Ubuntu

ubuntu 10.10 freezes randomly

Reported by Francesco Ruvolo on 2010-11-05
28
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Hi,

I can't use Ubuntu since the 10.04 realease becouse it freezes randomly on my computer.
Doesn't matter what I'm doing (reading email, surfing webpages, writing on office). I can say that it doesn't if I'm not in front of the computer and I'm actively using it. So, it means that I can copy 40gb of data and it does it correctly... but I'm in front of it, moving mouse or keybord, it freezes.

I did the memtest more than once and everithing is ok. The alimentation is ok, too (I don't know how to call it in english, but I use the device with the battery inside to avoid problem with alimentation).

Now, other thing: when the 10.04 was released I started to use debian lenny and for six months I hadn't any problem. Now, when the 10.10 was released and I had the same problem, I tryed to upgrade lenny to squeeze... debian started to freezes, too.
Six months of lenny I think that are enough to exclude that mine is an hardware problem. Or maybe the new kernel or some programs use my hardware in a non supported way... I don't know.

For sure I can say that debian squeeze freezes less than ubuntu: with debian it happen once a day, with ubuntu once an hour.

Please, let me know if I can help you to fix this annoying problem. :(

Bye

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.10
Package: linux-image-2.6.35-22-generic 2.6.35-22.33
Regression: Yes
Reproducible: No
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-22.33-generic 2.6.35.4
Uname: Linux 2.6.35-22-generic i686
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: IXP [ATI IXP], device 0: ATI IXP AC97 [ATI IXP AC97]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: francesco 1540 F.... pulseaudio
CRDA: Error: [Errno 2] Nessun file o directory
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'IXP'/'ATI IXP rev 1 with AD1888 at 0xfe800000, irq 17'
   Mixer name : 'Analog Devices AD1888'
   Components : 'AC97a:41445368'
   Controls : 45
   Simple ctrls : 31
CurrentDmesg:
 [ 20.419781] svc: failed to register lockdv1 RPC service (errno 97).
 [ 20.421682] NFSD: Using /var/lib/nfs/v4recovery as the NFSv4 state recovery directory
 [ 20.429945] NFSD: starting 90-second grace period
 [ 30.592028] eth0: no IPv6 routers present
Date: Fri Nov 5 12:47:43 2010
Frequency: Once a day.
HibernationDevice: RESUME=/dev/sda5
IwConfig:
 lo no wireless extensions.

 eth0 no wireless extensions.
Lsusb:
 Bus 003 Device 002: ID 04f2:0001 Chicony Electronics Co., Ltd KU-8933 Keyboard
 Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
MachineType: To Be Filled By O.E.M. To Be Filled By O.E.M.
PccardctlIdent:
 Socket 0:
   no product info available
PccardctlStatus:
 Socket 0:
   no card
ProcCmdLine: root=UUID=8222883a-dde2-4e9f-966f-5e8fef0ad039 ro quiet splash
ProcEnviron:
 LANG=it_IT.utf8
 SHELL=/bin/bash
RelatedPackageVersions: linux-firmware 1.38
RfKill:

SourcePackage: linux
WpaSupplicantLog:

dmi.bios.date: 12/15/2004
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 1004.009
dmi.board.name: P4R8L
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: 1.xx
dmi.chassis.asset.tag: Asset-1234567890
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr1004.009:bd12/15/2004:svnToBeFilledByO.E.M.:pnToBeFilledByO.E.M.:pvrToBeFilledByO.E.M.:rvnASUSTeKComputerINC.:rnP4R8L:rvr1.xx:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: To Be Filled By O.E.M.
dmi.product.version: To Be Filled By O.E.M.
dmi.sys.vendor: To Be Filled By O.E.M.

Francesco Ruvolo (ruvolof) wrote :
description: updated
Francesco Ruvolo (ruvolof) wrote :

I forgot to say one thing: when it happen I can't use magic sysrq at all.

ingedmundo (ing-edmundo-gmail) wrote :

I have a Dell Studio 1558 - it freezes since 10.04 :( I'm thinkin in going back to 10.04
People say it could be an ATI fglrx problem I have ATI Radeon 5400

@ingedmundo

tags: added: regression-release
removed: regression-potential
tags: removed: regression-release
Jeremy Foshee (jeremyfoshee) wrote :

Hi Francesco,

This bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? Can you try with the latest development release of Ubuntu? ISO CD images are available from http://cdimage.ubuntu.com/releases/ .

If it remains an issue, could you run the following command from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal). It will automatically gather and attach updated debug information to this report.

apport-collect -p linux 671374

Also, if you could test the latest upstream kernel available that would be great. It will allow additional upstream developers to examine the issue. Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Once you've tested the upstream kernel, please remove the 'needs-upstream-testing' tag. This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text. Please let us know your results.

Thanks in advance.

    [This is an automated message. Apologies if it has reached you inappropriately; please just reply to this message indicating so.]

tags: added: needs-kernel-logs
tags: added: kj-triage
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for linux (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers