Wireless USB keyboard does not work when entering password on encrypted disk

Bug #1450781 reported by Marco on 2015-05-01
10
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
plymouth (Ubuntu)
High
Unassigned

Bug Description

This happened when upgrading to 15.04 with the kernel version 3.19.0

The keyboard works in grub, but when I'm asked for the password to decrypt the disk it does not work. It happened before but it was fixed (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/initramfs-tools/+bug/1238194)

Version of plymouth: 0.9.0-0ubuntu9

Other USB wired keyboards work with no problem

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 15.04
Package: plymouth 0.9.0-0ubuntu9
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.19.0-15.15-generic 3.19.3
Uname: Linux 3.19.0-15-generic x86_64
ApportVersion: 2.17.2-0ubuntu1
Architecture: amd64
CurrentDesktop: Unity
Date: Fri May 1 13:51:14 2015
DefaultPlymouth: /lib/plymouth/themes/ubuntu-logo/ubuntu-logo.plymouth
InstallationDate: Installed on 2014-02-05 (449 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 13.10 "Saucy Salamander" - Release amd64 (20131016.1)
MachineType: System manufacturer System Product Name
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-3.19.0-15-generic root=/dev/mapper/ubuntu--vg-root ro quiet splash acpi_enforce_resources=lax
ProcEnviron:
 TERM=xterm
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=es_ES.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcFB: 0 radeondrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-3.19.0-15-generic root=/dev/mapper/ubuntu--vg-root ro quiet splash acpi_enforce_resources=lax
SourcePackage: plymouth
TextPlymouth: /lib/plymouth/themes/ubuntu-text/ubuntu-text.plymouth
UpgradeStatus: Upgraded to vivid on 2015-05-01 (0 days ago)
dmi.bios.date: 10/21/2011
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 1403
dmi.board.asset.tag: To be filled by O.E.M.
dmi.board.name: P8H67
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: Rev X.0x
dmi.chassis.asset.tag: Asset-1234567890
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr1403:bd10/21/2011:svnSystemmanufacturer:pnSystemProductName:pvrSystemVersion:rvnASUSTeKComputerINC.:rnP8H67:rvrRevX.0x:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: System Product Name
dmi.product.version: System Version
dmi.sys.vendor: System manufacturer

Marco (mcat95) wrote :
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in plymouth (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Mike Spainhower (mcspainhower) wrote :

@mcat95 have you come across any kind of workaround for this issue other than using a wired or builtin (laptop) keyboard?

I am experiencing this same issue, same scenario (15.04 upgrade) with a Logitech K800 wireless keyboard. Happy to provide detailed system information if it is useful, but my config appears to be very similar to mcat95's.

Changed in plymouth (Ubuntu):
importance: Undecided → High
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers