Comment 42 for bug 745203

Revision history for this message
Sense Egbert Hofstede (sense) wrote :

Ik sluit deze bug voor Ubuntu NL en laat hem op 'Opinion' staan voor 'ubuntu-nl-forum'. Bugstatussen worden bepaald door de beheerders van het project waarin het gerapporteerd is. In dit geval is dat de persoon van de forumgroep die zich met deze bug bezig houdt. Verander a.u.b. niet zomaar zelf op eigen initiatief de status, dat veroorzaakt alleen maar extra e-mails.

Het is een vervelende zaak, het is jammer dat de emoties zo op zijn gelopen. Er is nogal snel na elkaar gereageerd in deze discussie. Misschien is het handig om iets meer tijd te nemen tussen reacties. Probeer kalm en waardig te blijven.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ontstaan van deze problemen gemist heb, ik hoorde pas van deze wijziging in het moderatorbestand toen ik aan deze bug werd toegevoegd. Het is niet leuk dat de bijdrage van Vistaus aan het forum op deze manier zo eindigt, maar ik sta wel achter de forumgroep in hun recht om zulke beslissingen te nemen. Wanneer ze hun eigen procedures goed naleven en open zijn, dan hebben ze het recht om dit te doen.

Het is lastig voor buitenstaanders om te volgen wat precies de beweegredenen van de forumgroep zijn, omdat de discussie voor het grootste gedeelte privé is gevoerd. Wij, niet-forumgroepsleden, kunnen niet zelf nalezen wat er gezegd is en waarom de forumgroep de excuses niet genoeg vind om Vistaus terug te nemen als moderator. Maar ik denk dat we vertrouwen moeten kunnen hebben in de forumgroep dat ze zo'n beslissing niet zonder meer neemt en dat het bovendien het beste is om alle gerelateerde discussies niet plotseling openbaar te maken.

Ik ben een grote voorstander van openheid, maar je kunt een discussie over een gevoelig onderwerp niet zomaar ineens door iedereen te lezen maken. Het is waar dat Vistaus heeft aangegeven het niet erg te vinden dat er details naar buiten komen, maar er zijn meer deelnemers bij zo'n discussie, die hun bijdrage maakten met de veronderstelling dat wat ze zeiden privé zou blijven. Je kunt niet ineens achteraf die verwachting verbreken. Ook begrijp ik dat de forumgroep niet graag zulke discussies op het openbare gedeelte van het forum gooit, gezien de felle 'discussies' die bij zulke onderwerpen vaak los barsten.

De forumgroep heeft mijn steun hierin. Maar ik zou wel een opmerking willen maken over de communicatie. Die kan beter. Veel van het ongerief dat naar boven kwam in deze discussie had voorkomen kunnen worden door de zaken duidelijker te maken aan elkaar. Het afnemen van een functie of een permissie na een geheime discussie is altijd een gevoelige zaak. Daarom moet het ook met de grootst mogelijke voorzichtigheid worden aangepakt. Het is het beste de gemeenschap op de hoogte te houden van de zaken die er spelen, de problemen waar de forumgroep mee bezig is, de beslissingen en de *beweegredenen voor de beslissingen*.

Het is misschien lastig om in een geval als dit veel los te laten, maar hoe meer je uitlegt, hoe beter de mensen je zullen begrijpen en hoe minder aversie je op zult roepen. Communiceer!