Ubuntu

Application rendering broken after logging out in KDE

Reported by Philip Muškovac on 2012-02-11
10
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
nvidia-graphics-drivers (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

With nvidia 290 (and I think some 2XX version before that) after logging out and in again in KDE applications are rendered wrong. In GTK it seems to be mostly the background, resulting in a full-transparent gnome-terminal or white background being shown as black in firefox or thunderbird (see screenshot) and text selection being invisible. Another application that's affected is ksnapshot here (Qt), but I haven't seen a pattern for Qt applications.

reproducability on the 2 PC's I tried this on:
nvidia 290: happens after 1 or 2 tries
nouveau: unreproducable
intel: unreproducable

[Workaround]
1)Instead of just logging out actually restart KDM so X is killed.

2)Uncomment TerminateServer=true in /etc/kde4/kdm/kdmrc which will tell kdm to
  restart X instead of resetting it.

ProblemType: BugDistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: nvidia-current 290.10-0ubuntu2
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-15.24.ppa1-generic 3.2.5
Uname: Linux 3.2.0-15-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
.proc.driver.nvidia.gpus.0: Error: [Errno 21] Is a directory: '/proc/driver/nvidia/gpus/0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 290.10 Wed Nov 16 17:39:29 PST 2011
 GCC version: gcc version 4.6.2 (Ubuntu/Linaro 4.6.2-12ubuntu1)
ApportVersion: 1.91-0ubuntu1
Architecture: amd64
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: kwin
Date: Sat Feb 11 12:20:49 2012
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: precise
DistroVariant: kubuntu
GraphicsCard:
 NVIDIA Corporation GT218 [NVS 3100M] [10de:0a6c] (rev a2) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Lenovo Device [17aa:215c]
InstallationMedia: Kubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" - Beta amd64 (20111007)
JockeyStatus:
 xorg:nvidia_current - NVIDIA accelerated graphics driver (Proprietary, Enabled, In use)
 xorg:nvidia_current_updates - NVIDIA accelerated graphics driver (post-release updates) (Proprietary, Disabled, Not in use)
MachineType: LENOVO 4349W1R
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 PATH=(custom, user)
 LANG=en_US.UTF-8
 LANGUAGE=en_US.UTF-8
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-15-generic root=UUID=408b8f9a-b069-445f-86ba-3d9c5cbd75a1 roSourcePackage: nvidia-graphics-drivers
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 10/26/2010
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 6MET81WW (1.41 )
dmi.board.name: 4349W1R
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: Not Available
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Not Available
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr6MET81WW(1.41):bd10/26/2010:svnLENOVO:pn4349W1R:pvrThinkPadT510:rvnLENOVO:rn4349W1R:rvrNotAvailable:cvnLENOVO:ct10:cvrNotAvailable:
dmi.product.name: 4349W1R
dmi.product.version: ThinkPad T510
dmi.sys.vendor: LENOVO
version.compiz: compiz N/A
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.30-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 8.0~rc2-0ubuntu5
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 8.0~rc2-0ubuntu5
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers N/A
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.11.4-0ubuntu1
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.6.99.901-1ubuntu3
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20111219.aacbd629-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.17.0-1ubuntu3
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build2

Philip Muškovac (yofel) wrote :
Philip Muškovac (yofel) on 2012-02-11
summary: - Background in gtk applications is rendered wrong after logging out in
- KDE
+ Application rendering broken after logging out in KDE
description: updated
Kurdistan (tolhildan-123) wrote :

I am running the latest nvidia beta driver 295.17 and Kubuntu 11.10 with KDE 4.8.0. My card is nvidia geforce go 7400. Same problem here.

Only temporary solution for me was restarting x or restarting the computer.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in nvidia-graphics-drivers (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Philip Muškovac (yofel) on 2012-02-11
description: updated
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers