xfce appearance settings windows crashes occasionally

Bug #1458678 reported by Ashesh
20
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
moka-icon-theme (Ubuntu)
Invalid
Undecided
Unassigned
xfce4-settings (Ubuntu)
Expired
Undecided
Unassigned

Bug Description

I having this issue on my current Xubuntu 14.04 (with XFCE 4.12) install; after installing few themes and icon packs, xfce4-appearance-settings starts to crash on launch.

Themes installed: Adwaita, Albatross, bluebird, Greybird, HighContrast, Numix(via PPA & in use), Orion(via PPA), Raleigh

Icon packs installed: Elementary Xfce, Elementary Xfce dark, Elementary Xfce darker, Elementary Xfce darkest, Faba(via PPA), GNOME, High Contrast, Humanity, Humanity-Dark, Moka(via PPA & in use), Numix(via PPA), Numix Circle(via PPA), Numix Circle Light(via PPA), Numix Light(via PPA)

STEPS TO RECREATE:
The bug is possibly difficult to recreate.
However, if the tabs or different themes on the appearance setting windows are clicked rapidly soon after its launch; it has a higher chance of crashing (it's also unresponsive for a while if at all it manages works).
Try a few times if it didn't happen on the first try.
Make sure you are already using the Numix theme and Moka icons.

NOTE: Removing moka-icon-theme package seemingly fixes the crash, so the problem may be very well with the icon pack itself and not with xfce4-appearance-settings.

CRASH MESSAGE:
ashesh-pc1@A1315IN:~$ xfce4-appearance-settings

(xfce4-appearance-settings:13880): GLib-ERROR **: /build/buildd/glib2.0-2.40.2/./glib/gmem.c:133: failed to allocate 2048 bytes
Trace/breakpoint trap (core dumped)

VERSION:
ashesh-pc1@A1315IN:~$ xfce4-appearance-settings --version
xfce4-appearance-settings 4.12.0 (Xfce 4.12)

Copyright (c) 2008-2011
 The Xfce development team. All rights reserved.

Please report bugs to <http://bugzilla.xfce.org/>.

Revision history for this message
Simon Steinbeiß (ochosi) wrote :

Hi, what version of xfce4-settings are you using in 14.04? By default, that should be an older version than the one shipped in 15.04. Since there were some changes that took place in between 14.04 and 15.04, it would be good to know – please just edit the bug-description and provide more info!

Are there any specific icon packs that cause the crash? Can you narrow it down to a certain one? (Try re/moving icons/themes one by one until the crashes disappear)

Revision history for this message
Simon Steinbeiß (ochosi) wrote :

What I meant is please add the output of "xfce4-appearance-settings --version" to the bug description for 14.04 and 15.04. If you don't use the version shipped by default, also indicate where you got the version you're running from. Thanks!

Ashesh (askmrsinh)
description: updated
description: updated
Revision history for this message
Simon Steinbeiß (ochosi) wrote :

It's true that when loading the themes and icons tabs the first time, it takes a bit, because the previews are re-generated each time. I have all of those themes installed here (incl. Moka and a few more) and can't really reproduce the crash unfortunately.

Are you sure that Moka alone makes it crash? If so, from where did you install it?

Revision history for this message
Ashesh (askmrsinh) wrote :

Yes, moka alone was causing this issue, I used this: sudo apt-add-repository ppa:moka/stable

Revision history for this message
Ashesh (askmrsinh) wrote :
Revision history for this message
Simon Steinbeiß (ochosi) wrote :

I tried to reproduce following the procedure outlined in your video, however I don't get any crashes. I installed Moka from a different source though, I can try from the PPA as well.

Either way, it seems to be both rather rare and random, which makes it a pain to debug/fix for devs and only a slight nuisance for users.

Revision history for this message
Ashesh (askmrsinh) wrote :

Agreed, random and rare, but after a while it exaggerates. Not a big issue but defiantly an annoying nuisance.

Revision history for this message
Karlchen (karlchen) wrote :

I can reproduce the reported crash on Linux Mint 17.1 32-bit, which is based on Ubuntu 14.04.3, at will, simply by launching xfce4-appearance-settings.
I have installed xfce 4.12 from this PPA: ppa:xubuntu-dev/xfce-4.12

$ xfce4-appearance-settings --version
xfce4-appearance-settings 4.12.0 (Xfce 4.12)

There is no moka-icon-theme here on Mint 17.1

$ xfce4-appearance-settings

(xfce4-appearance-settings:6244): GLib-ERROR **: /build/buildd/glib2.0-2.40.2/./glib/gmem.c:133: failed to allocate 512 bytes
Trace/Breakpoint ausgelöst

More users have confirmed the problem in this forum thread:
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=57&t=201008&start=20

Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in moka-icon-theme (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in xfce4-settings (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Revision history for this message
fossfreedom (fossfreedom) wrote :

marking this invalid for moka-icon-theme. From the reports above and the linked forum, this issue is caused by other iconsets - so it is not specific to moka-icon-theme.

Changed in moka-icon-theme (Ubuntu):
status: Confirmed → Invalid
Revision history for this message
Theo Linkspfeifer (lastonestanding) wrote :

Can you still trigger this crash in any of the currently supported Xubuntu or Linux Mint releases?

Changed in xfce4-settings (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for xfce4-settings (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in xfce4-settings (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  
Everyone can see this information.

Other bug subscribers