Comment 7 for bug 957031

Revision history for this message
Martin Šácha (sachy) wrote :

Moje verze, myslel jsem spíše na netechnická média (klasické noviny), proto tam nikde nejsou technické detaily. Záměrně jsem vypustil slovo "linux", protože kvůli přetrvávajícímu FUDu by to mohlo některé odradit. Počítám taky s nějakým obrázkem.
------------------------------------------

Vyšlo nové Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

Dnes vyšla nová verze populárního operačního systému Ubuntu 12.04 pod kódovým označením Precise Pangolin od firmy Canonical. Jedná se o verzi LTS (Long Time Support, dlouhodobé podpory), která je oficiálně podporována 5 let - tedy do dubna roku 2017. LTS verze vychází každé dva roky, předchozí nese označení Ubuntu 10.04 Lucid Lynx a bude podporována do dubna 2015.

Ubuntu 12.04 Precise Pangolin přináší mnoho nových vlastností a vylepšení - například přepracované uživatelské rozhraní Unity, integrovaný prohlížeč FireFox 11, kancelářský balík LibreOffice a Centrum softwaru, ve kterém je volně ke stažení mnoho tisíc kvalitních programů a her. V základní instalaci nechybí ani zálohovací software Deja-Dup a internetové úložiště souborů Ubuntu One.

Ubuntu je možné spustit bez předchozí instalace rovnou z instalačního média CD nebo USB disku - můžete si tak Ubuntu nezávazně vyzkoušet a používat dle libosti. Pokud se rozhodnete pro instalaci, zvládnete ji přibližně za 24 minut a po jejím dokončení je počítač okamžitě připraven k práci - od stisku tlačítka napájení můžete během 8 sekund začít pracovat nebo se bavit. Instalátor také nabídne automatické stažení doplňků a instalaci aktualizací.

Ubuntu je vhodné jak pro stolní počítače, tak pro notebooky a netbooky díky možnosti instalace z USB disku. Možná vás překvapí, že na Ubuntu nepotřebujete antivirový software. Na Ubuntu totiž žádné viry neexistují díky promyšlenému návrhu operačního systému a systému aktualizací. Díky tomu se již nemusíte bát o svá data či soukromí.

Více informací a odkazy ke stažení naleznete na http://www.ubuntu.cz