Stroke width not correctly remembered with mm as unit

Bug #1247801 reported by LucaDC on 2013-11-04
36
This bug affects 5 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Inkscape
Medium
Alvin Penner

Bug Description

I have problems when working with mm as default unit:
 - I draw a line with the path tool;
 - the thickness is large: I open the panel and set it to 1 mm;
 - I have "use last style" as preference for the tool;
 - when I draw a second path, its thickness is not the one just set, but 3,543 times larger and this is correctly reported in the fill and stroke dialog; of course, if I set the thickness to 2 mm I get 7,087 mm and so on.
This problem does not affect rectangles nor ellipses. Shift-ctrl copy styles works correctly also between different objects. Only newly drawn paths are affected.

Rev 12774.

LucaDC (dicappello) wrote :

Just a "ping", to have this bug not passing unnoticed as it's very similar to Bug #1247799.

jazzynico (jazzynico) on 2013-11-08
tags: added: regression styles
LucaDC (dicappello) wrote :

This bug is very annoying.
Anybody confirming it and/or suggesting a workaround till it's fixed?

su_v (suv-lp) on 2013-12-02
Changed in inkscape:
milestone: none → 0.49
jazzynico (jazzynico) wrote :

@Luca - I still can't reproduce your issue on Windows XP, Inkscape trunk 12840. There are other units related weirdnesses, but not exactly what you noticed.
Would you be willing to attach your template so that we can try to reproduce the bug?

Changed in inkscape:
status: New → Incomplete
importance: Undecided → Medium
LucaDC (dicappello) wrote :

Sure, here it is.
Good if you find a general fix, but if you have indications on how to modify my template to get rid of this problem I'd be happy to apply them.

jazzynico (jazzynico) wrote :

Not reproduced with the template from comment #4.

Could you please also attach you preferences.xml file? I have tested with "use last style" for the tool, but it could well be that the bug is linked to another preference.

LucaDC (dicappello) wrote :

Aha! You made me think about preferences and I caught it.
The problem lies in the "scale stroke width" option: turn it off (toolbar button not pressed) and you should see the problem.

jazzynico (jazzynico) wrote :

Reproduced on Crunchbang Waldorf, Inkscape trunk revision 12849, with "Scale stroke width" off.
Steps:
1. Open a template in mm (or the default EN template in px, and then change the default unit to mm).
2. Uncheck "Scale stroke width".
3. In the preferences of the Pencil tool, check "Use last style".
4. Draw a path with the pencil.
5. Set the path width to 1 mm.
6. Draw another path -> the width is 3.53 mm.
7. Set the path width to 1 px.
8. Draw another path -> the width is 3.53 px.

Changed in inkscape:
status: Incomplete → Triaged
su_v (suv-lp) on 2014-09-01
tags: added: units
su_v (suv-lp) on 2014-11-06
Changed in inkscape:
milestone: 0.91 → 0.92
su_v (suv-lp) on 2014-11-06
Changed in inkscape:
milestone: 0.92 → 0.91.1
Alvin Penner (apenner) wrote :

fix committed to rev 13735

Changed in inkscape:
status: Triaged → Fix Committed
assignee: nobody → Alvin Penner (apenner)
su_v (suv-lp) wrote :

@Alvin - the fix looks save to be backported to the 0.91.x release branch AFAICT. Can you confirm this?

Changed in inkscape:
milestone: 0.91.1 → 0.92
tags: added: backport-proposed
Alvin Penner (apenner) wrote :

yes, I think this would be quite safe to backport

ScislaC (scislac) wrote :

Tested and backported in 0.91.x r13653

tags: removed: backport-proposed
Changed in inkscape:
milestone: 0.92 → 0.91
Bryce Harrington (bryce) on 2015-02-23
Changed in inkscape:
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers

Bug attachments