Noisy (pop noise + white noise) headphone audio on Dell XPS 13 (2015)

Bug #1468582 reported by Hui Wang on 2015-06-25
18
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
HWE Next
High
Hui Wang
linux (Ubuntu)
High
Hui Wang
Trusty
High
Unassigned
Utopic
High
Unassigned
Vivid
Undecided
Unassigned

Bug Description

This was reported through community and brought up to support. They fixed the bug via kernel bug tracker.

https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=99851

We should backport to 3.13, 3.16 and 3.19

This bug is used for tracking purposes. Please do not triage.

Hui Wang (hui.wang) on 2015-06-25
Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → High
Changed in hwe-next:
importance: Undecided → High
status: New → In Progress
assignee: nobody → Hui Wang (hui.wang)
Brad Figg (brad-figg) on 2015-07-14
Changed in linux (Ubuntu):
status: In Progress → Fix Committed
Brad Figg (brad-figg) on 2015-07-22
Changed in linux (Ubuntu Utopic):
status: New → Fix Committed
Brad Figg (brad-figg) on 2015-07-22
Changed in linux (Ubuntu Trusty):
status: New → Fix Committed
Hui Wang (hui.wang) on 2015-07-23
Changed in linux (Ubuntu Trusty):
importance: Undecided → High
Changed in linux (Ubuntu Utopic):
importance: Undecided → High
Changed in hwe-next:
status: In Progress → Fix Committed
Luis Henriques (henrix) on 2015-07-28
Changed in linux (Ubuntu Vivid):
status: New → Fix Committed
Brad Figg (brad-figg) wrote :

This bug is awaiting verification that the kernel in -proposed solves the problem. Please test the kernel and update this bug with the results. If the problem is solved, change the tag 'verification-needed-trusty' to 'verification-done-trusty'.

If verification is not done by 5 working days from today, this fix will be dropped from the source code, and this bug will be closed.

See https://wiki.ubuntu.com/Testing/EnableProposed for documentation how to enable and use -proposed. Thank you!

tags: added: verification-needed-trusty
Brad Figg (brad-figg) wrote :

This bug is awaiting verification that the kernel in -proposed solves the problem. Please test the kernel and update this bug with the results. If the problem is solved, change the tag 'verification-needed-vivid' to 'verification-done-vivid'.

If verification is not done by 5 working days from today, this fix will be dropped from the source code, and this bug will be closed.

See https://wiki.ubuntu.com/Testing/EnableProposed for documentation how to enable and use -proposed. Thank you!

tags: added: verification-needed-vivid
Hui Wang (hui.wang) on 2015-08-06
tags: added: verification-done-trusty verification-done-vivid
removed: verification-needed-trusty verification-needed-vivid
Changed in hwe-next:
status: Fix Committed → Fix Released
Changed in linux (Ubuntu):
status: Fix Committed → Fix Released
Launchpad Janitor (janitor) wrote :
Download full text (30.6 KiB)

This bug was fixed in the package linux - 3.19.0-26.28

---------------
linux (3.19.0-26.28) vivid; urgency=low

  [ Luis Henriques ]

  * Release Tracking Bug
    - LP: #1483630

  [ Upstream Kernel Changes ]

  * Revert "Bluetooth: ath3k: Add support of 04ca:300d AR3012 device"

linux (3.19.0-26.27) vivid; urgency=low

  [ Luis Henriques ]

  * Release Tracking Bug
    - LP: #1479055
  * [Config] updateconfigs for 3.19.8-ckt4 stable update

  [ Chris J Arges ]

  * [Config] Add MTD_POWERNV_FLASH and OPAL_PRD
    - LP: #1464560

  [ Mika Kuoppala ]

  * SAUCE: i915_bpo: drm/i915: Fix divide by zero on watermark update
    - LP: #1473175

  [ Tim Gardner ]

  * [Config] ACORN_PARTITION=n
    - LP: #1453117
  * [Config] Add i40e[vf] to d-i
    - LP: #1476393

  [ Timo Aaltonen ]

  * SAUCE: i915_bpo: Rebase to v4.2-rc3
    - LP: #1473175
  * SAUCE: i915_bpo: Revert "mm/fault, drm/i915: Use pagefault_disabled()
    to check for disabled pagefaults"
    - LP: #1473175
  * SAUCE: i915_bpo: Revert "drm: i915: Port to new backlight interface
    selection API"
    - LP: #1473175

  [ Upstream Kernel Changes ]

  * Revert "tools/vm: fix page-flags build"
    - LP: #1473547
  * Revert "ALSA: hda - Add mute-LED mode control to Thinkpad"
    - LP: #1473547
  * Revert "drm/radeon: adjust pll when audio is not enabled"
    - LP: #1473547
  * Revert "crypto: talitos - convert to use be16_add_cpu()"
    - LP: #1479048
  * module: Call module notifier on failure after complete_formation()
    - LP: #1473547
  * gpio: gpio-kempld: Fix get_direction return value
    - LP: #1473547
  * ARM: dts: imx27: only map 4 Kbyte for fec registers
    - LP: #1473547
  * ARM: 8356/1: mm: handle non-pmd-aligned end of RAM
    - LP: #1473547
  * x86/mce: Fix MCE severity messages
    - LP: #1473547
  * mac80211: don't use napi_gro_receive() outside NAPI context
    - LP: #1473547
  * iwlwifi: mvm: Free fw_status after use to avoid memory leak
    - LP: #1473547
  * iwlwifi: mvm: clean net-detect info if device was reset during suspend
    - LP: #1473547
  * drm/plane-helper: Adapt cursor hack to transitional helpers
    - LP: #1473547
  * ARM: dts: set display clock correctly for exynos4412-trats2
    - LP: #1473547
  * hwmon: (ntc_thermistor) Ensure iio channel is of type IIO_VOLTAGE
    - LP: #1473547
  * mfd: da9052: Fix broken regulator probe
    - LP: #1473547
  * ALSA: hda - Fix noise on AMD radeon 290x controller
    - LP: #1473547
  * lguest: fix out-by-one error in address checking.
    - LP: #1473547
  * xfs: xfs_attr_inactive leaves inconsistent attr fork state behind
    - LP: #1473547
  * xfs: xfs_iozero can return positive errno
    - LP: #1473547
  * fs, omfs: add NULL terminator in the end up the token list
    - LP: #1473547
  * omfs: fix sign confusion for bitmap loop counter
    - LP: #1473547
  * d_walk() might skip too much
    - LP: #1473547
  * dm: fix casting bug in dm_merge_bvec()
    - LP: #1473547
  * hwmon: (nct6775) Add missing sysfs attribute initialization
    - LP: #1473547
  * hwmon: (nct6683) Add missing sysfs attribute initialization
    - LP: #1473547
  * target/pscsi: Don't leak scsi_host if hba is VIRTUAL_HOST
    - LP: #1473547
  * net...

Changed in linux (Ubuntu Vivid):
status: Fix Committed → Fix Released
Eugene San (eugenesan) wrote :

Seems like Xenial is also affected by that issue, at least when audio device is idling.
Should I create a new bug report for Xenial?

Anthony Wong (anthonywong) wrote :

Hi Eugene, can you check the original upstream bug at https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=99851 and see if your problem is the same?

Eugene San (eugenesan) wrote :

@anthonywong
Referenced report seems as unrelated.

On my machine, the sound is clear and loud but 10 seconds after playback ends the noise starts.

I am not familiar with specific design of the soundcard but It looks/sounds like when it suspended by the driver, analog amplifier left active picking all kind of interferences from ground line.

Kernel versions 4.4.0-1x and 4.6.0RCx are affected.

Hui Wang (hui.wang) wrote :

Please generate two alsa-info.txt, one without the noise and another with the noise.

Please refer to https://wiki.ubuntu.com/Audio/AlsaInfo

Rolf Leggewie (r0lf) wrote :

utopic has seen the end of its life and is no longer receiving any updates. Marking the utopic task for this ticket as "Won't Fix".

Changed in linux (Ubuntu Utopic):
status: Fix Committed → Won't Fix
Eugene San (eugenesan) wrote :

Attaching requested alsa-info.txt pair and the diff.

Besides constant noise there are terrible clicks and pops during system startup and shutdown.
I've attached corresponding audio recordings.

Eugene San (eugenesan) wrote :
Eugene San (eugenesan) wrote :
Eugene San (eugenesan) wrote :
Eugene San (eugenesan) wrote :
Hui Wang (hui.wang) wrote :

Let us test if disable power_save_node help or not.

edit /etc/modprobe.d/snd_hda_intel.conf to add:
options snd_hda_intel patch=onboard-patch

and specified the hint in /lib/firmware/onboard-patch:

$ cat /lib/firmware/onboard-patch
[codec]
0x10ec0256 0x10280704 0

[hint]
power_save_node = 0

Reboot the system, and check if the hint is set successfully.
$ cat /sys/class/sound/hwC0D0/hints
power_save_node = 0

If there is still noise, please upload an alsa-info.txt as well.

Eugene San (eugenesan) wrote :

They patch was applied successfully but that did not help.
Just to be sure I've tested with Kernels 4.4.0-21 and 4.6.0-999.

Attaching new alsa-info.txt.

Hui Wang (hui.wang) wrote :

Is the problem like that: when playing something from speaker, there is no noise. While let speaker standby, there is noise?

Eugene San (eugenesan) wrote :

Yes.
There is no noise or any other distortion when sound card is playing.
The noise starts 5-10 seconds after the playback is stopped.
In addition there are very loud clicks and pops during boot and shutdown.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.