Htop does not display properly from the menu, but will display from terminal.

Bug #1053234 reported by warren on 2012-09-20
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
lxterminal (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

1) Lubuntu 12.04 i386 installed to hdd
2) htop 1.0.1-1
3) In my experience with Xubuntu 11.10-12.04 htop opens from the menu no problem, no blank terminal screen as I have experienced with Lubuntu 11.10-12.04. I expect the incorrect blank terminal result in Lubuntu.
4) When trying to open htop from the menu selection system tools/htop a blank non functioning terminal appears. When opening terminal and typing htop, htop is displayed properly. The htop issue I am describing has been an issue all Lubuntu installs I have made. I have attached a file with 3 screencast showing my experience with htop in Lubuntu.
I have attached an additional screencast file from a different machine for further verification of this error.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: htop 1.0.1-1
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-30.48-generic 3.2.27
Uname: Linux 3.2.0-30-generic i686
ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu13
Architecture: i386
Date: Thu Sep 20 01:19:43 2012
EcryptfsInUse: Yes
InstallationMedia: Lubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" - Release i386 (20111012)
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: htop
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)

warren (wkclemmons) wrote :
warren (wkclemmons) wrote :
description: updated
warren (wkclemmons) on 2012-09-20
description: updated
Ubuntu QA Website (ubuntuqa) wrote :

This bug has been reported on the Ubuntu ISO testing tracker.

A list of all reports related to this bug can be found here:
http://iso.qa.ubuntu.com/qatracker/reports/bugs/1053234

tags: added: iso-testing
Steven Chan (schan2) wrote :

I confirm the same issue on Lubuntu 14.10 (amd64 version).

The same issue occurs for Accessories -> Byobu Terminal, which is also a console application that should execute 'env TERM=xterm-256color byobu' but does not; only an empty terminal shell is shown.

It looks like the underlying problem is that for console-only applications, the execution string is not used. Are there any desktop applications with Terminal=true that works?

Joshua Powers (powersj) wrote :

This is not a bug with htop. It was also reported below with using byobu. Therefore I am changing the product to lxterminal given what I saw reproduced in the webm's that are attached.

affects: htop (Ubuntu) → lxterminal (Ubuntu)
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers