HD TV detected, shown as connected, no HDMI signal - eeeBox EB1012, Nvidia ION VGA [10de:087d] (rev b1)

Bug #1074245 reported by Fabián Rodríguez on 2012-11-02
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
nvidia-graphics-drivers (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Using up-to-date Ubuntu 12.04.1 LTS, either recommended or post-updates drivers, the external HDMI display (HD TV) is detected and shown as connected in xrandr and the Nvidia Settings utility, yet there is no signal and the screen remains black.

I opened another bug for the same issue with nouveau drivers, bug #1073185.

VGA compatible controller: NVIDIA Corporation ION VGA (rev b1)

$ xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 3600 x 1080, maximum 8192 x 8192
VGA-0 connected 1680x1050+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 450mm x 280mm
   1680x1050 60.0*+ 60.0
   1440x900 75.0 59.9
   1280x1024 75.0 60.0
   1152x864 75.0 70.0 60.0
   1024x768 75.0 70.1 60.0
   800x600 75.0 72.2 60.3 56.2
   640x480 75.0 72.8 59.9
HDMI-0 connected 1920x1080+1680+0 (normal left inverted right x axis y axis) 1018mm x 573mm
   1920x1080 60.0*+ 59.9 30.0 24.0 30.0 30.0
   1280x1024 60.0
   1280x720 60.0 59.9 30.0 24.0
   1024x768 60.0
   800x600 60.3
   720x480 59.9 30.0
   640x480 59.9 59.9

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: nvidia-current 295.40-0ubuntu1.1
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-32.51-generic 3.2.30
Uname: Linux 3.2.0-32-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
.proc.driver.nvidia.gpus.0: Error: [Errno 21] Is a directory: '/proc/driver/nvidia/gpus/0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 304.43 Sun Aug 19 20:14:03 PDT 2012
 GCC version: gcc version 4.6.3 (Ubuntu/Linaro 4.6.3-1ubuntu5)
.proc.driver.nvidia.warnings.fbdev:
 Your system is not currently configured to drive a VGA console
 on the primary VGA device. The NVIDIA Linux graphics driver
 requires the use of a text-mode VGA console. Use of other console
 drivers including, but not limited to, vesafb, may result in
 corruption and stability problems, and is not supported.
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu14
Architecture: amd64
CompizPlugins: [core,composite,opengl,compiztoolbox,decor,vpswitch,snap,mousepoll,resize,place,move,wall,grid,regex,imgpng,session,gnomecompat,animation,fade,unitymtgrabhandles,workarounds,scale,expo,ezoom,unityshell]
CompositorRunning: compiz
Date: Fri Nov 2 01:16:37 2012
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: precise
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 nvidia-current, 295.40, 3.2.0-32-generic, x86_64: installed
 nvidia-current-updates, 304.43, 3.2.0-32-generic, x86_64: installed
GraphicsCard:
 NVIDIA Corporation ION VGA [10de:087d] (rev b1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83e9]
InstallationMedia: Ubuntu 12.04.1 LTS "Precise Pangolin" - Release amd64 (20120817.1)
JockeyStatus:
 xorg:nvidia_current - NVIDIA accelerated graphics driver (Proprietary, Disabled, Not in use)
 xorg:nvidia_current_updates - NVIDIA accelerated graphics driver (post-release updates) (Proprietary, Enabled, In use)
 xorg:nvidia_experimental_304 - NVIDIA accelerated graphics driver (**experimental** beta) (Proprietary, Disabled, Not in use)
 xorg:nvidia_experimental_310 - NVIDIA accelerated graphics driver (**experimental** beta) (Proprietary, Disabled, Not in use)
MachineType: ASUSTeK Computer INC. EB1012
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_CA:en
 TERM=xterm
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_CA.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-32-generic root=UUID=014ab6d6-2a0d-45cb-90f3-67ca4bfc3691 ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: nvidia-graphics-drivers
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 09/16/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 0401
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: EB1012
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: 1.XXG
dmi.chassis.asset.tag: Asset-1234567890
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr0401:bd09/16/2009:svnASUSTeKComputerINC.:pnEB1012:pvr1.XX:rvnASUSTeKComputerINC.:rnEB1012:rvr1.XXG:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: EB1012
dmi.product.version: 1.XX
dmi.sys.vendor: ASUSTeK Computer INC.
modified.conffile..etc.modprobe.d.nvidia.current.hybrid.conf: [deleted]
version.compiz: compiz 1:0.9.7.8-0ubuntu1.4
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.32-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 8.0.4-0ubuntu0.1
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 8.0.4-0ubuntu0.1
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers N/A
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.11.4-0ubuntu10.8
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.7.0-0ubuntu1.2
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20111219.aacbd629-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.17.0-1ubuntu4.2
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build2

Fabián Rodríguez (magicfab) wrote :
Fabián Rodríguez (magicfab) wrote :

I tested this setup after installing the updates from the xorg-edgers PPA, same results:
https://launchpad.net/~xorg-edgers/+archive/ppa

I also tested with Ubuntu 11.10 (looking at a possible regression and when it may have happened), same results.

The xorg log has several entries showing a problem with EDID:
 25.371] (WW) NVIDIA(0): The EDID for SONY TV (DFP-0) contradicts itself: mode
[ 25.371] (WW) NVIDIA(0): "1920x1080" is specified in the EDID; however, the EDID's
[ 25.371] (WW) NVIDIA(0): valid VertRefresh range (58.000-62.000 Hz) would exclude
[ 25.371] (WW) NVIDIA(0): this mode's VertRefresh (24.0 Hz); ignoring VertRefresh
[ 25.371] (WW) NVIDIA(0): check for mode "1920x1080".
[ 25.371] (WW) NVIDIA(0): The EDID for SONY TV (DFP-0) contradicts itself: mode
[ 25.371] (WW) NVIDIA(0): "1920x1080" is specified in the EDID; however, the EDID's
[ 25.371] (WW) NVIDIA(0): valid VertRefresh range (58.000-62.000 Hz) would exclude
[ 25.371] (WW) NVIDIA(0): this mode's VertRefresh (30.0 Hz); ignoring VertRefresh
[ 25.371] (WW) NVIDIA(0): check for mode "1920x1080".
[ 25.375] (WW) NVIDIA(0): The EDID for SONY TV (DFP-0) contradicts itself: mode
[ 25.376] (WW) NVIDIA(0): "1920x1080" is specified in the EDID; however, the EDID's
[ 25.376] (WW) NVIDIA(0): valid VertRefresh range (58.000-62.000 Hz) would exclude
[ 25.376] (WW) NVIDIA(0): this mode's VertRefresh (24.0 Hz); ignoring VertRefresh
[ 25.376] (WW) NVIDIA(0): check for mode "1920x1080".
[ 25.376] (WW) NVIDIA(0): The EDID for SONY TV (DFP-0) contradicts itself: mode
[ 25.376] (WW) NVIDIA(0): "1920x1080" is specified in the EDID; however, the EDID's
[ 25.376] (WW) NVIDIA(0): valid VertRefresh range (58.000-62.000 Hz) would exclude
[ 25.376] (WW) NVIDIA(0): this mode's VertRefresh (30.0 Hz); ignoring VertRefresh
[ 25.377] (WW) NVIDIA(0): check for mode "1920x1080".
[ 25.486] (II) NVIDIA(0): Assigned Display Devices: CRT-0, DFP-0

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in nvidia-graphics-drivers (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Fabián Rodríguez (magicfab) wrote :

I no longer have access to this hardware.

To post a comment you must log in.