Lenovo X230 Mute Button Does Not Mute Sound

Bug #1306843 reported by Charles Profitt on 2014-04-12
14
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Ubuntu 14.04 updated as on 4/11/2014

Action: Listen to audio, Press mute button on keyboard

Expected Result: Mute indicator displays, sound is muted.

Actual Result: Mute indicator displays, sound is not muted.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 14.04
Package: alsa-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu4
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.13.0-24.46-generic 3.13.9
Uname: Linux 3.13.0-24-generic x86_64
ApportVersion: 2.14.1-0ubuntu2
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: cprofitt 1988 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: Unity
Date: Fri Apr 11 20:18:40 2014
InstallationDate: Installed on 2014-03-16 (26 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 14.04 LTS "Trusty Tahr" - Alpha amd64 (20140315)
PackageArchitecture: all
SourcePackage: alsa-driver
Symptom: audio
Symptom_AlsaPlaybackTest: ALSA playback test through plughw:PCH successful
Symptom_Card: Built-in Audio - HDA Intel PCH
Symptom_Jack: Speaker, Internal
Symptom_PulsePlaybackTest: PulseAudio playback test successful
Symptom_Type: None of the above
Title: [232036U, Realtek ALC269VC, Speaker, Internal] Playback problem
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 05/30/2012
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: G2ET32WW (1.12 )
dmi.board.asset.tag: Not Available
dmi.board.name: 232036U
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: Not Available
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Not Available
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvrG2ET32WW(1.12):bd05/30/2012:svnLENOVO:pn232036U:pvrThinkPadX230:rvnLENOVO:rn232036U:rvrNotAvailable:cvnLENOVO:ct10:cvrNotAvailable:
dmi.product.name: 232036U
dmi.product.version: ThinkPad X230
dmi.sys.vendor: LENOVO

Charles Profitt (cprofitt) wrote :
Raymond (superquad-vortex2) wrote :
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Charles Profitt (cprofitt) wrote :

It could be... hard to tell from the description. During 14.04 testing I have had fully working sound and sound controls, no sound, and now sound is working, but mute doesn't actually mute sound. Volume up and down work. All sound control displays the proper notification on the screen, but mute does not actually mute the sound.

Anders Hall (a.hall) wrote :

My mute button stopped working with 14.04, it worked in 13.10. The unity sound indicator for increase/decrease sound level also stopped working.

This happens from time to time since 12.04 (x201 and x230). Various FN buttons and others like mute of sound disappear. Other similar bugs exist. I will test a workaround and link up some other bugs.

Linux 3.13.0-30-generic #54-Ubuntu SMP Mon Jun 9 22:45:01 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Ivan Borisov (borisov87) wrote :

Also not work with Kernel 4.10 Kubuntu 16.04

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.