Windows Live Requires Authorization

Bug #1069882 reported by bwat47 on 2012-10-22
94
This bug affects 20 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
gnome-online-accounts (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I have a windows live account set up via ubuntu-online-accounts. When I first set it up it works fine, I see my contacts in empathy and can chat with them. But like clockwork, a day or so later I am greeted with this in my empathy contact list: "Windows live requires authorization". Clicking the button next to the message just opens the windows live account in UOA, where it says its "on". I've tried restarting and empathy and even the computer when this happens but it doesn't help, the only way to fix it is to remove the windows live account in UOA and re-add it. This has happened to me like 5 times now, very annoying. Doesn't happen with any of my other UOA accounts (Facebook, google talk, aim.)

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.10
Package: gnome-online-accounts 3.6.0-0ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.5.0-17.28-generic 3.5.5
Uname: Linux 3.5.0-17-generic x86_64
ApportVersion: 2.6.1-0ubuntu3
Architecture: amd64
Date: Mon Oct 22 11:31:21 2012
InstallationMedia: Ubuntu 12.10 "Quantal Quetzal" - Release amd64 (20121017.5)
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: gnome-online-accounts
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)

bwat47 (bwat47) wrote :
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in gnome-online-accounts (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Karma Dorje (taaroa) wrote :

this bug is similar to bug 1064113, is not it?

bwat47 (bwat47) wrote :

It does sound similar, although I've never had the "An error occured while loading the authentication page" issue mentioned there, for me the intitial account setup always works fine, its just that at random empathy decides to take a working account and say it needs authorization until I delete and re-add the account.

Since I filed this bug report I have also had it happen with google talk though, and once with AIM. It happens most often with a windows live account for me, occasionally with google talk, and I haven't been able to reproduce AIM. It does sound like its possibly the same bug, it seems to be some kind of UOA issue, I never had this happen with gnome's GOA.

Aleksi-ajp (aleksi-ajp) wrote :

I can verify same behavior, symptoms are exactly the same, however I've managed to get Google talk back online after switching it on/off few times, this didn't work for windows live how ever, complete removal and re-adding was necessary.

bwat47 (bwat47) wrote :

Yeah, same here aleksi. If the problem happens with AIM or Google talk I can toggle it on/off and it comes back, WL is the only one that requires re-adding.

jaynis (kranz-jannis) wrote :

Same problem here. Very annoying. Google talk and windows live complain about their authorization although they are already authorized.

Thomas Sisson (thomas-sisson-1) wrote :

I appear to be having the same problem with GoogleTalk. Windows Live and Facebook seem to be working. Additionally, I keep getting untrusted connection warnings.

-------------------------------------------------------------------------
This connection is untrusted. Would you like to continue anyway?

The identity provided by the chat server cannot be verified.

The certificate is self-signed.

⋁ Certificate Details

gmail.com
Identity: gmail.com
Verified by: Google Internet Authority
Exprires: 06/05/2013

⋁ Details

Subject Name
C (Country): US
ST (State): California
L (Locality): Mountain View
O (Organization): Google Inc
CN (Common Name): gmail.com

[ ] Remember this choice for future connections

[ Continue ] [ Cancel ]
-------------------------------------------------------------------------

Thomas (thomasl) wrote :

Hi,
Same problem here (Ubuntu 12.10, Empathy 3.6.0.3).
I have 2 Windows Live accounts configured, and they alternatively complain about "authorization needed".
Sometimes, only deactivate/reactivate account is sufficient, but most of time it needs to be deleted and re added.

I've noticed that most of time (but not only) the problem appears after computer wake up from standby state.

Regards

Brandon Mayes (bdmayes) wrote :

I keep having this problem as well and just fired up empathy-debugger. I then filtered it only to show Empathy.Auth messages and it looks like there is a timeout to the server. I have attached this log (with only the auth messages in it). If anything else is required please let me know.

empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:21:05.117672: perform_verification: Performing verification
empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:21:05.117738: debug_certificate_chain: Certificate chain: length 4 status anchored
empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:21:05.117889: debug_certificate: Certificate: CN=*.gateway.messenger.live.com
empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:21:05.118490: debug_certificate: Certificate: DC=com, DC=microsoft, DC=corp, DC=redmond, CN=MSIT Machine Auth CA 2
empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:21:05.118705: debug_certificate: Certificate: CN=Microsoft Internet Authority
empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:21:05.119738: debug_certificate: Certificate: C=IE, O=Baltimore, OU=CyberTrust, CN=Baltimore CyberTrust Root
empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:21:05.125981: perform_verification: Certificate verification gave result 1 with reason 0
empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:21:05.126413: perform_verification: Hostname matched
empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:21:05.126462: complete_verification: Verification successful, completing...
empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:21:05.126979: empathy_tls_verifier_finalize: 0x1fb5800
empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:21:05.201750: observe_channels: New auth channel to observe
empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:21:05.202025: observe_channels: Supported UOA account (/org/freedesktop/Telepathy/Account/gabble/jabber/messenger_2elive_2ecom0), claim SASL channel
empathyTls-DEBUG: 02/18/2013 15:22:04.713972: timeout_cb: Timeout reached; exiting...

martincasc (martincasco) wrote :

I'm having the same bug with Windows Live (I have ...@outlook.com). Using 12.10.

Linus Harling (linus-ussarna) wrote :

I'm having the same problem with both Facebook and Google and 13.04.

razor7 (ghiamar) wrote :

Hi, I have the same issue, really annoying. Any fix or workaround? Where are Ubuntu developers?

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers