8086:4237 NM disconnects from 802.1x network shortly after authenticating -- Intel PRO/Wireless 5100 iwlwifi

Bug #1024740 reported by Patrick Kilgore on 2012-07-14
20
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned
network-manager (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
wpasupplicant (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

Very similar to bug 548992, following post at bottom requesting separate submissions for new occurances.

"iwconfig wlan0 power off" fails to fix the problem.

Similar problem here: http://bugzilla.intellinuxwireless.org/show_bug.cgi?id=2305

In that post, suggested that the problem lies in supplicant/dhclient/dhcpcd

Please let me know if any other information or logs are required. I have a pretty substantial supplicant / nm syslog tail attached while I go through the whole shebang (with funny notes!).

Cheers all.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: linux-image-3.2.0-26-generic 3.2.0-26.41
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-26.41-generic 3.2.19
Uname: Linux 3.2.0-26-generic x86_64
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu8
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: pck 1776 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xf2620000 irq 48'
   Mixer name : 'Conexant CX20561 (Hermosa)'
   Components : 'HDA:14f15051,17aa211b,00100000'
   Controls : 21
   Simple ctrls : 13
Card29.Amixer.info:
 Card hw:29 'ThinkPadEC'/'ThinkPad Console Audio Control at EC reg 0x30, fw 7WHT19WW-1.06'
   Mixer name : 'ThinkPad EC 7WHT19WW-1.06'
   Components : ''
   Controls : 1
   Simple ctrls : 1
Card29.Amixer.values:
 Simple mixer control 'Console',0
   Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
   Playback channels: Mono
   Mono: Playback [on]
Date: Sat Jul 14 11:35:17 2012
MachineType: LENOVO 7448CTO
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-26-generic root=UUID=62D64F0DD64EE141 loop=/ubuntu/disks/root.disk ro quiet splash vt.handoff=7
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.2.0-26-generic N/A
 linux-backports-modules-3.2.0-26-generic N/A
 linux-firmware 1.79
RfKill:
 0: phy0: Wireless LAN
  Soft blocked: no
  Hard blocked: no
SourcePackage: linux
StagingDrivers: mei
UpgradeStatus: Upgraded to precise on 2012-05-28 (46 days ago)
dmi.bios.date: 12/13/2011
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 7WET70WW (3.20 )
dmi.board.name: 7448CTO
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: Not Available
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Not Available
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr7WET70WW(3.20):bd12/13/2011:svnLENOVO:pn7448CTO:pvrThinkPadX200Tablet:rvnLENOVO:rn7448CTO:rvrNotAvailable:cvnLENOVO:ct10:cvrNotAvailable:
dmi.product.name: 7448CTO
dmi.product.version: ThinkPad X200 Tablet
dmi.sys.vendor: LENOVO

no longer affects: linux
tags: added: iwlwifi
Brad Figg (brad-figg) on 2012-07-14
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Would it be possible for you to test the latest upstream kernel? Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Please test the latest v3.5kernel[0] (Not a kernel in the daily directory) and install both the linux-image and linux-image-extra .deb packages.

Once you've tested the upstream kernel, please remove the 'needs-upstream-testing' tag(Only that one tag, please leave the other tags). This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text.

If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.

If you are unable to test the mainline kernel, for example it will not boot, please add the tag: 'kernel-unable-to-test-upstream'.
Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug as "Confirmed".

Thanks in advance.

[0] http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.5-rc7-quantal/

Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
tags: added: needs-upstream-testing
Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete

Joseph,

Tested against 3.5.0-030500rc7 my wifi fails to connect to 802.1x at all--so if anything its a regression.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
tags: added: kernel-bug-exists-upstream
removed: needs-upstream-testing
summary: - wlan disconnects from 802.11x network shortly after authenticating
+ wlan disconnects from 802.1x network shortly after authenticating
Thomas Hood (jdthood) on 2012-07-17
summary: - wlan disconnects from 802.1x network shortly after authenticating
+ NM disconnects from 802.1x network shortly after authenticating -- Intel
+ PRO/Wireless 5100 iwlwifi

The kernel fails to probe for the network, so it's unlikely that this has anything to do with issues in NetworkManager. Could you please provide debug logs for wpasupplicant?

You can get those by running:

sudo python /usr/lib/NetworkManager/debug-helper.py --wpa debug

Before reproducing the connection attempt. Logs will be in /var/log/syslog; which you can then attach to this bug report.

Thanks!

Changed in network-manager (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Changed in wpasupplicant (Ubuntu):
status: New → Incomplete
importance: Undecided → Medium

Mathieu --

My first attachment contains a wpasupplicant debug log created with "debug-helper.py --wpa msgdump" turned on. (-nm debug too)

(https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1024740/+attachment/3223273/+files/syslog.txt)

If running it with debug will provide more useful information than msgdump let me know and I'll run it again.

Cheers.

I'm setting statuses back to confirmed in lieu of someone telling me I need to run the logs again (see previous comment).

Changed in network-manager (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
Changed in wpasupplicant (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed

Patrick Kilgore, thank you for reporting this and helping make Ubuntu better. Did this problem occur in prior versions of Ubuntu?

summary: - NM disconnects from 802.1x network shortly after authenticating -- Intel
- PRO/Wireless 5100 iwlwifi
+ 8086:4237 NM disconnects from 802.1x network shortly after
+ authenticating -- Intel PRO/Wireless 5100 iwlwifi
tags: added: kernel-wifi
removed: intel iwlwifi wlan
Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete

I do not know, I did not need to use this network earlier.
On Jul 23, 2012 9:06 AM, "Christopher M. Penalver" <
<email address hidden>> wrote:

> Patrick Kilgore, thank you for reporting this and helping make Ubuntu
> better. Did this problem occur in prior versions of Ubuntu?
>
> ** Summary changed:
>
> - NM disconnects from 802.1x network shortly after authenticating -- Intel
> PRO/Wireless 5100 iwlwifi
> + 8086:4237 NM disconnects from 802.1x network shortly after
> authenticating -- Intel PRO/Wireless 5100 iwlwifi
>
> ** Tags removed: intel iwlwifi wlan
> ** Tags added: kernel-wifi
>
> ** Changed in: linux (Ubuntu)
> Status: Confirmed => Incomplete
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
> report.
> https://bugs.launchpad.net/bugs/1024740
>
> Title:
> 8086:4237 NM disconnects from 802.1x network shortly after
> authenticating -- Intel PRO/Wireless 5100 iwlwifi
>
> To manage notifications about this bug go to:
> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1024740/+subscriptions
>

Or - let me be more precise, this type of network.
On Jul 23, 2012 9:12 AM, "Patrick Kilgore" <email address hidden>
wrote:

> I do not know, I did not need to use this network earlier.
> On Jul 23, 2012 9:06 AM, "Christopher M. Penalver" <
> <email address hidden>> wrote:
>
>> Patrick Kilgore, thank you for reporting this and helping make Ubuntu
>> better. Did this problem occur in prior versions of Ubuntu?
>>
>> ** Summary changed:
>>
>> - NM disconnects from 802.1x network shortly after authenticating --
>> Intel PRO/Wireless 5100 iwlwifi
>> + 8086:4237 NM disconnects from 802.1x network shortly after
>> authenticating -- Intel PRO/Wireless 5100 iwlwifi
>>
>> ** Tags removed: intel iwlwifi wlan
>> ** Tags added: kernel-wifi
>>
>> ** Changed in: linux (Ubuntu)
>> Status: Confirmed => Incomplete
>>
>> --
>> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
>> report.
>> https://bugs.launchpad.net/bugs/1024740
>>
>> Title:
>> 8086:4237 NM disconnects from 802.1x network shortly after
>> authenticating -- Intel PRO/Wireless 5100 iwlwifi
>>
>> To manage notifications about this bug go to:
>>
>> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1024740/+subscriptions
>>
>

Patrick Kilgore:
+ What is the manufacturer and model of the router you are connecting to?
+ Does this problem occur with other authentication types on the same router?
+ Does this problem occur on a different mfg/model router?
+ Could you please test for this problem in a Lucid Live CD http://cdimage.ubuntu.com/lucid/daily-live/20120214.2/ ?

Its an enterprise setup, at a university so i have no router information.

I have no CDROM drive on the laptop, so testing with a live cd will be
difficult, it their any other way to test against lucid.
On Jul 23, 2012 9:56 AM, "Christopher M. Penalver" <
<email address hidden>> wrote:

> Patrick Kilgore:
> + What is the manufacturer and model of the router you are connecting to?
> + Does this problem occur with other authentication types on the same
> router?
> + Does this problem occur on a different mfg/model router?
> + Could you please test for this problem in a Lucid Live CD
> http://cdimage.ubuntu.com/lucid/daily-live/20120214.2/ ?
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
> report.
> https://bugs.launchpad.net/bugs/1024740
>
> Title:
> 8086:4237 NM disconnects from 802.1x network shortly after
> authenticating -- Intel PRO/Wireless 5100 iwlwifi
>
> To manage notifications about this bug go to:
> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1024740/+subscriptions
>

Patrick Kilgore:

>"Its an enterprise setup, at a university so i have no router information."

If you could please ask your university IT department for the requested information it would be really great to have.

>"I have no CDROM drive on the laptop, so testing with a live cd will be difficult, it their any other way to test against lucid."

Instructions for booting from USB https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromUSBStick/ .

To post a comment you must log in.