[Compaq Presario CQ60-300EO Notebook PC] kernel doesn't recognize backlight fn keys

Bug #1448485 reported by Martin Bångens on 2015-04-25
26
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

I'm using Ubuntu 15.04 and fn+f7 and fn+f8 use to lower and higher the brightness of the screen.
In slackware using kernel 3.14.33 those keys works and give output from acpi_listen.
In kernel 3.16 to 4.0 those keys don't work and acpi_listen outputs nothing.

I expected fn+f7 and fn+f8 to work

https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=60670
This bug my be related

This is my first bug report.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 15.04
Package: linux-image-3.19.0-15-generic 3.19.0-15.15 [modified: boot/vmlinuz-3.19.0-15-generic]
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.19.0-15.15-lowlatency 3.19.3
Uname: Linux 3.19.0-15-lowlatency x86_64
ApportVersion: 2.17.2-0ubuntu1
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: marbangens 1334 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: Unity
Date: Sat Apr 25 17:04:30 2015
HibernationDevice: RESUME=UUID=22f95b90-3ec0-4b6d-9e76-13042dc0a290
InstallationDate: Installed on 2015-04-23 (1 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 15.04 "Vivid Vervet" - Release amd64 (20150422)
MachineType: Hewlett-Packard Compaq Presario CQ60 Notebook PC
ProcFB: 0 nouveaufb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.19.0-15-lowlatency root=UUID=d4f39d6b-137e-4248-81cb-ce920cdee909 ro quiet splash vt.handoff=7
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.19.0-15-lowlatency N/A
 linux-backports-modules-3.19.0-15-lowlatency N/A
 linux-firmware 1.143
RfKill:
 0: phy0: Wireless LAN
  Soft blocked: no
  Hard blocked: no
SourcePackage: linux
UdevLog: Error: [Errno 2] Filen eller katalogen finns inte: '/var/log/udev'
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 08/18/2009
dmi.bios.vendor: Hewlett-Packard
dmi.bios.version: F.54
dmi.board.name: 303C
dmi.board.vendor: Wistron
dmi.board.version: 08.60
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Wistron
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnHewlett-Packard:bvrF.54:bd08/18/2009:svnHewlett-Packard:pnCompaqPresarioCQ60NotebookPC:pvrF.54:rvnWistron:rn303C:rvr08.60:cvnWistron:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: Compaq Presario CQ60 Notebook PC
dmi.product.version: F.54
dmi.sys.vendor: Hewlett-Packard

Martin Bångens (marbangens) wrote :

This change was made by a bot.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium

Martin Bångens, thank you for reporting this and helping make Ubuntu better. Could you please provide the full computer model as noted on the sticker of the computer itself (not from the Bug Description)?

Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Would it be possible for you to test the latest upstream kernel? Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Please test the latest v4.0 kernel[0].

If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.

If you are unable to test the mainline kernel, for example it will not boot, please add the tag: 'kernel-unable-to-test-upstream'.
Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug as "Confirmed".

Thanks in advance.

[0] http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.1-rc1-vivid/

Martin Bångens (marbangens) wrote :

compaq presario cq60-300eo is the full name.

tags: added: kernel-bug-exists-upstream
removed: amd64 apport-bug vivid
Martin Bångens (marbangens) wrote :

The bug exist in the linux-image-4.1.0-999-generic (4.1.0-999.201504282205) package.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
Martin Bångens (marbangens) wrote :

I just saw this: hp_wmi: Unknown key code - 0x30000

Martin Bångens, could you please test 4.1-rc1 (not the daily folder) and advise to the results?

tags: added: amd64 apport-bug kernel-bug-exists-upstream-4.1-rc1 latest-bios-f.54 vivid
Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
tags: added: needs-upstream-testing
removed: kernel-bug-exists-upstream kernel-bug-exists-upstream-4.1-rc1
Martin Bångens (marbangens) wrote :

done!
No results!!

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
tags: added: kernel-bug-exists-upstream kernel-bug-exists-upstream-4.1-rc1
removed: needs-upstream-testing
Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Martin Bångens (marbangens) wrote :

Testing ubuntu-14.04.1-desktop-amd64.iso, the bug was not reproducible. I could lower and higher the brightness with fn keys.

Martin Bångens (marbangens) wrote :

Oh shit, was I suppose test the 14.04.0 iso? I'll do that to later.

Martin Bångens, if you tested 14.04.1 that's fine, as I was trying to find the most recent release where this was not reproducible. So, please disregard the 14.04.0 test.

Despite this, the next step is to fully commit bisect from kernel 3.13 to 3.19 in order to identify the last good kernel commit, followed immediately by the first bad one. This will allow for a more expedited analysis of the root cause of your issue. Could you please do this following https://wiki.ubuntu.com/Kernel/KernelBisection ?

Please note, finding adjacent kernel versions is not fully commit bisecting.

Thank you for your understanding.

Helpful bug reporting tips:
https://wiki.ubuntu.com/ReportingBugs

tags: added: needs-bisect regression-release
Martin Bångens (marbangens) wrote :

I'm trying this bisect method for the first time and have compiled the first kernel to test. don't close this bug! I'm not used to the ubuntu way of building the kernel so be patient.

Martin Bångens (marbangens) wrote :

This bisection thing didn't work, I got many different compile errors from testing ubuntu-archive/quantal.git
I'v read the documentation 20 times carefully, and it's still not clear.
I'm so frustrated, fuck it! wasting my time

Chris (chris-wafer-2001-gmail) wrote :

The problem is present in :
   - Compaq CQ60-213EF
   - XUbuntu 14.04.2 LTS

Martin Bångens, you would want to switch to the mainline kernel and bisect from there.

summary: - kernel don't recognize laptop backlight fn keys
+ [Compaq Presario CQ60-300EO Notebook PC] kernel don't recognize laptop
+ backlight fn keys
summary: - [Compaq Presario CQ60-300EO Notebook PC] kernel don't recognize laptop
+ [Compaq Presario CQ60-300EO Notebook PC] kernel doesn't recognize
backlight fn keys

Chris, it will help immensely if you filed a new report via a terminal:
ubuntu-bug linux

Please feel free to subscribe me to it.

Download full text (3.5 KiB)

I can do that but im using the same kernel 3.19. and have the same problem..
maybe I'll reinstall this computer fist don't know what I've done with it.
It's poorly or experimental configured so I'll think you get a better
report if this computer were more default configured.

My idea of the problem is that some acpi backligt driver is not
communicating with the hp_wmi driver.
the hp_wmi driver need to bee updated I think. there is a lot of other key
not working in the hp_wmi module and sometimes random output.

2015-08-03 4:22 GMT+02:00 Chris <email address hidden>:

> For report, see :
> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-lts-utopic/+bug/1480747
>
> An idea of problem?
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
> report.
> https://bugs.launchpad.net/bugs/1448485
>
> Title:
> [Compaq Presario CQ60-300EO Notebook PC] kernel doesn't recognize
> backlight fn keys
>
> Status in linux package in Ubuntu:
> Incomplete
>
> Bug description:
> I'm using Ubuntu 15.04 and fn+f7 and fn+f8 use to lower and higher the
> brightness of the screen.
> In slackware using kernel 3.14.33 those keys works and give output from
> acpi_listen.
> In kernel 3.16 to 4.0 those keys don't work and acpi_listen outputs
> nothing.
>
> I expected fn+f7 and fn+f8 to work
>
> https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=60670
> This bug my be related
>
> This is my first bug report.
>
> ProblemType: Bug
> DistroRelease: Ubuntu 15.04
> Package: linux-image-3.19.0-15-generic 3.19.0-15.15 [modified:
> boot/vmlinuz-3.19.0-15-generic]
> ProcVersionSignature: Ubuntu 3.19.0-15.15-lowlatency 3.19.3
> Uname: Linux 3.19.0-15-lowlatency x86_64
> ApportVersion: 2.17.2-0ubuntu1
> Architecture: amd64
> AudioDevicesInUse:
> USER PID ACCESS COMMAND
> /dev/snd/controlC0: marbangens 1334 F.... pulseaudio
> CurrentDesktop: Unity
> Date: Sat Apr 25 17:04:30 2015
> HibernationDevice: RESUME=UUID=22f95b90-3ec0-4b6d-9e76-13042dc0a290
> InstallationDate: Installed on 2015-04-23 (1 days ago)
> InstallationMedia: Ubuntu 15.04 "Vivid Vervet" - Release amd64 (20150422)
> MachineType: Hewlett-Packard Compaq Presario CQ60 Notebook PC
> ProcFB: 0 nouveaufb
> ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.19.0-15-lowlatency
> root=UUID=d4f39d6b-137e-4248-81cb-ce920cdee909 ro quiet splash vt.handoff=7
> RelatedPackageVersions:
> linux-restricted-modules-3.19.0-15-lowlatency N/A
> linux-backports-modules-3.19.0-15-lowlatency N/A
> linux-firmware 1.143
> RfKill:
> 0: phy0: Wireless LAN
> Soft blocked: no
> Hard blocked: no
> SourcePackage: linux
> UdevLog: Error: [Errno 2] Filen eller katalogen finns inte:
> '/var/log/udev'
> UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
> dmi.bios.date: 08/18/2009
> dmi.bios.vendor: Hewlett-Packard
> dmi.bios.version: F.54
> dmi.board.name: 303C
> dmi.board.vendor: Wistron
> dmi.board.version: 08.60
> dmi.chassis.type: 10
> dmi.chassis.vendor: Wistron
> dmi.chassis.version: N/A
> dmi.modalias:
> dmi:bvnHewlett-Packard:bvrF.54:bd08/18/2009:svnHewlett-P...

Read more...

Chris (chris-wafer-2001-gmail) wrote :

There is a solution?

Martin Bångens (marbangens) wrote :
Download full text (3.1 KiB)

there is no solution, most Fn keys don't work, I don't care, you don't have
the time. So stop this bug report from sending me stupid emails, shut this
down already. Don't think you can even bay this pis of shit computer new
anyway. The cpu is shit plus its nvidia, there is no point.

2016-01-10 9:39 GMT+01:00 Chris <email address hidden>:

> There is a solution?
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
> report.
> https://bugs.launchpad.net/bugs/1448485
>
> Title:
> [Compaq Presario CQ60-300EO Notebook PC] kernel doesn't recognize
> backlight fn keys
>
> Status in linux package in Ubuntu:
> Incomplete
>
> Bug description:
> I'm using Ubuntu 15.04 and fn+f7 and fn+f8 use to lower and higher the
> brightness of the screen.
> In slackware using kernel 3.14.33 those keys works and give output from
> acpi_listen.
> In kernel 3.16 to 4.0 those keys don't work and acpi_listen outputs
> nothing.
>
> I expected fn+f7 and fn+f8 to work
>
> https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=60670
> This bug my be related
>
> This is my first bug report.
>
> ProblemType: Bug
> DistroRelease: Ubuntu 15.04
> Package: linux-image-3.19.0-15-generic 3.19.0-15.15 [modified:
> boot/vmlinuz-3.19.0-15-generic]
> ProcVersionSignature: Ubuntu 3.19.0-15.15-lowlatency 3.19.3
> Uname: Linux 3.19.0-15-lowlatency x86_64
> ApportVersion: 2.17.2-0ubuntu1
> Architecture: amd64
> AudioDevicesInUse:
> USER PID ACCESS COMMAND
> /dev/snd/controlC0: marbangens 1334 F.... pulseaudio
> CurrentDesktop: Unity
> Date: Sat Apr 25 17:04:30 2015
> HibernationDevice: RESUME=UUID=22f95b90-3ec0-4b6d-9e76-13042dc0a290
> InstallationDate: Installed on 2015-04-23 (1 days ago)
> InstallationMedia: Ubuntu 15.04 "Vivid Vervet" - Release amd64 (20150422)
> MachineType: Hewlett-Packard Compaq Presario CQ60 Notebook PC
> ProcFB: 0 nouveaufb
> ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.19.0-15-lowlatency
> root=UUID=d4f39d6b-137e-4248-81cb-ce920cdee909 ro quiet splash vt.handoff=7
> RelatedPackageVersions:
> linux-restricted-modules-3.19.0-15-lowlatency N/A
> linux-backports-modules-3.19.0-15-lowlatency N/A
> linux-firmware 1.143
> RfKill:
> 0: phy0: Wireless LAN
> Soft blocked: no
> Hard blocked: no
> SourcePackage: linux
> UdevLog: Error: [Errno 2] Filen eller katalogen finns inte:
> '/var/log/udev'
> UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
> dmi.bios.date: 08/18/2009
> dmi.bios.vendor: Hewlett-Packard
> dmi.bios.version: F.54
> dmi.board.name: 303C
> dmi.board.vendor: Wistron
> dmi.board.version: 08.60
> dmi.chassis.type: 10
> dmi.chassis.vendor: Wistron
> dmi.chassis.version: N/A
> dmi.modalias:
> dmi:bvnHewlett-Packard:bvrF.54:bd08/18/2009:svnHewlett-Packard:pnCompaqPresarioCQ60NotebookPC:pvrF.54:rvnWistron:rn303C:rvr08.60:cvnWistron:ct10:cvrN/A:
> dmi.product.name: Compaq Presario CQ60 Notebook PC
> dmi.product.version: F.54
> dmi.sys.vendor: Hewlett-Packard
>
> To manage notifications about this bug go to:
> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/14484...

Read more...

Tina Russell (tinarussell) wrote :

I'm also getting this problem on my Compaq Presario CQ60. Fn+F7/Fn+F8 don't work to set brightness (though other Fn keycodes generally work), and in fact I can't seem to find anything to set any value of brightness at all, and the computer seems to be stuck on the setting of "blindingly bright." /sys/class/backlight is empty, and the Xorg log doesn't mention "video" or "light" at all (other than in reporting the "acpi_backlight" kernel setting I tried; it didn't work). I'm using Ubuntu MATE 16.04. I'm... not sure how to post my specs, so I'm attaching a HardInfo report in case it helps :) Let me know if you need any more information, I'd love to see this bug fixed! (My eyes will thank you!)

Martin Bångens (marbangens) wrote :

Cool I'm also using mate 16.04 ;D pity you don't have the /sys/class/backligt/acpi_video0(sure you don't have it? using standard ubuntu kernel?) I made tow scripts that can lower and higher the brightness but they depends on acpi_video0 directory. I'm learning to program in c end linux kernel programing to get that hp_wmi driver to read the key code or whatever rigt, and there is a problem with the blue-light wifi button. the get the wifi up going after that is a pain in the as. most reboot the computer and run:

[code/]run ip ip link set wlp7s0 up
rfkill unblock all[/code]
sometimes it works somtimes not just reboot and try again..

I like to get all the keys to function, and I'm gonna do it my self. wmi driver is old and not so functional except for the volume and play and paus still work with is grate, there are approximately 8 key that are not working or is kind of buggy working, like one key that worked sometimes but sometimes not

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.