nautilus loads the contents of a directory and sorts them at the same time makes it slow and unstable

Bug #247469 reported by Amr Hassan on 2008-07-11
36
This bug affects 6 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Nautilus
Expired
Medium
nautilus (Ubuntu)
Low
Ubuntu Desktop Bugs

Bug Description

Binary package hint: nautilus

When opening a directory full of images which are sorted by anything other than "manually" (especially "By Modification Date" which seems to be the worst case) nautilus takes a very long time in the loading process because it starts sorting the files before it has fully loaded the file list and the thumbnails.

during the loading process, icons (thumbnails) move around in every direction as new files keep popping up in the middle of the file list which makes nautilus act crazy and it becomes unusable for about a minute or so..

i'm testing on an images directory that contains 1271 images and 79 subdirectories..
opening the same directory on the "Manually" arrangement option seems to take about 3 seconds.. any other option makes it take a significantly longer time to complete the process..

Intel P4 3.0GHz, 1GB of RAM, Ubuntu 8.04 and Nautilus 2.22.3

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

thank you for your bug report, what ubuntu version do you use? do you get the issue when you sort using filename for example?

Changed in nautilus:
assignee: nobody → desktop-bugs
importance: Undecided → Low
status: New → Incomplete

i've updated the description with more info after doing a little more investigations..

description: updated
description: updated
Sebastien Bacher (seb128) wrote :

could you send the bug to bugzilla.gnome.org directly? the bug seems to be an upstream one and the ubuntu team has limited ressources so it would be better if the people writting about the software would know about the issue too

Changed in nautilus:
status: Incomplete → New
Sebastien Bacher (seb128) wrote :

do you still get the issue? did you send it to bugzilla.gnome.org?

Amr Hassan (amr-hassan) wrote :

yes. the issue still persists. i've submitted it to gnome's bugzilla
http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=553941

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

thank you for sending the bug to GNOME

Changed in nautilus:
status: New → Triaged
Changed in nautilus:
status: Unknown → New
Sebastien Bacher (seb128) wrote :

could be similar to bug #159042

vocx (eliudcabrera) wrote :

Please see if this is not a duplicate of bug #159042

Specifically, try to reproduce this bug with Assistive Technologies turned off.

It's not clear to me if the bug happens with "List View" or "Compact View".

Amr Hassan (amr-hassan) wrote :

not a dupe. i don't have assistive technologies turned on. and it's in In List View as well, but not Compact View. not even with a zoom-in scale of 200%.

Changed in nautilus:
importance: Unknown → Medium
Changed in nautilus:
status: New → Incomplete
Changed in nautilus:
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.