Unity menus aren't initially populated (xenial, bionic)

Bug #1854753 reported by Alistair Cunningham
18
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
firefox (Ubuntu)
Low
Unassigned
thunderbird (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

If you navigate using the mouse to a menu that has a submenu, for example View -> Toolbars, sometimes the first time you do so, the submenu is empty and only shows as a very small grey rectangle. If you then move the mouse pointer away from the menu, click in the middle of a web page, wait a few seconds, and then try the submenu again, the submenu is appears correctly.

Thunderbird 68.2.1 is also affected by this problem.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 19.10
Package: firefox 70.0.1+build1-0ubuntu0.19.10.1
ProcVersionSignature: Ubuntu 5.3.0-23.25-generic 5.3.7
Uname: Linux 5.3.0-23-generic x86_64
NonfreeKernelModules: zfs zunicode zavl icp zcommon znvpair
AddonCompatCheckDisabled: False
ApportVersion: 2.20.11-0ubuntu8.2
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: alistair 2189 F.... pulseaudio
BuildID: 20191031091608
Channel: Unavailable
CurrentDesktop: Unity:Unity7:ubuntu
Date: Mon Dec 2 10:31:01 2019
ForcedLayersAccel: False
IfupdownConfig:
 # interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
 auto lo
 iface lo inet loopback
 dns-search integrics.com
IncompatibleExtensions:
 English (GB) Language Pack - <email address hidden>
 English (South Africa) Language Pack - <email address hidden>
 Default - {972ce4c6-7e08-4474-a285-3208198ce6fd}
InstallationDate: Installed on 2017-08-16 (837 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 17.04 "Zesty Zapus" - Release amd64 (20170412)
IpRoute:
 default via 172.20.0.1 dev wlp58s0 proto dhcp metric 600
 169.254.0.0/16 dev wlp58s0 scope link metric 1000
 172.20.0.0/20 dev wlp58s0 proto kernel scope link src 172.20.0.120 metric 600
MostRecentCrashID: bp-3d145359-2f62-4b35-a046-86be50191125
PrefErrors: Unexpected character ',' before close parenthesis @ /usr/lib/firefox/omni.ja:greprefs.js:930
PrefSources: prefs.js
Profiles: Profile0 (Default) - LastVersion=70.0.1/20191031091608 (In use)
RunningIncompatibleAddons: True
SourcePackage: firefox
UpgradeStatus: Upgraded to eoan on 2019-10-04 (58 days ago)
dmi.bios.date: 08/30/2019
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: N1WET56W (1.35 )
dmi.board.asset.tag: Not Available
dmi.board.name: 20HFCTO1WW
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: Not Defined
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: None
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvrN1WET56W(1.35):bd08/30/2019:svnLENOVO:pn20HFCTO1WW:pvrThinkPadT470s:rvnLENOVO:rn20HFCTO1WW:rvrNotDefined:cvnLENOVO:ct10:cvrNone:
dmi.product.family: ThinkPad T470s
dmi.product.name: 20HFCTO1WW
dmi.product.sku: LENOVO_MT_20HF_BU_Think_FM_ThinkPad T470s
dmi.product.version: ThinkPad T470s
dmi.sys.vendor: LENOVO

Revision history for this message
Alistair Cunningham (acunningham) wrote :
Revision history for this message
Alistair Cunningham (acunningham) wrote :

Also reported for Thunderbird in bug 1854756.

Revision history for this message
Olivier Tilloy (osomon) wrote : Re: Unity menus aren't initially populated

I'm seeing something slightly different to what you're describing in a xenial VM: submenus do open empty indeed, however after a fraction of a second they are redrawn with the correct menu entries.

Can you confirm that in your case you need to close the menu and re-open it again to make its content appear?

summary: - Menus aren't populated first time
+ Unity menus aren't initially populated
Changed in firefox (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Revision history for this message
Alistair Cunningham (acunningham) wrote :

That's interesting. It sounds like there's a race condition that's affecting us differently. In my case, the submenus definitely aren't being populated, even if I hover the mouse pointer over the parent menu item for 30 seconds. If I then move the mouse pointer away and back again, only then is the submenu populated correctly.

Revision history for this message
Alistair Cunningham (acunningham) wrote :

Olivier, any news on this? It's still happening.

Revision history for this message
c4pp4 (c4pp4) wrote :
Revision history for this message
c4pp4 (c4pp4) wrote :

revert against gtk+3.0_3.24.12

Revision history for this message
c4pp4 (c4pp4) wrote :
Revision history for this message
Alistair Cunningham (acunningham) wrote :

This problem still happens on Ubuntu 20.04 beta. Is there any progress in fixing it?

Revision history for this message
Olivier Tilloy (osomon) wrote :

The patch to export the firefox/thunderbird menus to the global menu was removed in 20.04.
I expect 16.04 and 18.04 are still affected though, but I haven't had a chance to look into the problem further.

Changed in firefox (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
importance: Undecided → Low
Changed in thunderbird (Ubuntu):
status: New → Confirmed
importance: Undecided → Low
summary: - Unity menus aren't initially populated
+ Unity menus aren't initially populated (xenial, bionic)
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.