Widelands closes immediately on startup in Windows 10

Bug #1685527 reported by GunChleoc on 2017-04-22
14
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
widelands
Undecided
Unassigned

Bug Description

Start Widelands, blink and you miss it. Log output is blank.

The computer is a bit older, but 64 bit (Intel Core2 Duo, 4BG RAM).

Graphics driver: Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family (Microsoft Corporation WDDM 1.1

The same computer has no problem with Linux, so it's probably a graphics drivers issue / Win 10 specific.

Tested with Build 19.

And AppVeyor Debug Build results in a "Terminated in an unusual way" message and some log output.

This is Widelands Version master-1943_Debug_x64 (Debug)
Set home directory: C:\Users\user\.widelands
There's no configuration file, using default values.
Widelands executable directory: C:\bin\Widelands
Adding directory: C:\bin\Widelands\data
selected language: (system language)
Graphics: Try to set Videomode 800x600
Graphics: OpenGL: Version "1.1.0"
Graphics: SDL_GL_RED_SIZE is 8
Graphics: SDL_GL_GREEN_SIZE is 8
Graphics: SDL_GL_BLUE_SIZE is 8
Graphics: SDL_GL_ALPHA_SIZE is 0
Graphics: SDL_GL_BUFFER_SIZE is 24
Graphics: SDL_GL_DOUBLEBUFFER is 1
Graphics: SDL_GL_DEPTH_SIZE is 16
Graphics: SDL_GL_STENCIL_SIZE is 8
Graphics: SDL_GL_ACCUM_RED_SIZE is 16
Graphics: SDL_GL_ACCUM_GREEN_SIZE is 16
Graphics: SDL_GL_ACCUM_BLUE_SIZE is 16
Graphics: SDL_GL_ACCUM_ALPHA_SIZE is 0
Graphics: SDL_GL_STEREO is 0
Graphics: SDL_GL_MULTISAMPLEBUFFERS is 0
Graphics: SDL_GL_MULTISAMPLESAMPLES is 0
Graphics: SDL_GL_ACCELERATED_VISUAL is 1
Graphics: SDL_GL_CONTEXT_MAJOR_VERSION is 2
Graphics: SDL_GL_CONTEXT_MINOR_VERSION is 1
Graphics: SDL_GL_CONTEXT_FLAGS is 0
Graphics: SDL_GL_CONTEXT_PROFILE_MASK is 2
Graphics: SDL_GL_SHARE_WITH_CURRENT_CONTEXT is 0
Graphics: SDL_GL_FRAMEBUFFER_SRGB_CAPABLE is 0
Graphics: OpenGL: Double buffering enabled
Graphics: OpenGL: Max texture size: 1024
Graphics: OpenGL: ShadingLanguage: "(null)"
**** GRAPHICS REPORT ****
 VIDEO DRIVER windows
 pixel fmt 370546692
 size 800 600
**** END GRAPHICS REPORT ****

GunChleoc (gunchleoc) on 2017-04-22
description: updated
description: updated
description: updated
SirVer (sirver) wrote :

> Graphics: OpenGL: Version "1.1.0"

SDL did not get a OpenGL Version >= 2.1 (which we require). This seems to be a known issue on some Windows 10 machines, see for example https://communities.intel.com/thread/78542.

The only valid way of checking if a certain version of a driver is available is trying to create an OpenGL context and see if that succeeds: https://gamedev.stackexchange.com/questions/28451/how-do-i-properly-check-if-a-particular-opengl-version-is-available.

We create our context using https://wiki.libsdl.org/SDL_GL_CreateContext in src/graphic/gl/initialize.cc - but we fail to check if that actually succeeded.

GunChleoc (gunchleoc) wrote :

Same problem reported for Windows Vista in https://bugs.launchpad.net/widelands/+bug/1691644, where the OpenGL version reported is "(null)".

GunChleoc (gunchleoc) on 2018-07-05
Changed in widelands:
milestone: none → build21-rc1
status: New → Confirmed
GunChleoc (gunchleoc) wrote :
Changed in widelands:
status: Confirmed → Won't Fix
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.