Soundcard not detected Lucid EEEpc 1000He

Bug #557749 reported by Rui Araújo on 2010-04-08
26
This bug affects 6 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I had this problem in Karmic but did not report report the bug. As it is still not working in Lucid, I decided to report this.
the soundcard is not detected and I hear crackling noises during boot and while the laptop is running.

The sound worked perfectly in Jaunty.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.04
Package: alsa-base 1.0.22.1+dfsg-0ubuntu3
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-19.28-generic 2.6.32.10+drm33.1
Uname: Linux 2.6.32-19-generic i686
AlsaDevices:
 total 0
 crw-rw----+ 1 root audio 116, 3 2010-04-08 00:20 seq
 crw-rw----+ 1 root audio 116, 2 2010-04-08 00:20 timer
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.
AplayDevices: aplay: device_list:223: no soundcards found...
Architecture: i386
ArecordDevices: arecord: device_list:223: no soundcards found...
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer', '/dev/sequencer2', '/dev/sequencer'] failed with exit code 1:
Date: Thu Apr 8 01:18:56 2010
LiveMediaBuild: Ubuntu-Netbook 10.04 "Lucid Lynx" - Beta i386 (20100406.1)
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: alsa-driver
Symptom: audio
Title: Soundcard not detected
dmi.bios.date: 03/05/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 0607
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: 1000HE
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: x.xx
dmi.chassis.asset.tag: 0x00000000
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTek Computer INC.
dmi.chassis.version: x.x
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr0607:bd03/05/2009:svnASUSTeKComputerINC.:pn1000HE:pvrx.x:rvnASUSTeKComputerINC.:rn1000HE:rvrx.xx:cvnASUSTekComputerINC.:ct10:cvrx.x:
dmi.product.name: 1000HE
dmi.product.version: x.x
dmi.sys.vendor: ASUSTeK Computer INC.
---
AlsaDevices:
 total 0
 crw-rw----+ 1 root audio 116, 1 2010-04-08 06:03 seq
 crw-rw----+ 1 root audio 116, 33 2010-04-08 06:03 timer
AlsaVersion:
 Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.22.1.
 Compiled on Apr 7 2010 for kernel 2.6.32-19-generic (SMP).
AplayDevices: aplay: device_list:223: no soundcards found...
Architecture: i386
ArecordDevices: arecord: device_list:223: no soundcards found...
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer', '/dev/sequencer2', '/dev/sequencer'] failed with exit code 1:
DistroRelease: Ubuntu 10.04
InstallationMedia: Ubuntu-Netbook 10.04 "Lucid Lynx" - Beta i386 (20100406.1)
Package: alsa-driver (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=pt:pt_BR:en
 LANG=pt_PT.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-19.28-generic 2.6.32.10+drm33.1
Tags: lucid ubuntu-une
Uname: Linux 2.6.32-19-generic i686
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 03/05/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 0607
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: 1000HE
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: x.xx
dmi.chassis.asset.tag: 0x00000000
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTek Computer INC.
dmi.chassis.version: x.x
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr0607:bd03/05/2009:svnASUSTeKComputerINC.:pn1000HE:pvrx.x:rvnASUSTeKComputerINC.:rn1000HE:rvrx.xx:cvnASUSTekComputerINC.:ct10:cvrx.x:
dmi.product.name: 1000HE
dmi.product.version: x.x
dmi.sys.vendor: ASUSTeK Computer INC.

---
AlsaDevices:
 total 0
 crw-rw----+ 1 root audio 116, 1 2010-04-08 06:03 seq
 crw-rw----+ 1 root audio 116, 33 2010-04-08 06:03 timer
AlsaVersion:
 Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.22.1.
 Compiled on Apr 7 2010 for kernel 2.6.32-19-generic (SMP).
AplayDevices: aplay: device_list:223: no soundcards found...
Architecture: i386
ArecordDevices: arecord: device_list:223: no soundcards found...
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer', '/dev/sequencer2', '/dev/sequencer'] failed with exit code 1:
DistroRelease: Ubuntu 10.04
InstallationMedia: Ubuntu-Netbook 10.04 "Lucid Lynx" - Beta i386 (20100406.1)
Package: alsa-driver (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=pt:pt_BR:en
 LANG=pt_PT.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-19.28-generic 2.6.32.10+drm33.1
Tags: lucid ubuntu-une
Uname: Linux 2.6.32-19-generic i686
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 03/05/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 0607
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: 1000HE
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: x.xx
dmi.chassis.asset.tag: 0x00000000
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTek Computer INC.
dmi.chassis.version: x.x
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr0607:bd03/05/2009:svnASUSTeKComputerINC.:pn1000HE:pvrx.x:rvnASUSTeKComputerINC.:rn1000HE:rvrx.xx:cvnASUSTekComputerINC.:ct10:cvrx.x:
dmi.product.name: 1000HE
dmi.product.version: x.x
dmi.sys.vendor: ASUSTeK Computer INC.

---
AlsaDevices:
 total 0
 crw-rw----+ 1 root audio 116, 1 2010-06-17 20:21 seq
 crw-rw----+ 1 root audio 116, 33 2010-06-17 20:21 timer
AlsaVersion:
 Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
 Compiled on Jun 17 2010 for kernel 2.6.32-23-generic (SMP).
AplayDevices: aplay: device_list:235: no soundcards found...
Architecture: i386
ArecordDevices: arecord: device_list:235: no soundcards found...
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer', '/dev/sequencer2', '/dev/sequencer'] failed with exit code 1:
DistroRelease: Ubuntu 10.04
InstallationMedia: Ubuntu-Netbook 10.04 "Lucid Lynx" - Release i386 (20100429.4)
Package: alsa-driver (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=pt:pt_BR:en
 LANG=pt_PT.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-23.37-generic 2.6.32.15+drm33.5
Tags: lucid ubuntu-une
Uname: Linux 2.6.32-23-generic i686
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 10/14/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 1104
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: 1000HE
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: x.xx
dmi.chassis.asset.tag: 0x00000000
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTek Computer INC.
dmi.chassis.version: x.x
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr1104:bd10/14/2009:svnASUSTeKComputerINC.:pn1000HE:pvrx.x:rvnASUSTeKComputerINC.:rn1000HE:rvrx.xx:cvnASUSTekComputerINC.:ct10:cvrx.x:
dmi.product.name: 1000HE
dmi.product.version: x.x
dmi.sys.vendor: ASUSTeK Computer INC.

---
AlsaDevices:
 total 0
 crw-rw----+ 1 root audio 116, 3 2010-10-05 23:06 seq
 crw-rw----+ 1 root audio 116, 2 2010-10-05 23:06 timer
AlsaVersion:
 Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
 Compiled on Oct 4 2010 for kernel 2.6.32-25-generic (SMP).
AplayDevices: aplay: device_list:235: no soundcards found...
Architecture: i386
ArecordDevices: arecord: device_list:235: no soundcards found...
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer', '/dev/sequencer2', '/dev/sequencer'] failed with exit code 1:
CheckboxSubmission: e14a5a93a669b7d8899c755226404257
CheckboxSystem: b62ae224500b03a9fc2c9b6caf3feb14
DistroRelease: Ubuntu 10.04
InstallationMedia: Ubuntu-Netbook 10.04 "Lucid Lynx" - Release i386 (20100429.4)
Package: alsa-driver (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=pt:pt_BR:en
 LANG=pt_PT.utf8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-25.44-generic 2.6.32.21+drm33.7
Tags: lucid ubuntu-une
Uname: Linux 2.6.32-25-generic i686
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 10/14/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 1104
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: 1000HE
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: x.xx
dmi.chassis.asset.tag: 0x00000000
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTek Computer INC.
dmi.chassis.version: x.x
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr1104:bd10/14/2009:svnASUSTeKComputerINC.:pn1000HE:pvrx.x:rvnASUSTeKComputerINC.:rn1000HE:rvrx.xx:cvnASUSTekComputerINC.:ct10:cvrx.x:
dmi.product.name: 1000HE
dmi.product.version: x.x
dmi.sys.vendor: ASUSTeK Computer INC.

---
AlsaVersion:
 Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
 Compiled on Oct 4 2010 for kernel 2.6.32-25-generic (SMP).
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC269 Analog [ALC269 Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC269 Analog [ALC269 Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: ruka 1299 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xf7eb8000 irq 27'
   Mixer name : 'Realtek ALC269'
   Components : 'HDA:10ec0269,1043834a,00100004'
   Controls : 10
   Simple ctrls : 6
CheckboxSubmission: e14a5a93a669b7d8899c755226404257
CheckboxSystem: b62ae224500b03a9fc2c9b6caf3feb14
DistroRelease: Ubuntu 10.04
InstallationMedia: Ubuntu-Netbook 10.04 "Lucid Lynx" - Release i386 (20100429.4)
Package: alsa-driver (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=pt:pt_BR:en
 LANG=pt_PT.utf8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-25.44-generic 2.6.32.21+drm33.7
Tags: lucid ubuntu-une
Uname: Linux 2.6.32-25-generic i686
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 10/14/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 1104
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: 1000HE
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: x.xx
dmi.chassis.asset.tag: 0x00000000
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTek Computer INC.
dmi.chassis.version: x.x
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr1104:bd10/14/2009:svnASUSTeKComputerINC.:pn1000HE:pvrx.x:rvnASUSTeKComputerINC.:rn1000HE:rvrx.xx:cvnASUSTekComputerINC.:ct10:cvrx.x:
dmi.product.name: 1000HE
dmi.product.version: x.x
dmi.sys.vendor: ASUSTeK Computer INC.

Rui Araújo (rui-araujo) wrote :
Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Please reproduce this symptom after installing linux-alsa-driver-modules-$(uname -r) from ppa:ubuntu-audio-dev. If it remains reproducible, please use apport-collect 557749

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete

apport information

tags: added: apport-collected
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

description: updated

apport information

apport information

apport information

Rui Araújo (rui-araujo) wrote :

In the boot log, there an error report from alsa. "No codecs found!", unfortunately I don't know how to correct it.

Rui Araújo (rui-araujo) wrote :

I forgot to add that the situation didn't with the linux-alsa-driver-modules-$(uname -r) from ppa:ubuntu-audio-dev.

Brad Figg (brad-figg) wrote :

This bug report was marked as Incomplete and has not had any updated comments for quite some time. As a result this bug is being closed. Please reopen if this is still an issue in the current Ubuntu release http://www.ubuntu.com/getubuntu/download . Also, please be sure to provide any requested information that may have been missing. To reopen the bug, click on the current status under the Status column and change the status back to "New". Thanks.

[This is an automated message. Apologies if it has reached you inappropriately; please just reply to this message indicating so.]

tags: added: kj-expired
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
Rui Araújo (rui-araujo) on 2010-05-26
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Expired → New

Please use "apport-collect 557749" with l-a-d-m.

On May 26, 2010 7:05 AM, "Rui Araújo" <email address hidden> wrote:

** Changed in: alsa-driver (Ubuntu)
      Status: Expired => New

--
Soundcard not detected Lucid EEEpc 1000He
https://bugs.launchpad.net/bugs/557749
You received t...
---
AlsaDevices:
 total 0

crw-rw----+ 1 root audio 116, 1 2010-04-08 06:03 seq
 crw-rw----+ 1 root audio 116, 33 2010-04-08 06:03 timer
AlsaVersion:

Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.22.1.
 Compiled on Apr 7 2010 for kernel 2.6.32-19-generic (SMP).

AplayDevices: aplay: device_list:223: no soundcards found...
Architecture: i386
ArecordDevices: arec...

DistroRelease: Ubuntu 10.04
InstallationMedia: Ubuntu-Netbook 10.04 "Lucid Lynx" - Beta i386 (201004...
 LANG=pt_PT.UTF-8
 SHELL=/bin/bash

ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-19.28-generic 2.6.32.10+drm33.1
Tags: lucid ubuntu-une

Uname: Linux 2.6.32-19-generic i686

UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare

dmi.bios.date: 03/05/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 0607
dmi.board...
---
AlsaDevices:
 total 0

crw-rw----+ 1 root audio 116, 1 2010-04-08 06:03 seq
 crw-rw----+ 1 root audio 116, 33 2010-04-08 06:03 timer
AlsaVersion:

Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.22.1.
 Compiled on Apr 7 2010 for kernel 2.6.32-19-generic (SMP).

AplayDevices: aplay: device_list:223: no soundcards found...
Architecture: i386
ArecordDevices: arec...

DistroRelease: Ubuntu 10.04
InstallationMedia: Ubuntu-Netbook 10.04 "Lucid Lynx" - Beta i386 (201004...
 LANG=pt_PT.UTF-8
 SHELL=/bin/bash

ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-19.28-generic 2.6.32.10+drm33.1
Tags: lucid ubuntu-une

Uname: Linux 2.6.32-19-generic i686

UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare

dmi.bios.date: 03/05/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 0607
dmi.board...

apport information

description: updated

apport information

apport information

apport information

David Henningsson (diwic) wrote :

Hi rui,
I assume you still have this problem.
Could you explain what you mean with this:

> I forgot to add that the situation didn't with the linux-alsa-driver-modules-$(uname -r) from ppa:ubuntu-audio-dev.

What situation didn't? According to your latest apport-collect, there is still the "no codecs found!" message.

Can you also - with l-a-b-m installed - try to add the following to /etc/modprobe.d/alsa-base.conf:

options snd-hda-intel probe_mask=0x101

...then reboot. See if that helps, and regardless of which, post a new apport-collect. Thanks!

apport information

description: updated

apport information

apport information

apport information

Rui Araújo (rui-araujo) wrote :

It is nice to finally get some attention.. =)

Well, I tried a lot of things before giving it up. I tried compiling ALSA myself, upgrading, the million options the intel driver has, all without a complete success.

This is the current situation:
1. the soundcard is detected from time to time.
2. Sound from Totem or from browser never worked reliable, i.e., worked for a minute and then it would stop working.
3. Nowadays, sometimes I hear the sound from the sound theme but Totem doesn't work yet.

By the way, i tested a live image of Maverick, and though it looks really good, again my soundcard wasn't detected and in the 10 minutes I tested, I got a "kernel oops" which I suppose maybe have been caused by this issue.

David Henningsson (diwic) wrote :

Hmm...the probemask option obviously did not help, so remove it again.
I'm thinking that if you could post a new apport-collect (or alsa-info) when soundcard is actually working and/or when it has been working and then fails, perhaps that could give a clue to what might be wrong...but we're beyond the easy solutions unfortunately.

apport information

description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Rui Araújo (rui-araujo) wrote :

Ok this report was still with probe mask on, but this time the card was detected.

No sound with Totem or anything else.

David Henningsson (diwic) wrote :

Hmm...this is tricky. It almost feels like you're having hardware problems with your machine, but I'm far from sure.
At least we know that the probe_mask doesn't screw things up then. Also, there is an existing quirk for your machine, indicating that very similar machines work.

To post a comment you must log in.