Ubuntu

[OptiPlex XE] Rear audio out port does not mute internal speakers

Reported by Marc Legris on 2011-10-27
14
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

SRU Justification:

Impact: Automute broken if
  - There are just "Line out" and "Internal Speaker"
  - Using a realtek codec with the auto parser
Fix: Using the attached patch, written by myself
Testcase: Should be obvious - see if automute works with the Optiplex XE machine.

When plugging a headset into the rear audio out port, the internal speakers will not be mutes. Both the headset and the internal speakers will both output sound.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 11.10
Package: linux-image-3.0.0-12-generic 3.0.0-12.20
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.0.0-12.20-generic 3.0.4
Uname: Linux 3.0.0-12-generic i686
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC269VB Analog [ALC269VB Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
ApportVersion: 1.23-0ubuntu3
Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC269VB Analog [ALC269VB Analog]
   Subdevices: 0/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: ubuntu 1497 F.... pulseaudio
 /dev/snd/pcmC0D0c: ubuntu 1497 F...m pulseaudio
CRDA: Error: [Errno 2] No such file or directory
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfe6fc000 irq 53'
   Mixer name : 'Realtek ALC269VB'
   Components : 'HDA:10ec0269,102802fb,00100100'
   Controls : 14
   Simple ctrls : 8
Date: Thu Oct 27 13:32:33 2011
HibernationDevice: RESUME=UUID=3a350273-3fd3-4976-bfd1-636c03470d68
InstallationMedia: Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" - Release i386 (20111012)
IwConfig:
 lo no wireless extensions.

 eth0 no wireless extensions.
MachineType: Dell Inc. OptiPlex XE
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.0.0-12-generic root=UUID=fb23bf7a-194d-4e7e-b7ba-ee99b69b194f ro quiet splash initcall_debug vt.handoff=7
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.0.0-12-generic N/A
 linux-backports-modules-3.0.0-12-generic N/A
 linux-firmware 1.60
RfKill:

SourcePackage: linux
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 12/01/2009
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A00
dmi.board.name: 01KD4V
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.board.version: A00
dmi.chassis.type: 15
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA00:bd12/01/2009:svnDellInc.:pnOptiPlexXE:pvr:rvnDellInc.:rn01KD4V:rvrA00:cvnDellInc.:ct15:cvr:
dmi.product.name: OptiPlex XE
dmi.sys.vendor: Dell Inc.

Brad Figg (brad-figg) on 2011-10-27
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in linux (Ubuntu):
assignee: nobody → David Henningsson (diwic)
importance: Undecided → Medium
David Henningsson (diwic) wrote :

I believe this bug was fixed upstream when I refactored Realtek's automute, but for 3.0 I just had a look at the code, and I think I've found the problem.

David Henningsson (diwic) wrote :

Please install this dkms package and reboot, and report back whether it resolved your problem. Thanks!

Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
tags: added: patch

Installed David's dkms package (had to install dkms as well) and after rebooting the issue was resolved.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
David Henningsson (diwic) wrote :

Thanks. Patch sent to kernel-team ML and upstream stable-queue.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → In Progress
description: updated
Ara Pulido (apulido) wrote :

Removing blocks-hwcert, as this is not a blocker

tags: removed: blocks-hwcert blocks-hwcert-enablement
David Henningsson (diwic) wrote :

This is fixed in Linux 3.2. IIRC, Anthony thinks it is not worth SRUing.

Changed in linux (Ubuntu):
assignee: David Henningsson (diwic) → nobody
status: In Progress → Fix Released
To post a comment you must log in.