Comment 20 for bug 588850

Revision history for this message
Albertas Agejevas (alga) wrote :

Dėl jargon kilmės klysti. Jis sudarytas man ir dar keletui ankstyvų žodyno autorių tikrinant savo tekstus, laiškus į @konf.lt konferencijas. Gyvos kalbos faktas, ne rašybos klaida. „Mobiliakas“, jeigu ką, tekstyne sutinkamas nerečiau už „agnus“, tiek grožinėj literatūroj, tiek publicistikoj. Tas žodis yra gyvos kalbos faktas, VLKK teiktinas ar ne, tai kitas klausimas.

LKŽ naudotis kaip kažkokiu kriterijumi nereikia, nes ten rasi visko, nuo Basanavičiaus laikų iš raštų ir bobučių kaimuose kalbos surinkta žodžių kartoteka. Lietuvių kalbos paminklas ir puikus resursas kalbininkams, tačiau joks ne indikatorius tinkamumui rašybos žodyne.

Bendrai paėmus, jei nesinaudoji kokia masinio importo strategija (pvz, visi DLKŽ žodžiai, kurie nepažymėti kaip tarmiški, ar neteiktini; visi top-100k tekstyno žodžiai ar pan.), žodį verta dėti tik tada, jei jis tau ar kokiam nors vartotojui užkliuvo tikrinant realų tekstą (pvz, žodis „postsovietinis“ atsidūrė tikrinant LR Konstitucijos tekstą (bet kodėl man jų Firefox pabraukia?)). Krūvelė retų perliukų iš LKŽ visai neatrodo kaip tai, labiau atrodo kaip komercinių konkurentų bandymas sabotuoti mūsų projektą didinant klaidų tikimybę ir mažinant taisymo pasiūlymų tikslumą ;-P