Launch and global menu bars get invisible when returning from full screen

Bug #1254281 reported by Saiph Kappa on 2013-11-23
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Unity
Incomplete
Undecided
Unassigned
unity (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

After I connect an external monitor (using it on left) to my LG S1 Express Dual laptop and try to see something in full screen on the laptop monitor everything works fine. However, when I press ESC to return from full screen the launch and global menu bars get invisible, and I need to press super key (for example) to get them back. This situation is observed with any applications (e.g., chromium , document viewer).

This didn't happen in the previous ubuntu version, but it is happening now in Ubuntu 13.10.
---
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 2.12.5-0ubuntu2.1
Architecture: i386
CompizPlugins: [core,bailer,detection,composite,opengl,compiztoolbox,decor,grid,gnomecompat,resize,vpswitch,move,regex,mousepoll,imgpng,place,snap,session,unitymtgrabhandles,animation,wall,workarounds,expo,ezoom,fade,scale,unityshell]
CompositorRunning: compiz
CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
CompositorUnredirectFSW: true
DistUpgraded: 2013-10-23 20:47:21,919 DEBUG enabling apt cron job
DistroCodename: saucy
DistroRelease: Ubuntu 13.10
DistroVariant: ubuntu
EcryptfsInUse: Yes
GraphicsCard:
 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV530/M56-P [Mobility Radeon X1600] [1002:71c5] (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: LG Electronics, Inc. Device [1854:0067]
InstallationDate: Installed on 2012-03-08 (625 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" - Release i386 (20111012)
MachineType: LG Electronics S1-P331P
MarkForUpload: True
Package: unity 7.1.2+13.10.20131014.1-0ubuntu1
PackageArchitecture: i386
PccardctlIdent:
 Socket 0:
   no product info available
PccardctlStatus:
 Socket 0:
   no card
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.11.0-13-generic root=UUID=d326ba6d-09ba-4899-83be-e24cb97b1fd6 ro quiet splash i8042.nopnp=1 i8042.dumbkbd=1 vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.11.0-13.20-generic 3.11.6
Tags: saucy saucy saucy ubuntu compiz-0.9
Uname: Linux 3.11.0-13-generic i686
UpgradeStatus: Upgraded to saucy on 2013-10-23 (31 days ago)
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 11/10/2006
dmi.bios.vendor: Phoenix Technologies LTD
dmi.bios.version: RKYWSF21
dmi.board.name: ROCKY
dmi.board.vendor: LG Electronics
dmi.board.version: Not Applicable
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LG Electronics
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnPhoenixTechnologiesLTD:bvrRKYWSF21:bd11/10/2006:svnLGElectronics:pnS1-P331P:pvrNotApplicable:rvnLGElectronics:rnROCKY:rvrNotApplicable:cvnLGElectronics:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: S1-P331P
dmi.product.version: Not Applicable
dmi.sys.vendor: LG Electronics
version.compiz: compiz 1:0.9.10+13.10.20131011-0ubuntu1
version.libdrm2: libdrm2 2.4.46-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 9.2.1-1ubuntu3
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 9.2.1-1ubuntu3
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.14.3-3ubuntu2
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.7.3-0ubuntu3.1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.2.0-0ubuntu10
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.904-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.9-2ubuntu1
xserver.bootTime: Sun Nov 24 13:31:23 2013
xserver.configfile: default
xserver.errors:

xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.version: 2:1.14.3-3ubuntu2
xserver.video_driver: radeon

affects: gtk+3.0 (Ubuntu) → ubuntu
Sami Jaktholm (sjakthol) wrote :

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better.

This is probably a duplicate of bug 1240595 (though you shouldn't really see it with chromium). Please test if you can reproduce the issue with following applications (if not this is definitely a duplicate of bug 1240595):
- totem (Videos in dash)
- firefox
- chromium-browser
- mplayer (not installed by default)
- vlc (not installed by default)

Also, please execute the following command, as it will automatically gather debugging information, in a terminal:
apport-collect 1254281

When reporting bugs in the future please use apport by using 'ubuntu-bug' and the name of the package affected. You can learn more about this functionality at https://wiki.ubuntu.com/ReportingBugs.

affects: ubuntu → unity (Ubuntu)
Changed in unity:
status: New → Incomplete
Changed in unity (Ubuntu):
status: New → Incomplete

apport information

tags: added: apport-collected compiz-0.9 saucy ubuntu
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Saiph Kappa (saiph-kappa) wrote :

I just connected a new external monitor and the situation definitely happens with chromium (with firefox it didn't happen now). However, 'invisible' is not the right word, since what I see is the margins of the windows when they were in full screen on top of the bars. Anyway, I can only properly test with the other apps tomorrow to ensure I have the same setup.

Moreover, I think I found another bug with this new external monitor:
Laptop Screen Resolution: 1280x800
External Monitor Resultion: 1920x1080

when I press the super key to get the launcher everything on screen starts shaking. It seems like I can see those "lines" going down refreshing the screen (the same effect that a video camera captures on old CRT displays). This only happens when I set the resolution of the external monitor to 1920x1080, for other lower resolutions everything works fine.

Hi Saiph,

This is definitely a duplicate of bug #1240595 and a fix is identified. We are waiting on Distro to put an SRU together for 13.10, but unfortunately, I don't have a timeline of when that will be.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers