Ubuntu

10de:0421 X crashes with gnome-session: Fatal IO error 11

Reported by Stepan Roucka on 2012-05-14
158
This bug affects 32 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
X.Org X server
New
Undecided
Unassigned
nvidia-graphics-drivers (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

It started happening after upgrading to ubuntu 12.04. Several times a day, the gnome session crashes and drops me to GDM. This happens with Unity and gnome shell.

Part of the syslog output:
May 14 17:17:01 CRON[15229]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
May 14 17:23:20 gnome-session[11249]: Gdk-WARNING: gnome-session: Fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server :2.#012
May 14 17:23:20 acpid: client 11075[0:0] has disconnected
May 14 17:23:20 acpid: client 11075[0:0] has disconnected
May 14 17:23:20 acpid: client connected from 15281[0:0]
May 14 17:23:20 acpid: 1 client rule loaded
May 14 17:23:20 acpid: client connected from 15281[0:0]
May 14 17:23:20 acpid: 1 client rule loaded

WORKAROUND: Use unity-2d.

WORKAROUND: Use nouveau drivers instead of nvidia.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: xorg 1:7.6+12ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-24.37-generic 3.2.14
Uname: Linux 3.2.0-24-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
.proc.driver.nvidia.gpus.0: Error: [Errno 21] Is a directory: '/proc/driver/nvidia/gpus/0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 295.40 Thu Apr 5 21:37:00 PDT 2012
 GCC version: gcc version 4.6.3 (Ubuntu/Linaro 4.6.3-1ubuntu5)
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu7
Architecture: amd64
CompizPlugins: [core,bailer,detection,composite,opengl,compiztoolbox,decor,grid,imgpng,move,regex,snap,vpswitch,place,mousepoll,resize,wall,session,gnomecompat,unitymtgrabhandles,animation,fade,workarounds,expo,scale,unityshell]
CompositorRunning: None
Date: Mon May 14 17:29:32 2012
DistUpgraded: 2012-05-02 17:37:43,892 DEBUG enabling apt cron job
DistroCodename: precise
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 blcr, 0.8.2: added
 nvidia-current, 295.40, 3.0.0-19-generic, x86_64: installed
 nvidia-current, 295.40, 3.2.0-24-generic, x86_64: installed
 virtualbox, 4.1.12, 3.0.0-19-generic, x86_64: installed
 virtualbox, 4.1.12, 3.2.0-24-generic, x86_64: installed
ExtraDebuggingInterest: Yes, if not too technical
GraphicsCard:
 NVIDIA Corporation G86 [GeForce 8500 GT] [10de:0421] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8264]
InstallationMedia: Ubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - Release amd64 (20101007)
JockeyStatus:
 xorg:nvidia_current - NVIDIA accelerated graphics driver (Proprietary, Enabled, In use)
 xorg:nvidia_current_updates - NVIDIA accelerated graphics driver (post-release updates) (Proprietary, Disabled, Not in use)
ProcEnviron:
 TERM=xterm
 PATH=(custom, user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-24-generic root=UUID=5ede402c-7f88-41a4-84ba-195045035b34 ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: xorg
UpgradeStatus: Upgraded to precise on 2012-05-02 (11 days ago)
dmi.bios.date: 12/18/2008
dmi.bios.vendor: Intel Corp.
dmi.bios.version: SOX5810J.86A.3044.2008.1218.1457
dmi.board.asset.tag: Base Board Asset Tag
dmi.board.name: DX58SO
dmi.board.vendor: Intel Corporation
dmi.board.version: AAE29331-501
dmi.chassis.type: 2
dmi.modalias: dmi:bvnIntelCorp.:bvrSOX5810J.86A.3044.2008.1218.1457:bd12/18/2008:svn:pn:pvr:rvnIntelCorporation:rnDX58SO:rvrAAE29331-501:cvn:ct2:cvr:
version.compiz: compiz 1:0.9.7.8-0ubuntu1
version.ia32-libs: ia32-libs 20090808ubuntu35
version.libdrm2: libdrm2 2.4.32-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 8.0.2-0ubuntu3
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 8.0.2-0ubuntu3
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers N/A
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.11.4-0ubuntu10.1
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.7.0-0ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20111219.aacbd629-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.17.0-1ubuntu4
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build2

Stepan Roucka (rouckas) wrote :
description: updated
sallo (sallo) wrote :

It looks like my problem

Here my syslog

May 16 20:44:44 gordon kernel: [ 804.948768] NVRM: Xid (0000:03:00): 6, PE0001
May 16 20:44:44 gordon kernel: [ 805.072284] show_signal_msg: 57 callbacks suppressed
May 16 20:44:44 gordon kernel: [ 805.072290] Xorg[1095]: segfault at b4fe5000 ip b49283fe sp bfe416a0 error 7 in nvidia_drv.so[b486a000+706000]
May 16 20:44:44 gordon gnome-session[2026]: Gdk-WARNING: gnome-session: Fatal IO error 11 (Die Ressource ist zur Zeit nicht verfügbar) on X server :0.#012
May 16 20:44:44 gordon acpid: client 1095[0:0] has disconnected
May 16 20:44:44 gordon acpid: client connected from 3509[0:0]
May 16 20:44:44 gordon acpid: 1 client rule loaded
May 16 20:44:44 gordon kernel: [ 805.351442] NVRM: failed to unregister from the ACPI subsystem!
May 16 20:44:44 gordon kernel: [ 805.456286] NVRM: failed to register with the ACPI subsystem!
May 16 20:44:46 gordon acpid: client connected from 3509[0:0]
May 16 20:44:46 gordon acpid: 1 client rule loaded

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in xorg (Ubuntu):
status: New → Confirmed
wlx (wangliangxu) wrote :

Same problem happen to me, minor crash is restart X to gdm, huge crash is lost keyboard and mouse, and must to hard reboot the system.

May 19 19:46:12 wlxpc gnome-session[2108]: Gdk-WARNING: gnome-session: Fatal IO error 11 (资源暂时不可用) on X server :0.#012
May 19 19:46:12 wlxpc acpid: client 1402[0:0] has disconnected
May 19 19:46:12 wlxpc acpid: client 1402[0:0] has disconnected
May 19 19:46:12 wlxpc acpid: client connected from 8190[0:0]
May 19 19:46:12 wlxpc acpid: 1 client rule loaded
May 19 19:46:13 wlxpc acpid: client connected from 8190[0:0]
May 19 19:46:13 wlxpc acpid: 1 client rule loaded

sallo / wlx, please execute the following via the Terminal and feel free to subscribe me to it:
ubuntu-bug xorg

Thanks!

description: updated

Stepan Roucka, thank you for reporting this and helping make Ubuntu better. Could you please attach all relevant information noted in https://wiki.ubuntu.com/X/Debugging ?

Changed in xorg (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Stepan Roucka (rouckas) wrote :

OK, I am still trying to figure out what triggers this bug. Now it happened when I was working with gnome-terminal and evince. I was not able to get a X backtrace according to https://wiki.ubuntu.com/X/Backtracing:

I have installed the debugging versions of xserver-xorg-core-dbg, libgl1-mesa-dri-dbg and xserver-xorg-video-nouveau-dbg and rebooted.

I tried
$ sudo service apport start force_start=1
start: Job is already running: apport
But apport doesn't report anything after logging back.

I don't have another machine available to try the remote debugging. However, I tried to attach gdb to Xorg from text console, which just froze the system after entering "cont" in gdb.

I didnt find any core dump in /etc/X11/core. The /var/crash doesnt contain relevant information either.

There is also another problem related to this bug: After the first crash, the alt+ctrl+f1 stops working. The graphics output just switches off (monitor reports "no signal") instead of switching to text console. I need to reboot to make it work again. This makes the debugging a bit more difficult.

Stepan Roucka (rouckas) wrote :

The problem happened again a while ago... I found a post in a forum
http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=11917028&postcount=2
where the user reports similar problems (crashes and black screen instead of console) caused by the nvidia driver. So I removed the nvidia drivers. So far the only difference is, that switching to text console from X is instant --- it took several seconds before to switch back and forth. I will report again whether the crashes still occur.

Stepan Roucka (rouckas) wrote :

I am now running with the nouveau drivers for almost three days without a crash - problem seems to be solved by removing nvidia drivers.

bugbot (bugbot) on 2012-05-24
affects: xorg (Ubuntu) → xorg-server (Ubuntu)
description: updated
tags: added: needs-backtrace
albech (ubuntu-albech) wrote :

This bug is keeping me from switching to 12.04 and I can confirm it happens quite often. Still have not been able to determine what triggers it.

albech, could you please file a new report by executing the following in a terminal:
ubuntu-bug linux

For more on this, please see the Ubuntu Bug Control, Ubuntu Bug Squad, and xorg-server package article:
https://wiki.ubuntu.com/Bugs/BestPractices#X.2BAC8-Reporting.Focus_on_One_Issue

and Ubuntu Community article:
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Bug_Reporting_Etiquette

When opening up the new report, please feel free to subscribe me to it. Thank you for your understanding.

Helpful Bug Reporting Links:
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#A3._Make_sure_the_bug_hasn.27t_already_been_reported
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Adding_Apport_Debug_Information_to_an_Existing_Launchpad_Bug
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Adding_Additional_Attachments_to_an_Existing_Launchpad_Bug

ar (arjenmeijernl) wrote :

Happens with new Nvdia driver 304.37 as well. See bug Bug https://bugs.launchpad.net/ubuntu/precise/+source/nvidia-graphics-drivers/+bug/973096 comment #246

On may, june and july i got often the shutdown of the session with the other bug with nvidia.
Still the first week of august when i got the new upgrade of the driver, the first bug was fixed But after this, i got four times this one.
Sep 8 22:54:36 hp9180-bol gnome-session[15871]: Gdk-WARNING: gnome-session: Fatal IO error 11 (Ressource temporairement non disponible) on X server :1.#012
It's not very often but ...

Still mid august i have this driver :
Driver nvidia 295.49 (current-updates) Linux-x86_64

I just playing with a small local application on Google-Chrome in javascript. It's not the first time. The other times, was in watching videos with flash on Firefox.

Syslog:
Sep 8 22:39:01 hp9180-bol CRON[10980]: (root) CMD ( [ -x /usr/lib/php5/maxlifetime ] && [ -d /var/lib/php5 ] && find /var/lib/php5
/ -depth -mindepth 1 -maxdepth 1 -type f -cmin +$(/usr/lib/php5/maxlifetime) ! -execdir fuser -s {} 2>/dev/null \; -delete)
Sep 8 22:54:36 hp9180-bol kernel: [504886.591559] NVRM: Xid (0000:07:00): 6, PE0001
Sep 8 22:54:36 hp9180-bol gnome-session[15871]: Gdk-WARNING: gnome-session: Fatal IO error 11 (Ressource temporairement non disponi
ble) on X server :1.#012
Sep 8 22:54:36 hp9180-bol acpid: client 15668[0:0] has disconnected
Sep 8 22:54:36 hp9180-bol acpid: client 15668[0:0] has disconnected
Sep 8 22:54:36 hp9180-bol acpid: client connected from 11688[0:0]
Sep 8 22:54:36 hp9180-bol acpid: 1 client rule loaded

Stepan Roucka, if the entire computer freezes it sounds like you may be encountering a kernel oops.

After the crash which forces you to restart, could you please attach the following and mention the day and time the crash occurs:
/var/log/Xorg.0.log.old
/var/log/kern.log.1

Changed in xorg-server (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
Dominik Danter (dominik-ks) wrote :

I ran ubuntu-bug linux and filed a new Bug: Bug #1058082, since I did not know how to add the information to this bug.

I can provoke the error simple by typing in "sudo adduser --uid 998 foo" in the gnome terminal.

Nicolas BLAZY (carpediem666fr) wrote :

Oct 14 17:00:01 ubuntu CRON[5372]: (nicolas) CMD (cd /home/nicolas/BOINC; ./boinc 1>>./boinclog 2>>./boincerr)
Oct 14 17:00:10 ubuntu gnome-session[4678]: Gdk-WARNING: gnome-session: Fatal IO error 11 (Ressource temporairement non disponible) on X server :0.#012
Oct 14 17:00:15 ubuntu acpid: client 1507[0:0] has disconnected
Oct 14 17:00:15 ubuntu acpid: client 1507[0:0] has disconnected

affects: xorg-server → vlc
Nicolas BLAZY (carpediem666fr) wrote :

it happened when I tried to open the files list in VLC, it happened too when I launched Oracle VM ....

Nicolas BLAZY (carpediem666fr) wrote :

Just re-did the pb :
VLC 2.0.3 .
Linux version 3.2.0-32-generic-pae (buildd@roseapple) (gcc version 4.6.3 (Ubuntu/Linaro 4.6.3-1ubuntu5) ) #51-Ubuntu SMP Wed Sep 26 21:54:23 UTC 2012

affects: vlc → xorg-server

Nicolas BLAZY / Daniel Bolduc / ar, please see https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xorg-server/+bug/999191/comments/11 .

Nicolas BLAZY, please do not add or change further any bug tasks on this report. This bug report is not about a bug in VLC.

Thank you for your understanding.

This is also affecting me.

Operations that reproduce this are:

Trying to open a chat (messaging) window in Skype 4.0.0.8-0oneiric1 ( installed from software center)
Trying to navigate save directories in K3b 2.0.2-3ubuntu4
opening virtualbox 4.1.12-dfsg-2ubuntu0.2

My computer:
Ubuntu 12.04 x86_64
xorg 1:7.6+12ubuntu1
nvidia-current-updates 304.43-0ubuntu0.1

I believe I have developed a workaround

PLEASE READ ENTIRELY BEFORE EXECUTING

Open a terminal and do the following:

sudo apt-get install xserver-common=2:1.11.4-0ubuntu10 xserver-xorg-core=2:1.11.4-0ubuntu10

% this operation downgrades xserver-common and xserver-xorg-core. For me, the installed versions before downgrading were both 2:1.11.4-0ubuntu10.8

% The following packages were recommended when i tried downgrading xserver-common and xserver-xorg-core, so I installed them

sudo apt-get install xfonts-100dpi xfonts-75dpi

% after this completes, reboot, then login and open a terminal and do:

sudo nvidia-xconfig

% then reboot one more time
DONE
__________________________________________________________________

This got my configuration working. My specs were listed in comment #20.

Nadroj Cromcen, if you have a bug in Ubuntu, could you please file a new report by executing the following in a terminal:
ubuntu-bug xorg

For more on this, please see the Ubuntu X.Org team (maintainers of xorg-server), Ubuntu Bug Control team, and Ubuntu Bug Squad team article:
https://wiki.ubuntu.com/Bugs/BestPractices#X.2BAC8-Reporting.Focus_on_One_Issue

and Ubuntu Community article:
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Bug_reporting_etiquette

When opening up the new report, please feel free to subscribe me to it.

Please note, not filing a new report may delay your problem being addressed as quickly as possible.

Thank you for your understanding.

I already had filed a bug before, but as this bug is the same as mine and it has the most subscribers, I thought I'd attach a workaround here.

Wen (aozoramiage) wrote :
Download full text (4.3 KiB)

I just suffered the same situation with wlx (wangliangxu) , sometimes it might restart X to gdm,or lost keyboard and mouse and I have to hold the power button to shutdown my notebook.
Here are some details of my PC below.
Dell insprion N5010 with Ubuntu 12.04,Unity.(kernel 3.2.0.34)
ati HD5650 with amd-driver-installer-catalyst-12.10-x86.x86_64 compiled by myself.
And I still post some text from .xsession-errors
"(gnome-settings-daemon:12335): GnomeDesktop-WARNING **: GL_MAX_TEXTURE_SIZE helper quit unexpectedly

(gnome-settings-daemon:12335): color-plugin-WARNING **: failed to get edid: unable to get EDID for output
Backend : gconf
Integration : true
Profile : unity
Adding plugins
Initializing core options...done
Initializing composite options...done
** Message: applet now removed from the notification area
Initializing opengl options...done
Initializing decor options...done
Initializing vpswitch options...done
Initializing snap options...done
Initializing mousepoll options...done
Initializing resize options...done
Initializing place options...done
Initializing move options...done
Initializing wall options...done
Initializing grid options...done
I/O warning : failed to load external entity "/home/wen/.compiz/session/1019c2abaa88a6cb55135462276869304600000122850033"
Initializing session options...done
Initializing gnomecompat options...done
Initializing animation options...done
Initializing fade options...done
** Message: using fallback from indicator to GtkStatusIcon
Initializing unitymtgrabhandles options...done
Initializing workarounds options...done
Initializing scale options...done
compiz (expo) - Warn: failed to bind image to texture
Initializing expo options...done
Initializing ezoom options...done

(compiz:12356): GConf-CRITICAL **: gconf_client_add_dir: assertion `gconf_valid_key (dirname, NULL)' failed

(gnome-settings-daemon:12335): color-plugin-WARNING **: unable to get EDID for xrandr-LVDS: unable to get EDID for output
Initializing unityshell options...done
Setting Update "main_menu_key"
Setting Update "run_key"
Setting Update "show_hud"
** Message: moving back from GtkStatusIcon to indicator

** (zeitgeist-datahub:12990): WARNING **: recent-manager-provider.vala:133: Desktop file for "file:///home/wen/Downloads/Game" was not found, exec: shank-linux-120720110-1-bin, mime_type: inode/directory

(gnome-control-center:13015): background-cc-panel-WARNING **: Could not load /usr/share/themes/Adwaita/index.theme: No such file or directory

** (nautilus:12370): WARNING **: Error calling current_status: Method "current_status" with signature "" on interface "com.ubuntuone.SyncDaemon.Status" doesn't exist

** (nautilus:12370): CRITICAL **: syncdaemon_status_info_get_online: assertion `SYNCDAEMON_IS_STATUS_INFO (sinfo)' failed

(gnome-settings-daemon:12335): Gdk-WARNING **: gnome-settings-daemon: Fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server :2.

(polkit-gnome-authentication-agent-1:12375): Gdk-WARNING **: polkit-gnome-authentication-agent-1: Fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server :2.

gnome-session[12285]: Gdk-WARNING: gnome-session: Fatal IO error 11 (Resource temporarily unavail...

Read more...

Wen, if you have a bug in Ubuntu, could you please file a new report by executing the following in a terminal:
ubuntu-bug xorg

For more on this, please see the Ubuntu X.Org team (maintainers of xorg-server), Ubuntu Bug Control team, and Ubuntu Bug Squad team article:
https://wiki.ubuntu.com/Bugs/BestPractices#X.2BAC8-Reporting.Focus_on_One_Issue

and Ubuntu Community article:
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Bug_reporting_etiquette

When opening up the new report, please feel free to subscribe me to it.

Please note, not filing a new report may delay your problem being addressed as quickly as possible.

Thank you for your understanding.

G.C. Hassink (gchassink) wrote :

I have ati radeon xpress 200m not nvidea, but the same thing happens regularly. Usually when playing video or even audio streams ; codec: 'mp3', url: 'http://icecast.omroep.nl/radio1-bb-mp3', stream: true. I don't know if the audio played via flash.

G.C. Hassink (gchassink) wrote :

Here some of my system specs and error messages
Toshiba satellite L20
Intel® Celeron(R) M processor 1.40GHz
ati radeon xpress 200m
12.04 (precise) 32-bit
Kernel Linux 3.2.0-33-generic-pae
GNOME 3.4.2

Jan 27 10:09:01 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 CRON[3351]: (root) CMD ( [ -x /usr/lib/php5/maxlifetime ] && [ -d /var/lib/php5 ] && find /var/lib/php5/ -depth -mindepth 1 -maxdepth 1 -type f -cmin +$(/usr/lib/php5/maxlifetime) ! -execdir fuser -s {} 2>/dev/null \; -delete)
Jan 27 10:17:01 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 CRON[3616]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Jan 27 10:21:27 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 acpid: client 1235[0:0] has disconnected
Jan 27 10:21:27 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 acpid: client connected from 1235[0:0]
Jan 27 10:21:27 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 acpid: 1 client rule loaded
Jan 27 10:23:08 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 acpid: client 1235[0:0] has disconnected
Jan 27 10:23:08 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 acpid: client connected from 1235[0:0]
Jan 27 10:23:08 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 acpid: 1 client rule loaded
Jan 27 10:23:40 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 gnome-session[1609]: Gdk-WARNING: gnome-session: Fatal IO error 11 (Hulpbron is tijdelijk onbeschikbaar) on X server :0.#012
Jan 27 10:23:44 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 acpid: client 1235[0:0] has disconnected
Jan 27 10:23:44 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 acpid: client connected from 3650[0:0]
Jan 27 10:23:44 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 acpid: 1 client rule loaded
Jan 27 10:24:04 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 rtkit-daemon[2202]: Successfully made thread 3983 of process 3983 (n/a) owned by '104' high priority at nice level -11.
Jan 27 10:24:04 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 rtkit-daemon[2202]: Supervising 1 threads of 1 processes of 1 users.
Jan 27 10:24:05 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 rtkit-daemon[2202]: Successfully made thread 3988 of process 3983 (n/a) owned by '104' RT at priority 5.
Jan 27 10:24:05 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 rtkit-daemon[2202]: Supervising 2 threads of 1 processes of 1 users.
Jan 27 10:24:05 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 rtkit-daemon[2202]: Successfully made thread 3989 of process 3983 (n/a) owned by '104' RT at priority 5.
Jan 27 10:24:05 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 rtkit-daemon[2202]: Supervising 3 threads of 1 processes of 1 users.
Jan 27 10:24:05 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 rtkit-daemon[2202]: Successfully made thread 3993 of process 3993 (n/a) owned by '104' high priority at nice level -11.
Jan 27 10:24:05 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 rtkit-daemon[2202]: Supervising 4 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 27 10:24:05 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 pulseaudio[3993]: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
Jan 27 10:29:02 gchassink-SMBIOS-Satellite-L20 kernel: imklog 5.8.6, log source = /proc/kmsg started.

G.C. Hassink, if you have a bug in Ubuntu, could you please file a new report by executing the following in a terminal:
ubuntu-bug xorg

For more on this, please see the Ubuntu X.Org Team, Ubuntu Bug Control, and Ubuntu Bug Squad article:
https://wiki.ubuntu.com/Bugs/BestPractices#X.2BAC8-Reporting.Focus_on_One_Issue

and Ubuntu Community article:
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Bug_reporting_etiquette

When opening up the new report, please feel free to subscribe me to it.

Please note, not filing a new report may delay your problem being addressed as quickly as possible.

Thank you for your understanding.

G.C. Hassink (gchassink) wrote :

I tried to do that in the mean time (using Alt F2), but no web browser in terminal, so couldn't finish it, and haven't been able to locate the report yet. .... Anyhow, I googled a little further and learned that compizconfig settings manager is a notorious culprit. So I did a compiz revert to standard followed by a unity --reset and uninstall of CCSM. And now it seems stable for quit some days....

Sorry if this is not the appropriate spot to put this comment, but hopefully it will be of use to someone else.

Timo Aaltonen (tjaalton) on 2013-03-09
affects: xorg-server (Ubuntu) → nvidia-graphics-drivers-304 (Ubuntu)
affects: nvidia-graphics-drivers-304 (Ubuntu) → nvidia-graphics-drivers (Ubuntu)
Richard Boudreau (rbo83) wrote :

Same problem here running ATI Radeon - ATI Wrestler [Radeon HD 6310]
Ubuntu 12.04
Kernel driver in use: fglrx_pci
Kernel modules: fglrx_updates, radeon

So it does not seem to be related to Nvidia.

Mike Williamson (sleepycat) wrote :

This is happening to me running 12.10, kernel 3.5.0-26. I was using the Nvidia driver and thought switching to Nouveau might help but it was the same. So this does not seem to be an Nvidia related issue.
At least in my case I am thinking this could be a software reaction to faulty hardware: I am running on an XPS m1530 and for a while even the BIOS POST was not visible. The screen was lit, but remained black. It seems to be starting again, but now I get fatal IO errors showing up in /var/log/syslog and get booted out to GDM. Just before this happens the screen either freezes, goes all blocky or gets crazy rainbow colored banding.

Another datapoint for consideration.

G.C. Hassink (gchassink) wrote :

My former note that the system is stable now is not correct.
Meanwhile I was able to file a new report by executing the following in a terminal:
ubuntu-bug xorg
It was filed under https://bugs.launchpad.net/bugs/1161102
So please ati radeon xpress 200m users subscribe to that bug if you have it.
My current workaround is using Unity-2d. It is stable for days now but a bit slow on the graphics unfortunately.

Mike Williamson, if you have a bug in Ubuntu, could you please file a new report by executing the following in a terminal:
ubuntu-bug linux

For more on this, please see the Ubuntu Kernel team article:
https://wiki.ubuntu.com/KernelTeam/KernelTeamBugPolicies#Filing_Kernel_Bug_reports

the Ubuntu Bug Control team and Ubuntu Bug Squad team article:
https://wiki.ubuntu.com/Bugs/BestPractices#X.2BAC8-Reporting.Focus_on_One_Issue

and Ubuntu Community article:
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Bug_reporting_etiquette

When opening up the new report, please feel free to subscribe me to it.

Please note, not filing a new report may delay your problem being addressed as quickly as possible.

Thank you for your understanding.

summary: - X crashes with gnome-session: Fatal IO error 11
+ 10de:0421 X crashes with gnome-session: Fatal IO error 11
tags: added: regression-release
description: updated
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers