Comment 4 for bug 939753

Revision history for this message
Tomáš Marný (tomik-marny) wrote :

Teď ještě nějaké odkazy, co na to říkají odborníci. ;-)

Dobrý web - Průzkum znalostí a chování uživatelů
na internetu v ČR, leden 2011. Vzorek necelých 3 tisíc uživatelů:

http://pruzkum.dobryweb.cz/cs/

"Minimální velikost textu na webové stránce nastavujte na 14 pixelů. Starší uživatelé hodnotili velikost textu 17 pixelů jako také vyhovující. V případě větší velikosti než 17 pixelů začíná výrazně klesat pohodlnost při čtení takového textu. Nabízejte také funkci zvětšení textu sami přímo na stránce a nespoléhejte na prohlížeč.

Velikost textu, která uživatelům připadala nejpohodlnější na čtení, byla 14 pixelů (při použití fontu Arial). Označilo ji téměř 92 % uživatelů. Pro uživatele 45 let a více byla pohodlná také velikost textu 17 pixelů. V případě větší velikosti než 17 pixelů začíná výrazně klesat pohodlnost při čtení takového textu."

Web pristupnost.nawebu.cz - Proč je větší písmo na webu lepší:

http://pristupnost.nawebu.cz/weblog/blogpost.php?post=91

"Drobné písmo je na webech velikou módou, přesto je však většinou naprosto nevhodné. Přečtěte si o důvodech, proč byste měli raději používat písma větší."...

"důležitost většího písma je pochopitelně mnohem větší pro handicapované uživatele. Zrakově postiženým uživatelům se větší text lépe čte, pohybově postižení uživatelé na větší odkazy lépe kliknou myší apod."

snizekweb.cz - Uživatelé si písmo na vašem webu nezvětšují:

http://www.snizekweb.cz/weblog/velikost-pisma/

"Nespoléhejte se na to, že si někdo bude zvětšovat písmo na vašem webu. I když uživatelé obvykle ví, jak se to dělá, téměř nikdy si písmo nezvětší. Proč by také měli?"...

"Uživatelé raději podstupují nepohodlí, než by něco měnili. Platí zde totiž známá poučka použitelnosti: Můžete uživatelům nabízet mnoho možností přizpůsobení vzhledu a chování webu (personalizace), ale výchozí varianta musí být vždy velmi dobře odladěná a použitelná."

"Výchozí hodnoty jsou pro použitelnost klíčové, protože drtivá většina uživatelů je nikdy nezmění. A velikost písma je právě takovou výchozí hodnotou. Zní to přece i logicky – proč by měl uživatel stránky napravovat vaši chybu?"

Doufám, že jsem vás už přesvědčil. :-) Nebo aspoň trochu naklonil. :-)