Touchpad recognised as mouse FTE1000

Bug #1563229 reported by Gianmaria Scorza on 2016-03-29
66
This bug affects 12 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned
Trusty
Medium
Unassigned
Wily
Medium
Unassigned
Xenial
Medium
Unassigned
xinput (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
Trusty
Undecided
Unassigned
Wily
Undecided
Unassigned
Xenial
Undecided
Unassigned

Bug Description

In my Asus e200ha touchpad is recognized as mouse, only one click, no two finger click and scrolling

Xinput say:
FTE1000:00 0B05:0101 id=12 [slave pointer (2)]

i've tried:
- ubuntu 14.04 with stock kernel
- ubuntu 14.04 with 4.6rc1 kernel
- Linux mint 17.3 with stock kernel
---
ApportVersion: 2.14.1-0ubuntu3.19
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer'] failed with exit code 1:
CurrentDesktop: XFCE
DistroRelease: Ubuntu 14.04
HibernationDevice: RESUME=UUID=7b77dc46-7d5b-4869-83dd-739980736c3a
InstallationDate: Installed on 2016-03-28 (0 days ago)
InstallationMedia: Linux Mint 17.3 "Rosa" - Release amd64 20160105
Lsusb:
 Bus 002 Device 002: ID 0781:5583 SanDisk Corp.
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
 Bus 001 Device 003: ID 13d3:3496 IMC Networks
 Bus 001 Device 002: ID 04f2:b54b Chicony Electronics Co., Ltd
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
MachineType: ASUSTeK COMPUTER INC. E200HA
Package: xinput 1.6.1-1
PackageArchitecture: amd64
ProcEnviron:
 TERM=xterm
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=it_IT.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.19.0-32-generic root=UUID=50fb13c0-a8cd-441d-a38b-c0295c1b9a15 ro quiet splash vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.19.0-32.37~14.04.1-generic 3.19.8-ckt7
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.19.0-32-generic N/A
 linux-backports-modules-3.19.0-32-generic N/A
 linux-firmware 1.127.16
Tags: rosa rosa
Uname: Linux 3.19.0-32-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo
_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 11/26/2015
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: E200HA.203
dmi.board.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.board.name: E200HA
dmi.board.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.chassis.version: 1.0
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrE200HA.203:bd11/26/2015:svnASUSTeKCOMPUTERINC.:pnE200HA:pvr1.0:rvnASUSTeKCOMPUTERINC.:rnE200HA:rvr1.0:cvnASUSTeKCOMPUTERINC.:ct10:cvr1.0:
dmi.product.name: E200HA
dmi.product.version: 1.0
dmi.sys.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.

apport information

affects: alsa-driver (Ubuntu) → linux (Ubuntu)
tags: added: apport-collected rosa
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in xinput (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

This issue appears to be an upstream bug, since you tested the latest upstream kernel. Would it be possible for you to open an upstream bug report[0]? That will allow the upstream Developers to examine the issue, and may provide a quicker resolution to the bug.

Please follow the instructions on the wiki page[0]. The first step is to email the appropriate mailing list. If no response is received, then a bug may be opened on bugzilla.kernel.org.

Once this bug is reported upstream, please add the tag: 'kernel-bug-reported-upstream'.

[0] https://wiki.ubuntu.com/Bugs/Upstream/kernel

Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
status: Confirmed → Triaged
Changed in linux (Ubuntu Wily):
status: New → Triaged
Changed in linux (Ubuntu Trusty):
status: New → Triaged
Changed in linux (Ubuntu Wily):
importance: Undecided → Medium
Changed in linux (Ubuntu Trusty):
importance: Undecided → Medium
Changed in xinput (Ubuntu Trusty):
status: New → Confirmed
Changed in xinput (Ubuntu Wily):
status: New → Confirmed
UrkoM (urko-masse) wrote :

Hey, joining the bug.
I have an Asus E205SA, which is a great little device.
I've just tested with Kernel 4.6 from Mainline, and it seems to improve things somewhat, as the sensitivity of the touchpad is more manageable, but still only detected as a mouse.
Happy to help test more.
Kernel 4.7rc1 from the Mainline repository could not start the laptop.

Barry (b-kooij) wrote :

I'm running into the same issue. Has there been any progress on this? Anyway I can help resolve this?

UrkoM (urko-masse) wrote :

It seems this is a hardware driver problem. It has been reported to the upstream kernel in these 2 bugs:
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=115631
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=120181
It does not look very good. Not much progress...

UrkoM (urko-masse) wrote :

Hello,
I have in my hands a slightly different Asus E205SA. This one comes with an Elan Touchpad.
On the outside it looks exactly the same.
The other E205SA with the malfunctioning touchpad, has vendor id "0b05", which is:
vendor: 0b05 ("ASUSTek Computer, Inc.")

Could it be that ASUSTek touchpads are actually rebranded Elan?
Is there any way to force loading the Elan driver for this touchpad, and see if it works?
It could be that the driver already exists and just needs to be modified to match the id 0b05:0101?

Please help. I have 35 Asus E205SA in my school, and they perform so much better with Linux!

Bzb (bzbind) wrote :

Same issue with an asus e402sa.

Tweengky (tweengky) wrote :

I have TP200SA with identical issue.
Please kindly help.

Onur Ozan Yüksel (silkbattle) wrote :

I have TP200SA and have the same problem. Additionally touch screen is functional but can't scroll, only clicks.

Joel M (joel75) wrote :

Same here like Onur. In addition: My model is the Asus TP200S (written on the back of the device and Ubuntu recognized it as TP205SA.

Onur Ozan Yüksel (silkbattle) wrote :

Hello have an update;
I can now use scroll on touch screen and pinch zoom also works but only in chrome not other applications. Probably chrome uses a different approach. It can be a lead. Also there is no advance on touch pad still acts as mouse.

Benny (spaman) wrote :

Same Problem here (Asus X206h)

Benny (spaman) wrote :

sorry, forgot to list xinput --list

⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)]
⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ PDEC3393:00 0B05:8585 id=12 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ FTE1000:00 0B05:0101 id=13 [slave pointer (2)]

Benny (spaman) wrote :
Valerio Morganti (marnier) wrote :

The driver from Victor Vlasenko solved my issues.
My model is Asus E205SA (TP205SA), kernel 4.9.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.