ugly text with warnings on boot and shut-down

Bug #669625 reported by gratefulfrog on 2010-11-01
10
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xserver-xorg-video-ati (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

Since upgrading to 10.04 LTS I have lost the elegant boot up and shut down screens and now have a load of text, with various warnings that flashes by. The result is ok, but the process is quite ugly. Particularly when there is a forced bisk check!

I am running on AMD64 and am an IT professional so can execute commands and provide any support to solve this.

I am a STRONG Ubuntu supporter from the first days of Ubuntu - And will always be!

Keep up this good work!

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.04
Package: xorg 1:7.5+5ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-11.154-rt
Uname: Linux 2.6.31-11-rt x86_64
Architecture: amd64
Date: Mon Nov 1 21:02:38 2010
MachineType: To Be Filled By O.E.M. To Be Filled By O.E.M.
ProcCmdLine: root=UUID=260c7d17-77a1-4f82-9e5f-46ad2a97b150 ro console=tty0 quiet splash
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_BE:en_US:en_GB:en
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.utf8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: xorg
Symptom: display
dmi.bios.date: 12/22/2004
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 1009.007
dmi.board.name: A8V Deluxe
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer Inc.
dmi.board.version: Rev 1.xx
dmi.chassis.asset.tag: Asset-1234567890
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr1009.007:bd12/22/2004:svnToBeFilledByO.E.M.:pnToBeFilledByO.E.M.:pvrToBeFilledByO.E.M.:rvnASUSTeKComputerInc.:rnA8VDeluxe:rvrRev1.xx:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: To Be Filled By O.E.M.
dmi.product.version: To Be Filled By O.E.M.
dmi.sys.vendor: To Be Filled By O.E.M.
system:
 distro: Ubuntu
 codename: lucid
 architecture: x86_64
 kernel: 2.6.31-11-rt

gratefulfrog (gratefulfrog) wrote :
komputes (komputes) on 2010-11-09
affects: ubuntu → xserver-xorg-video-ati (Ubuntu)
komputes (komputes) wrote :

Non-supported driver resulting in ugly 16-color low res boot (plymouth with text only, instead of graphics) is a known KMS issue. However radeon should be supported.

Could you please try the following to see if it makes the boot more aesthetically pleasing:
echo options radeon modeset=1 > /etc/modprobe.d/radeon-kms.conf

Hi!
thanks for your reply.

I created that .conf file and put the content you requested into it.

The text is now a bit smaller, but still unacceptably ugly for a boot
sequence, particularly since I use this machine to show off Ubuntu Linux to
my non IT friends!

I demo to all how easy it is and not geeky etc.

This new text problem is so ugly and off-putting that I can no longer show
just anyone how good Linux is...

It's really a shame that this version of Ubuntu has such an ugly reversion
to old times when only PhD's could run Linux (I'm one ;-).

I hope you can fix it. Let me know if there's anything I can do.

Ciao,
bob.

On Tue, Nov 9, 2010 at 8:23 PM, komputes <email address hidden> wrote:

> Non-supported driver resulting in ugly 16-color low res boot (plymouth
> with text only, instead of graphics) is a known KMS issue. However
> radeon should be supported.
>
> Could you please try the following to see if it makes the boot more
> aesthetically pleasing:
> echo options radeon modeset=1 > /etc/modprobe.d/radeon-kms.conf
>
> --
> ugly text with warnings on boot and shut-down
> https://bugs.launchpad.net/bugs/669625
> You received this bug notification because you are a direct subscriber
> of the bug.
>

--
 50°48'39.85"N 4°25'20.29"E

Bryce Harrington (bryce) on 2010-11-23
tags: added: karmic

gratefulfrog, this bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? If so, could you please test for this with the latest development release of Ubuntu? ISO images are available from http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ .

If it remains an issue, could you please run the following command in the development release from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal), as it will automatically gather and attach updated debug information to this report:

apport-collect -p xserver-xorg-video-ati REPLACE-WITH-BUG-NUMBER

Please note, given that the information from the prior release is already available, doing this on a release prior to the development one would not be helpful.

Thank you for your understanding.

Helpful bug reporting tips:
https://wiki.ubuntu.com/ReportingBugs

Changed in xserver-xorg-video-ati (Ubuntu):
importance: Undecided → Low
status: New → Incomplete
gratefulfrog (gratefulfrog) wrote :

Hi
I tired to run apport-collect, but it opened launchpad int he name of my
computer, not in my account so it failed to report to the bug.

I use this computer in production so there is no way for me to try an
upstream realease. I am now running 12.04 and the text is still present
during boot and shutdown.

Generally speaking my Ubuntu OS runs less well with each upgrade, alas.

I still support you guys 100%!

Keep trying!
Ciao,
B

On Wed, Jan 8, 2014 at 10:34 AM, Christopher M. Penalver <
<email address hidden>> wrote:

> gratefulfrog, this bug was reported a while ago and there hasn't been
> any activity in it recently. We were wondering if this is still an
> issue? If so, could you please test for this with the latest development
> release of Ubuntu? ISO images are available from
> http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ .
>
> If it remains an issue, could you please run the following command in
> the development release from a Terminal
> (Applications->Accessories->Terminal), as it will automatically gather
> and attach updated debug information to this report:
>
> apport-collect -p xserver-xorg-video-ati REPLACE-WITH-BUG-NUMBER
>
> Please note, given that the information from the prior release is
> already available, doing this on a release prior to the development one
> would not be helpful.
>
> Thank you for your understanding.
>
> Helpful bug reporting tips:
> https://wiki.ubuntu.com/ReportingBugs
>
> ** Changed in: xserver-xorg-video-ati (Ubuntu)
> Importance: Undecided => Low
>
> ** Changed in: xserver-xorg-video-ati (Ubuntu)
> Status: New => Incomplete
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
> report.
> https://bugs.launchpad.net/bugs/669625
>
> Title:
> ugly text with warnings on boot and shut-down
>
> To manage notifications about this bug go to:
>
> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-ati/+bug/669625/+subscriptions
>

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for xserver-xorg-video-ati (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in xserver-xorg-video-ati (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
Changed in xserver-xorg-video-ati (Ubuntu):
status: Expired → New
tags: added: bios-outdated-1017
tags: added: precise
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers