Kubuntu Installer hangs with messed up screen (NVIDIA NV450 graphics card)

Bug #1377265 reported by gothbert on 2014-10-03
12
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
High
Unassigned

Bug Description

For hardware details please see attached dmesg and X.org.log. Main feature suspected to cause issue is nouveau driver in conjunction with NVIDIA Quadro NVS450 graphics card.

The issue occurs with the Kubuntu 14.04 LTS (release) installer and the Kubuntu 14.10 (beta 2) installer on my PC.

Plug in USB stick or use DVD with installer ISO image. Reset. Kernel boots. The Keyboard=Man in Circle icon appears at the bottom. After some time the kubuntu logo appears and glows. Under 14.04 it then simply hangs forever, under 14.10 the screen messes up (black and white bricks) and then it hangs forever.

Switching to a text console in the interim shows that some part of the bootstrapping process succeeds, approximately up to the activation of the sound driver. The degree of completion of the initialization varies over different trials to boot into Kubuntu.

On some occurences, messages appear about problems with the nouveau driver.

I therefore activated the on-board graphics chip and made it the primary graphics device. This altered setup boots nicely into the configuration screen. I did not go further and did not install the system.

By the way, I have kubuntu 14.04 LTS running on that PC. It was flawlessly installed when I had a different mainboard. Due to a hardware defect, I had to change the mainboard. With identical setup now apart from the mainboard, the re-installation process fails.
---
ApportVersion: 2.14.1-0ubuntu3.5
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: neubert 2385 F.... pulseaudio
                      neubert 2858 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC1: neubert 2385 F.... pulseaudio
                      neubert 2858 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: KDE
DistroRelease: Ubuntu 14.04
HibernationDevice: RESUME=UUID=9951a6e8-11e8-41fb-bf47-64b467517038
InstallationDate: Installed on 2014-06-28 (100 days ago)
InstallationMedia: Kubuntu 14.04 LTS "Trusty Tahr" - Release amd64 (20140416.1)
IwConfig:
 eth1 no wireless extensions.

 lo no wireless extensions.
MachineType: Gigabyte Technology Co., Ltd. G33M-DS2R
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: linux (not installed)
ProcFB:

ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-3.13.0-36-generic root=UUID=0297757b-ccec-4c97-9c92-75144d9d0a1c ro rootflags=subvol=@ quiet splash
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.13.0-36.63-generic 3.13.11.6
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.13.0-36-generic N/A
 linux-backports-modules-3.13.0-36-generic N/A
 linux-firmware 1.127.7
RfKill:

Tags: trusty
Uname: Linux 3.13.0-36-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm bnuv cdrom dialout dip family fax lp lpadmin plugdev sambashare sudo video
_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 07/31/2009
dmi.bios.vendor: Award Software International, Inc.
dmi.bios.version: F9A
dmi.board.name: G33M-DS2R
dmi.board.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
dmi.board.version: x.x
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
dmi.modalias: dmi:bvnAwardSoftwareInternational,Inc.:bvrF9A:bd07/31/2009:svnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:pnG33M-DS2R:pvr:rvnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:rnG33M-DS2R:rvrx.x:cvnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:ct3:cvr:
dmi.product.name: G33M-DS2R
dmi.sys.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.

gothbert (omega-y) wrote :

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. It seems that your bug report is not filed about a specific source package though, rather it is just filed against Ubuntu in general. It is important that bug reports be filed about source packages so that people interested in the package can find the bugs about it. You can find some hints about determining what package your bug might be about at https://wiki.ubuntu.com/Bugs/FindRightPackage. You might also ask for help in the #ubuntu-bugs irc channel on Freenode.

To change the source package that this bug is filed about visit https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1377265/+editstatus and add the package name in the text box next to the word Package.

[This is an automated message. I apologize if it reached you inappropriately; please just reply to this message indicating so.]

tags: added: bot-comment
affects: ubuntu → linux (Ubuntu)

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. From a terminal window please run:

apport-collect 1377265

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → High

apport information

tags: added: apport-collected trusty
description: updated

apport information

gothbert (omega-y) wrote : CRDA.txt

apport information

apport information

gothbert (omega-y) wrote : Lspci.txt

apport information

gothbert (omega-y) wrote : Lsusb.txt

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers