[karmic] nForce2_smbus conflicts with ACPI region SM00

Bug #440780 reported by Sense Egbert Hofstede on 2009-10-02
96
This bug affects 18 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Linux
New
Undecided
Unassigned
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned
Nominated for Karmic by Gijutsu

Bug Description

Binary package hint: acpid

On boot the nice clean black screen before XSplash is started is spoilt by three error messages informing me of a conflict between nForce2_smbus and ACPI region SM00.

The error messages, copied from dmesg. I'll attach dmesg
[ 6.618133] parport0: PC-style at 0x378, irq 7 [PCSPP,TRISTATE]
[ 6.629604] i2c-adapter i2c-0: nForce2 SMBus adapter at 0x600
[ 6.629610] ACPI: I/O resource nForce2_smbus [0x700-0x73f] conflicts with ACPI region SM00 [0x700-0x73f]
[ 6.629661] ACPI: Device needs an ACPI driver
[ 6.629663] nForce2_smbus 0000:00:01.1: Error probing SMB2.
[ 6.882066] EDAC amd64_edac: Ver: 3.2.0 Sep 25 2009
[ 6.887073] k8temp 0000:00:18.3: Temperature readouts might be wrong - check erratum #141

ProblemType: Bug
Architecture: amd64
Date: Fri Oct 2 20:32:18 2009
DistroRelease: Ubuntu 9.10
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: acpid 1.0.6-9ubuntu8
ProcEnviron:
 LANGUAGE=nl_NL.UTF-8
 LANG=nl_NL.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-11.36-generic
SourcePackage: acpid
Uname: Linux 2.6.31-11-generic x86_64

Sense Egbert Hofstede (sense) wrote :
Sense Egbert Hofstede (sense) wrote :
Sense Egbert Hofstede (sense) wrote :

More information about my system attached in the form of dmidecode output. My motherbord is an Asus M3N78-EH with a Geforce 8200 chipset. It has no VGA/DVI-out because it's meant to be used with Hybrid SLI, which I can't use because my graphic card is an Nvidia Geforce 9600GT.

Gijutsu (gijutsu) wrote :

This bug also occurs on my motherboard of similar type: Asus M4N78 Pro with a Geforce 8300 chipset and the following output in kern.log

i2c-adapter i2c-0: nForce2 SMBus adapter at 0x2d00
ACPI: I/O resource nForce2_smbus [0x2e00-0x2e3f] conflicts with ACPI region SM00 [0x2e00-0x2e3f]
ACPI: Device needs an ACPI driver
nForce2_smbus 0000:00:01.1: Error probing SMB2.
shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
[Firmware Bug]: ACPI(IGPU) defines _DOD but not _DOS
input: Video Bus as /devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A03:00/device:19/device:1a/input/input6
ACPI: Video Device [IGPU] (multi-head: yes rom: no post: no)
k8temp 0000:00:18.3: Temperature readouts might be wrong - check erratum #141
Linux agpgart interface v0.103

tags: added: i386
Gijutsu (gijutsu) on 2009-10-03
tags: added: ubuntu-boot-experience
Brian Murray (brian-murray) wrote :

While these messages are about ACPI they are actually from the kernel.

affects: acpid (Ubuntu) → linux (Ubuntu)
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Triaged
importance: Undecided → Medium
ifoo (philippum) wrote :

Same error here. I have an Acer Aspire Revo (ION Platform) on
Linux ionbook 2.6.31-13-generic #45-Ubuntu SMP Tue Oct 13 02:07:24 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux.

Same error on Packard Bell Imax Mini C1600 (which is a Acer Revo copy, on Nvidia ION with Intel Atom too).

I installed Karmic Koala server release i686, and it totally bugged. Althought install went good, I could not use console after, because what I typed was not considered instantly, and console display was freezing.
I then installed Karmic Koala server release amd64 (as processor is a Intel Atom 230, with EM64T), and it worked much better, but I have same message complaining about "ACPI: I/O resource nForce2_smbus [...] conflicts with ACPI region SM00 [...]" then "nForce2_smbus 0000:00:01.1: Error probing SMB2"

derPeter (derpeter) wrote :

Same errors on Point of View 330-1 (Atom 330 Nvidia ION).
Just tried 2.6.32rc6 same problem.

Same problem on a ZOTAC ION ITX-B-E (Intel Atom N230)

duduke (duduke) wrote :

Has anyone tried setting "acpi_enforce_resources=lax" in grub2 as a kernel option?
according to https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/440470 it should suppress the message and load the driver.

Sense Egbert Hofstede (sense) wrote :

I'm marking this bug as a duplicate of bug #440470 since the error message is virtually the same(SMB1 vs SMB2 is the only difference).
Please follow the conversation in the other bug report instead.\

Duduke, thanks for bringing that bug to my attention.

Stefan Bader (smb) wrote :

Could those seeing the message please add a comment to bug #440470 with the conflict message and the output of "sudo dmidecode" attached? I'd like to see which resources are affected on the various systems. Thanks.

edaudin (edaudin) wrote :
Download full text (7.1 KiB)

Hi,

I'm on a eepc1101HA, it works

I have this conflict on boot:
ACPI: I/O resource isch_smbus [0x400-0x43f] conflicts with ACPI region SMRG [0x400-0x43f]

result of sudo dmidecode
# dmidecode 2.9
SMBIOS 2.5 present.
19 structures occupying 999 bytes.
Table at 0x000F0750.

Handle 0x0000, DMI type 0, 24 bytes
BIOS Information
 Vendor: American Megatrends Inc.
 Version: 0317
 Release Date: 09/24/2009
 Address: 0xF0000
 Runtime Size: 64 kB
 ROM Size: 1024 kB
 Characteristics:
  ISA is supported
  PCI is supported
  PNP is supported
  BIOS is upgradeable
  BIOS shadowing is allowed
  ESCD support is available
  Boot from CD is supported
  Selectable boot is supported
  BIOS ROM is socketed
  EDD is supported
  5.25"/1.2 MB floppy services are supported (int 13h)
  3.5"/720 KB floppy services are supported (int 13h)
  3.5"/2.88 MB floppy services are supported (int 13h)
  Print screen service is supported (int 5h)
  8042 keyboard services are supported (int 9h)
  Serial services are supported (int 14h)
  Printer services are supported (int 17h)
  CGA/mono video services are supported (int 10h)
  ACPI is supported
  USB legacy is supported
  LS-120 boot is supported
  ATAPI Zip drive boot is supported
  BIOS boot specification is supported
  Targeted content distribution is supported
 BIOS Revision: 8.15
 Firmware Revision: 0.15

Handle 0x0001, DMI type 1, 27 bytes
System Information
 Manufacturer: ASUSTeK Computer INC.
 Product Name: 1101HA
 Version: x.x
 Serial Number: 98OAAS236661
 UUID: 80F9920A-44F2-4581-2888-002618B01198
 Wake-up Type: Power Switch
 SKU Number: 90OAM1JB11111B39E128Q
 Family: To Be Filled By O.E.M.

Handle 0x0002, DMI type 2, 15 bytes
Base Board Information
 Manufacturer: ASUSTeK Computer INC.
 Product Name: 1101HA
 Version: x.xx
 Serial Number: EeePC-0123456789
 Asset Tag: To Be Filled By O.E.M.
 Features:
  Board is a hosting board
  Board is replaceable
 Location In Chassis: To Be Filled By O.E.M.
 Chassis Handle: 0x0003
 Type: Motherboard
 Contained Object Handles: 0

Handle 0x0003, DMI type 3, 21 bytes
Chassis Information
 Manufacturer: ASUSTek Computer INC.
 Type: Notebook
 Lock: Present
 Version: x.x
 Serial Number: 0x00000000
 Asset Tag: 0x00000000
 Boot-up State: Safe
 Power Supply State: Safe
 Thermal State: Safe
 Security Status: None
 OEM Information: 0x00000000
 Height: Unspecified
 Number Of Power Cords: 1
 Contained Elements: 0

Handle 0x0004, DMI type 4, 40 bytes
Processor Information
 Socket Designation: CPU 1
 Type: Central Processor
 Family: <OUT OF SPEC>
 Manufacturer: Intel
 ID: C2 06 01 00 FF FB E9 BF
 Version: Intel(R) Atom(TM) CPU Z520 @ 1.33GHz
 Voltage: 1.2 V
 External Clock: 133 MHz
 Max Speed: 1333 MHz
 Current Speed: 1333 MHz
 Status: Populated, Enabled
 Upgrade: Other
 L1 Cache Handle: 0x0005
 L2 Cache Handle: 0x0006
 L3 Cache Handle: 0x0007
 Serial Number: To Be Filled By O.E.M.
 Asset Tag: To Be Filled By O.E.M.
 Part Number: To Be Filled By O.E.M.
 Core Count: 1
 Core Enabled: 1
 Thread Count: 2
 Characteristics: None

Handle 0x0005, DMI type 7, 19 bytes
Cache Information
 Socket Designation: L1-Cache
 Configuration: Enabled, Not Socketed, Level 1
 Operational Mo...

Read more...

Zjemm (smitrix) wrote :

Hi I have an POV ION 330
when i install karmic latest version i have the nforce2 smbus conflict error

even with the GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_enforce_resources=lax" option in /etc/default/grub is does not work

any progress in fixxing this issue?

Zjemm (smitrix) wrote :

Sorry, forgot to update grub after the change. it works, no error anymore

Kirill Kabardin (kkabardin) wrote :

Bug affects me too. I have an Asus M2N-E SLI motherboard, nForce500 SLI chipset. "acpi_enforce_resources=lax" given to the kernel doesn't resolve the problem. It just removes message appearing on boot, but message still remains in dmesg log.

Galen Thurber (godfree2) wrote :

this bug might be causing trouble with Puppy 5.4.x since it now uses the nouveau driver..
I have a K8N with an Athlon 64 and nv34 vid card

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers