Ubuntu

evolution fails to start after libnss update ("Failed to initialize NSS")

Reported by cement_head on 2007-03-01
80
Affects Status Importance Assigned to Milestone
firefox (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
Dapper
High
Unassigned
Edgy
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: libnss3

libnss & libnss-dev security updates included with firefox update (March 1st, 2007) on Dapper Drake breaks Evolution mail client.

Here's the error message from terminal:

CalDAV Eplugin starting up ...

(evolution-2.6:6282): camel-WARNING **: Failed to initialize NSS

The workaround is:

$LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/firefox evolution &

Please address ASAP.

Chetan (asalinux) wrote :
Download full text (13.2 KiB)

Here is the debugging info from my machine (Ubuntu 6.06LTS):

Debugging Information:

Backtrace was generated from '/usr/bin/evolution-2.6'

(no debugging symbols found)
Using host libthread_db library "/lib/tls/i686/cmov/libthread_db.so.1".
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
[Thread debugging using libthread_db enabled]
[New Thread -1231541888 (LWP 5710)]
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no d...

Ubuntu User (anotherubuntuuser) wrote :

I also have Dapper Drake 6.06 Long Term Support installed. The Firefox update of March 1st does appear to be the culprit that caused major Evolution breakage in our ranks.

I get the same error as the original poster and the workaround does fix the problem. Though it is ugly.

Does anyone know how to wrap the workaround up in such away that it can be accessed from an icon or menu click?

Jouni Mettala (jouni-mettala) wrote :

Confirmed. Downgrading firefox libnss (and maybe libnspr) with synaptic is workaround. Since they were security updates I hope this will be fixed soon.

Changed in firefox:
status: Unconfirmed → Confirmed
Changed in firefox:
importance: Undecided → High
Toby Smithe (tsmithe) wrote :

This looks like a duplicate of bug 56118

Is there anything to distinguish it?

Jouni Mettala (jouni-mettala) wrote :

From duplicate bug 89054:
>Evolution won't complete startup after clicking the icon. Running from terminal >it reports that it can't start NSS.
>Copying /usr/lib/firefox/libfreebl3.so to /usr/lib as reported on the forum seems >to fix the problem.

Confirmed this.

Grrr . . . this update should never have got out of dapper-proposed.

I can confirm the "LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/firefox evolution &" workaround.

Andre Mangan (kyphi) wrote :

Same for me. Evolution, however, can be accesses via Firefox -> Tools -> Read Mail.

Kees Cook (kees) wrote :

Rejected feisty and edgy tasks, and moved it to Dapper, as this is only a Dapper problem. Update will be published shortly.

Changed in firefox:
importance: Undecided → High
status: Unconfirmed → Fix Committed
importance: High → Undecided
status: Confirmed → Rejected
importance: High → Undecided
status: Fix Committed → Rejected
importance: Undecided → High
status: Unconfirmed → Fix Committed
Kees Cook (kees) wrote :

USN-428-2 has been published to address this problem; updates are available on the security archives now.

Changed in firefox:
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers