Dual boot with Gutsy Gibbon BETA and WinXP

Bug #147617 reported by Joacim Järkeborn on 2007-10-01
12
Affects Status Importance Assigned to Milestone
busybox (Ubuntu)
High
Colin Watson
grub (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
os-prober (Ubuntu)
High
Colin Watson

Bug Description

Binary package hint: grub

Hello,

I have a laptop with one disk (60 GB). On the first partition (20 GB) I have Windows XP installed. When booting with the Kubuntu Gutsy Gibbon BETA and install the system using the free space (40 GB) it can see the WinXP/NTFS partition fine.
After installation, at boot I can not see any Windows XP entries in GRUB list.

Related branches

PhilB (phil-lchost) wrote :

This has also afflicted the desktop install I did of Gutsy Beta - I've seen this reported as far back as one of the tribe releases but I can't see that anyone bothered to report it here.

sda has my windows install
sdb was resized and had gutsy installed on it

Grub failed to detect the windows install on sda when it was being configured by the installer. Unlike others who have reported similar issues, my windows install really is intact:

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160000000000 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19452 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xca26ca26

   Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 19451 156240126 7 HPFS/NTFS

Disk /dev/sdb: 160.0 GB, 160000000000 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19452 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xcaadcaad

   Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 1 11866 95313613+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sdb2 * 11867 19137 58404307+ 83 Linux
/dev/sdb3 19138 19452 2530237+ 5 Extended
/dev/sdb5 19138 19452 2530206 82 Linux swap / Solaris

This is a Dell XPS 700 with 4GB ram, Windows XP MCE installed, and RAID turned off.

I've attached my grub menu.lst, but it's really not exciting; it has what you'd expect, except no windows option was added.

Colin Watson (cjwatson) wrote :

I think this was a rather subtle bug that I've fixed in daily builds. I'd appreciate re-testing with the release candidate when it's released (or with daily builds if you're feeling brave).

PhilB (phil-lchost) wrote :

I just reinstalled using the daily build from 02/10/07 and just installed onto the existing partitions (with a format). Windows on hd(0,0)/sda1 is still not in the menu.lst.

Does grub not bother looking for other operating systems if you don't do a resize?

Colin Watson (cjwatson) wrote :

OK, could I please have all the installer logs? /var/log/installer/syslog and /var/log/installer/partman should be a good start; I may get back for more if necessary.

PhilB (phil-lchost) wrote :
PhilB (phil-lchost) wrote :
Colin Watson (cjwatson) wrote :

PhilB: Thanks, I think I might have got it. Could you please try tomorrow's daily build of the alternate install CD to confirm my fix?

Colin Watson (cjwatson) wrote :

os-prober (1.21ubuntu2) gutsy; urgency=low

  * If fuseblk is in /proc/filesystems and ntfs-3g is present, try mounting
    filesystems as ntfs-3g (LP: #147617).

 -- Colin Watson <email address hidden> Tue, 02 Oct 2007 17:50:22 +0100

Changed in os-prober:
status: New → Fix Released
PhilB (phil-lchost) wrote :

Oops, sorry. Misplaced carriage return - please close my erroneous "Also needs fixing here".

I'll give the new daily a go tomorrow.

Changed in grub:
status: New → Invalid
PhilB (phil-lchost) wrote :

Sorry, no dice. Still doesn't work with 03/10/07 AMD64 daily. I'll get you the logs again in a bit but I'm not in front of that machine anymore. Anything else you want?

Changed in os-prober:
status: Fix Released → Confirmed
PhilB (phil-lchost) wrote :
PhilB (phil-lchost) wrote :
Colin Watson (cjwatson) wrote :

Reproduced. There's a busybox bug in here too.

Changed in busybox:
assignee: nobody → kamion
importance: Undecided → High
status: New → Triaged
Changed in os-prober:
assignee: nobody → kamion
importance: Undecided → High
status: Confirmed → Triaged
Colin Watson (cjwatson) wrote :

os-prober (1.21ubuntu4) gutsy; urgency=low

  * Adjust Microsoft probe to cope with NTFS partitions appearing with type
    ntfs-3g (LP: #147617).

 -- Colin Watson <email address hidden> Mon, 08 Oct 2007 12:59:49 +0100

Colin Watson (cjwatson) wrote :

busybox (1:1.1.3-5ubuntu7) gutsy; urgency=low

  * Add support for mount -i (don't use external mount helper), and trivial
    support for umount -i although busybox umount doesn't support external
    helpers yet. This should be enough to support mounting FUSE filesystems
    in d-i (LP: #147617).
  * Support mount -f even if mtab support isn't compiled in.
  * Fix handling of mount -f and -n.

 -- Colin Watson <email address hidden> Mon, 08 Oct 2007 12:57:31 +0100

Changed in busybox:
status: Triaged → Fix Released
Changed in os-prober:
status: Triaged → Fix Released
PhilB (phil-lchost) wrote :

For sake of completeness, this is verified fixed. Thanks!

Tested with 09-Oct-07 AMD64 Alt. Daily.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers