer (amendra-fer) wrote :

okkkkkkkk i did it..

amendra_fer (amendra-fer) wrote :

thanks for helping me...... what do i do next....

amendra_fer (amendra-fer) wrote :

can you help me with this issue..........

GeorgeV (4coolkid) wrote :

I have same problem with DV6. Please see http://www.alsa-project.org/db/?f=0834e06046bc55252890919b77c6f8c97fbacdfa

for details.

Any help to get this resolved would be appreciated.

Thanks
George

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Both of these laptops have node 0x0f as line-out instead of hp, which Karmic's driver does not enable for jack sensing. The latest changesets in my git branch (http://kernel.ubuntu.com/git?p=dtchen/ubuntu-karmic.git;a=shortlog;h=refs/heads/lp400682) address this issue.

I'll have kernels built by Monday EDT for testing.

affects: alsa-driver (Ubuntu) → linux (Ubuntu)
Changed in linux (Ubuntu):
assignee: nobody → Daniel T Chen (crimsun)
status: Incomplete → Triaged

Still auto jack sensing is not working for me. Daniel is already trying to help on alsa mailing list. Let's see how would it go

Mr. Takashi of alsa has just fixed the bug in the recent snapshot which can be downloaded from:
ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/people/tiwai/snapshot/alsa-driver-snapshot.tar.gz

The thread is here
http://mailman.alsa-project.org/pipermail/alsa-devel/2009-September/021524.html

komputes (komputes) wrote :

I just got a confirmation of this bug in Jaunty.
Bug #346323 has a solution (but different sound card): Install Alsa Driver v. 1.0.20 from source.
Will try to test karmic (which includes alsa-driver-1.0.20) to see if it has been fixed.

komputes (komputes) wrote :

Karmic did not seem to fix the sound, still no output.

Hardware information:
HP Pavilion DV6
Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller [8086:293e] (rev 03)
Codec: IDT 92HD75B3X5
Codec: LSI ID 1040

David, I already pointed out the fix is not in karmic but it's available in the latest alsa snapshot. Check the links I provided.

komputes (komputes) wrote :

@Munzir

I have pulled the git tree for ubuntu-jaunty and sound-2.6 but I am unable to apply commit 6e34c033210bb86b3f5f45fd6497f74150bdf620 which seems to be the one that contains the fix for dv6

$ git cherry-pick 6e34c033210bb86b3f5f45fd6497f74150bdf620
warning: too many files (created: 2246 deleted: 5252), skipping inexact rename detection
Automatic cherry-pick failed. After resolving the conflicts,
mark the corrected paths with 'git add <paths>' or 'git rm <paths>' and commit the result.
When commiting, use the option '-c 6e34c03' to retain authorship and message.

I checked the links you provided but did not find instructions/guide to create a package to test that this is fixed. If you can please explain how you were able to get this patched and compiled/packaged.

Thank you.

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

David, Tim is evaluating backporting sound-2.6, so this is moot.

On Oct 8, 2009 9:00 PM, "komputes" <email address hidden> wrote:

@Munzir

I have pulled the git tree for ubuntu-jaunty and sound-2.6 but I am
unable to apply commit 6e34c033210bb86b3f5f45fd6497f74150bdf620 which
seems to be the one that contains the fix for dv6

$ git cherry-pick 6e34c033210bb86b3f5f45fd6497f74150bdf620
warning: too many files (created: 2246 deleted: 5252), skipping inexact
rename detection
Automatic cherry-pick failed. After resolving the conflicts,
mark the corrected paths with 'git add <paths>' or 'git rm <paths>' and
commit the result.
When commiting, use the option '-c 6e34c03' to retain authorship and
message.

I checked the links you provided but did not find instructions/guide to
create a package to test that this is fixed. If you can please explain
how you were able to get this patched and compiled/packaged.

Thank you.

-- hp dv6 no sound hda Intel https://bugs.launchpad.net/bugs/427670

You received this bug notification because you are a bug assignee. Status in
“linux” package in Ubu...

hi can any one please help me i have been trying to fix my laptop sound
nearly a month ago..but stil...

Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
   Subdevices: 2/2
   Subdevice #0: subdevice #0
   Subdevice #1: subdevice #1
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: clirico 1551 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xda500000 irq 22'
   Mixer name : 'Intel G45 DEVCTG'
   Components : 'HDA:111d7603,103c3627,00100202 HDA:11c11040,103c137e,00100200 HDA:80862802,80860101,00100000'
   Controls : 36
   Simple ctrls : 20
DistroRelease: Ubuntu 9.10
NonfreeKernelModules: snd_hda_codec_intelhdmi snd_hda_codec_idt snd_hda_intel snd_hda_codec snd_pcm_oss snd_mixer_oss snd_pcm snd_seq_dummy snd_seq_oss snd_seq_midi snd_rawmidi snd_seq_midi_event snd_seq snd_timer snd_seq_device snd snd_page_alloc
Package: alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu4
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 LANG=en_US.UTF-8
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-11.36-generic
Uname: Linux 2.6.31-11-generic i686
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare

tags: added: apport-collected
yml (yml) wrote :

I have the same problem on an HP dv6 1030-ef. The sound does not work on the live CD. I have reported a new bug using the system-testing application. #447796.

I have manage to get around this issue in with Ubuntu 9.04 the methodology is documented here : #363870
It is far from optimal but it is the best I have been able to get. I am crossing my fingers that this problem will be fixed before 9.10 get out of its beta mode.

Thank you for your help.

--yml

Jaunty; I was able to get sound only using latest ALSA driver Snapshot, compiled & installed by myself. Worked ok with older kernels ok. New kernels: Can not get sound from Totem & Rhytnbox, other sounds ok. Not recommended solution, will brake always when ever a kernel update happens.

Karmic Koala: Just installed, no sound, Not yet test with latest ALSA driver Snapshot, I hope problem can be addressed by Ubuntu developers (ALSA update).

yml (yml) wrote :

As describes here : https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/363870
Installing linux-backports-modules-alsa-karmic and rebooting should fix your problem at least it did for me.
--yml

Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: AD198x Analog [AD198x Analog]
   Subdevices: 2/2
   Subdevice #0: subdevice #0
   Subdevice #1: subdevice #1
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: jprigot 2387 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xf0020000 irq 33'
   Mixer name : 'Analog Devices AD1884A'
   Components : 'HDA:11d4184a,103c3035,00100200'
   Controls : 34
   Simple ctrls : 20
CheckboxSubmission: 03d6e993099815966083fe0f4240d4fb
CheckboxSystem: b6f680979080e4e3409634a5eae5f647
DistroRelease: Ubuntu 9.10
InstallationMedia: Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" - Release amd64 (20091027)
Package: alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 LANG=en_US.UTF-8
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-16.53-generic
Uname: Linux 2.6.31-16-generic x86_64
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare vboxusers
XsessionErrors:
 (gnome-settings-daemon:2402): GLib-CRITICAL **: g_propagate_error: assertion `src != NULL' failed
 (polkit-gnome-authentication-agent-1:2505): GLib-CRITICAL **: g_once_init_leave: assertion `initialization_value != 0' failed
 (nautilus:2488): Eel-CRITICAL **: eel_preferences_get_boolean: assertion `preferences_is_initialized ()' failed
 (firefox:2879): GLib-WARNING **: g_set_prgname() called multiple times

Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
   Subdevices: 2/2
   Subdevice #0: subdevice #0
   Subdevice #1: subdevice #1
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: urasame 1589 F.... pulseaudio
 /dev/snd/pcmC0D0p: urasame 1589 F...m pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'SB'/'HDA ATI SB at 0xd0400000 irq 16'
   Mixer name : 'IDT 92HD75B2X5'
   Components : 'HDA:111d7608,103c363f,00100202 HDA:11c11040,103c137e,00100200'
   Controls : 28
   Simple ctrls : 18
Card1.Amixer.info:
 Card hw:1 'HDMI'/'HDA ATI HDMI at 0xd0310000 irq 19'
   Mixer name : 'ATI RS690/780 HDMI'
   Components : 'HDA:1002791a,00791a00,00100000'
   Controls : 4
   Simple ctrls : 1
Card1.Amixer.values:
 Simple mixer control 'IEC958',0
   Capabilities: pswitch pswitch-joined
   Playback channels: Mono
   Mono: Playback [off]
DistroRelease: Ubuntu 9.10
InstallationMedia: Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" - Release i386 (20091028.5)
NonfreeKernelModules: fglrx
Package: alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 LANG=en_US.UTF-8
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-16.53-generic
Uname: Linux 2.6.31-16-generic i686
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare

Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
   Subdevices: 2/2
   Subdevice #0: subdevice #0
   Subdevice #1: subdevice #1
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: user 1823 F.... pulseaudio
 /dev/snd/pcmC0D0p: user 1823 F...m pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xdb000000 irq 22'
   Mixer name : 'Nvidia MCP78 HDMI'
   Components : 'HDA:111d7608,103c306d,00100202 HDA:10de0003,10de0101,00100000'
   Controls : 32
   Simple ctrls : 19
CheckboxSubmission: 2e2e2aa986533ff5411328e0489f1a65
CheckboxSystem: e0c58216b4112bad72fb7927fd8669d4
DistroRelease: Ubuntu 9.10
InstallationMedia: Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" - Release amd64 (20091027)
NonfreeKernelModules: nvidia wl
Package: alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 LANG=en_GB.UTF-8
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-19.56-generic
Uname: Linux 2.6.31-19-generic x86_64
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare

For your information:
Temporary solution I used also for Karmic is compiling & installing ALSA drivers Snapshot from here:

   http://www.alsa-project.org/snapshot/

only "alsa-driver" package from that.

Here are versions I curretly have:

No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 9.10
Release: 9.10
Codename: karmic
Kernel: 2.6.31-16-generic
Bit amount: 64 bits

Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.39.g96197.445.gc31ad.
Compiled on Dec 9 2009 for kernel 2.6.31-16-generic (SMP).

Remaining problems for that temporary fix are
1) Hard "click" sound when logging off
2) Kernel updates will brake it

.... remaining problems for that temporaty fix.......
2) Kernel updates will break it --- sorry for previous typo

A big thanks to Munzir. The snapshot fixed my problem with jack sense!! Now I'm a happy guy. It wasn't so easy to install though. I wouldn't recommend a newbie to try..

(HP Dv6-1340eo)

dclee9 (dclee9) wrote :

i have the same problem as well.
here is my link for sysem info.
http://www.alsa-project.org/db/?f=235a565f358ba148db9c99efa304ec8a56de9799

hopefully someone can help me.
Thanks a lot

amendra_fer, this bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? If so, could you please test for this with the latest development release of Ubuntu? ISO images are available from http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ .

If it remains an issue, could you please run the following command in the development release from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal), as it will automatically gather and attach updated debug information to this report:

apport-collect -p linux <replace-with-bug-number>

Also, could you please test the latest upstream kernel available following https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds ? It will allow additional upstream developers to examine the issue. Please do not test the daily folder, but the one all the way at the bottom. Once you've tested the upstream kernel, please comment on which kernel version specifically you tested. If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tags:
kernel-fixed-upstream
kernel-fixed-upstream-VERSION-NUMBER

where VERSION-NUMBER is the version number of the kernel you tested. For example:
kernel-fixed-upstream-v3.11

This can be done by clicking on the yellow circle with a black pencil icon next to the word Tags located at the bottom of the bug description. As well, please remove the tag:
needs-upstream-testing

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the following tags:
kernel-bug-exists-upstream
kernel-bug-exists-upstream-VERSION-NUMBER

As well, please remove the tag:
needs-upstream-testing

Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug's Status as Confirmed. Please let us know your results. Thank you for your understanding.

Changed in linux (Ubuntu):
assignee: Daniel T Chen (crimsun) → nobody
status: Triaged → Incomplete
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for linux (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers