[Lenovo IdeaPad 330-15IGM] No sound at all after resuming from sleep in kernel 4.15.0-48.51-generic (but v4.15.0-47.50 works).

Bug #1827460 reported by Alrick Grandison on 2019-05-03
12
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

My Lenovo ideapad 330 laptop with Ubuntu 18.04 sounds works fine initially. However, when I close it down (to sleep) and then return, all the sound disappears. The only way to get back the sound is to restart the laptop. The issue seem to start after a recent automatic update.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 18.04
Package: alsa-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu5
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-48.51-generic 4.15.18
Uname: Linux 4.15.0-48-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7.6
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: rickodesea 1545 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
Date: Thu May 2 22:49:12 2019
InstallationDate: Installed on 2019-03-28 (36 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 18.04.1 LTS "Bionic Beaver" - Release amd64 (20180725)
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 TERM=xterm-256color
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: alsa-driver
Symptom: audio
Symptom_AlsaPlaybackTest: ALSA playback test through plughw:PCH failed
Symptom_Card: Built-in Audio - HDA Intel PCH
Symptom_DevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: gdm 1139 F.... pulseaudio
                      rickodesea 1545 F.... pulseaudio
Symptom_Type: No sound at all
Title: [HDA-Intel - HDA Intel PCH, playback] No sound at all
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 12/18/2018
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 7XCN29WW
dmi.board.asset.tag: NO Asset Tag
dmi.board.name: LNVNB161216
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: SDK0J40700 WIN
dmi.chassis.asset.tag: NO Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Lenovo ideapad 330-15IGM
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr7XCN29WW:bd12/18/2018:svnLENOVO:pn81D1:pvrLenovoideapad330-15IGM:rvnLENOVO:rnLNVNB161216:rvrSDK0J40700WIN:cvnLENOVO:ct10:cvrLenovoideapad330-15IGM:
dmi.product.family: ideapad 330-15IGM
dmi.product.name: 81D1
dmi.product.version: Lenovo ideapad 330-15IGM
dmi.sys.vendor: LENOVO
---
ProblemType: Bug
ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7.6
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: rickodesea 1519 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
DistroRelease: Ubuntu 18.04
InstallationDate: Installed on 2019-03-28 (37 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 18.04.1 LTS "Bionic Beaver" - Release amd64 (20180725)
MachineType: LENOVO 81D1
Package: linux (not installed)
ProcEnviron:
 TERM=xterm-256color
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.15.0-47-generic root=UUID=a88315b7-573d-4436-b91a-79b15c95e85c ro quiet splash vt.handoff=1
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-47.50-generic 4.15.18
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-4.15.0-47-generic N/A
 linux-backports-modules-4.15.0-47-generic N/A
 linux-firmware 1.173.5
Tags: bionic
Uname: Linux 4.15.0-47-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo
_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 12/18/2018
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 7XCN29WW
dmi.board.asset.tag: NO Asset Tag
dmi.board.name: LNVNB161216
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: SDK0J40700 WIN
dmi.chassis.asset.tag: NO Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Lenovo ideapad 330-15IGM
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr7XCN29WW:bd12/18/2018:svnLENOVO:pn81D1:pvrLenovoideapad330-15IGM:rvnLENOVO:rnLNVNB161216:rvrSDK0J40700WIN:cvnLENOVO:ct10:cvrLenovoideapad330-15IGM:
dmi.product.family: ideapad 330-15IGM
dmi.product.name: 81D1
dmi.product.version: Lenovo ideapad 330-15IGM
dmi.sys.vendor: LENOVO

Alrick Grandison (rickodesea) wrote :
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

I can see a few audio-related error messages in your kernel log. But even if that wasn't true then I would still suggest this is most likely a kernel bug.

In case the problem happens to be pulseaudio crashing, please follow these instructions first:

  https://wiki.ubuntu.com/Bugs/Responses#Missing_a_crash_report_or_having_a_.crash_attachment

If you couldn't find any evidence of 'pulseaudio' crashing in the past then please try some slightly older (or newer) kernels and tell us if you find some that don't have the bug:

  https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/?C=N;O=D

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Changed in pulseaudio (Ubuntu):
status: New → Incomplete
summary: - [HDA-Intel - HDA Intel PCH, playback] No sound at all
+ [Lenovo IdeaPad 330] No sound at all
summary: - [Lenovo IdeaPad 330] No sound at all
+ [Lenovo IdeaPad 330-15IGM] No sound at all
summary: - [Lenovo IdeaPad 330-15IGM] No sound at all
+ [Lenovo IdeaPad 330-15IGM] No sound at all after resuming from sleep
tags: added: resume suspend-resume

This happens on the grounds that the PC rests with the speakers handicapped and the earphones controlled on. To keep this from happening separate the earphones before putting the machine to rest.
https://www.epsonprintersupport247.com/fix-epson-printer-offline/

Hui Wang (hui.wang) wrote :

Please refer to https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1826868. Looks like this is a similar bug with that one. They all have geminilake hdmi audio controller.

Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Yes bug 1826868 sounds similar.

In this bug the error is:

[ 2601.990141] snd_hda_codec_hdmi hdaudioC0D2: Unable to sync register 0x2f0d00. -5

Alrick Grandison (rickodesea) wrote :

Launching with the Kernel 4.15.0.47.50 v4.15.0-47.50 resolves the issue. The more recent kernel (above this one) has the issue. Seems the more recent kernel introduces some bug that needs to be fixed.

no longer affects: alsa-driver (Ubuntu)
no longer affects: pulseaudio (Ubuntu)
Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → New
summary: - [Lenovo IdeaPad 330-15IGM] No sound at all after resuming from sleep
+ [Lenovo IdeaPad 330-15IGM] No sound at all after resuming from sleep in
+ kernel 4.15.0-48.51-generic (but v4.15.0-47.50 works).

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. While running an Ubuntu kernel (not a mainline or third-party kernel) please enter the following command in a terminal window:

apport-collect 1827460

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
tags: added: regression-update

apport information

tags: added: apport-collected
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Alrick Grandison (rickodesea) wrote :

Followed "Ubuntu Kernel Bot" instructions - running : apport-collect 1827460. Get error "dpkg-query: no packages found matching linux".

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
kdanilov (kdanilov) wrote :

Same behavior on dell precision 7740

kdanilov (kdanilov) wrote :

UPD: headphones connected to display and sound passed via hdmi cable. Switching the sound source to the analog output and then back to hdmi helps most of the time

Kai-Heng Feng (kaihengfeng) wrote :

Similar to #1829621? Please test the kernel in the bug.

Hui Wang (hui.wang) wrote :

I backported an i915 patch for glk machines, please remove the workaround of "probe_mask=1" (#4) and test this kernel:

sudo dpkg -i linux-imgae-unsigned-xxx.deb
sudo dpkg -i linux-modules-xxx.deb
sudo dpkg -i linux-modules-extra-xxx.deb

reboot and choose the new installed kernel to boot, then redo the test.

https://drive.google.com/drive/folders/1Zw26cHwwDs6QRRqcbLwYCPrx99gJSGLp?usp=sharing

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers