initramfs waits for 5 seconds when executing /scripts/local-premount/resume

Bug #1615641 reported by Colin Ian King on 2016-08-22
10
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
initramfs-tools (Ubuntu)
High
Unassigned

Bug Description

I've noticed that boots on Ubuntu Yakkety have slowed down recently. I added some debug into my kernel to see where delays are occurring and I can observe 5 seconds being consumed in /scripts/local-premount/resume :

Aug 22 14:34:36 lenovo kernel: [ 6.823263] _do_fork: 1 (init)
Aug 22 14:34:36 lenovo kernel: [ 6.823333] do_exec: 824 (init) /scripts/local-premount/ntfs_3g
Aug 22 14:34:36 lenovo kernel: [ 6.823766] _do_fork: 1 (init)
Aug 22 14:34:36 lenovo kernel: [ 6.823845] do_exec: 825 (init) /scripts/local-premount/resume
Aug 22 14:34:36 lenovo kernel: [ 6.824214] _do_fork: 825 (resume)
Aug 22 14:34:36 lenovo kernel: [ 6.824322] do_exec: 826 (resume) /sbin/wait-for-root
Aug 22 14:34:36 lenovo kernel: [ 11.825642] _do_fork: 1 (init)
Aug 22 14:34:36 lenovo kernel: [ 11.825800] do_exec: 827 (init) /sbin/wait-for-root
Aug 22 14:34:36 lenovo kernel: [ 11.826691] _do_fork: 1 (init)

It seems that /scripts/local-premount/resume is being called and wait-for-root times out after 5 seconds. The resume script does set a 5 second timeout, so I must be hitting that for some reason.

Changed in initramfs-tools (Ubuntu):
importance: Undecided → High
description: updated
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in initramfs-tools (Ubuntu):
status: New → Confirmed
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers