failed to install in latest 03-16-2019 disco-dingo xubuntu-desktop-amd64.iso

Bug #1820430 reported by Derk Willem te Bokkel on 2019-03-16
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xubuntu-meta (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

install proceeded normally (manual partitioning) on reboot failed to start X session .. rebooted to grub selection screen chose rescue mode .. from the choices menu ran some checks then did updates install .. all of the xorg-server files were installed automaticly .. then selected the "boot resume " (not sure on wording) which then allowed normal login to proceed (lightdm) into xfce/xubuntu evironment..

seems the xorg packages were not installed initially .. this appears to be a recent "change" as earlier images did install these files normally.. early march?, but February and earlier for sure..

this is a older machine lenovo SL500 with Intel GM45 Express Chipset video ..

This machine runs dicso fine normally .. has been running disco since first CD install images were available .. daily updates from proposed .. but has only run xorg-server ..
not sure if chipset is wayland capable..

Description: Ubuntu Disco Dingo (development branch)
Release: 19.04

march 16, 2019 daily iso tested

earlier feb 8 and 15 iso's were ok

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 19.04
Package: xorg 1:7.7+19ubuntu11
ProcVersionSignature: Ubuntu 5.0.0-8.9-generic 5.0.1
Uname: Linux 5.0.0-8-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.10-0ubuntu23
Architecture: amd64
CurrentDmesg: Error: command ['dmesg'] failed with exit code 1: dmesg: read kernel buffer failed: Operation not permitted
Date: Sat Mar 16 17:42:14 2019
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: disco
DistroVariant: ubuntu
ExtraDebuggingInterest: Yes, if not too technical
GraphicsCard:
 Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2a42] (rev 07) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Lenovo Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [17aa:20e4]
   Subsystem: Lenovo Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [17aa:20e4]
InstallationDate: Installed on 2019-03-16 (0 days ago)
InstallationMedia: Xubuntu 19.04 "Disco Dingo" - Alpha amd64 (20190316)
MachineType: LENOVO 2746CTO
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.0.0-8-generic root=UUID=119a6b43-9936-4b5d-ab5b-814f531ed9b7 ro quiet splash vt.handoff=1
SourcePackage: xorg
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 12/01/2010
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 6AET64WW
dmi.board.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.board.name: 2746CTO
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: LENOVO 6AET64WW
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: LENOVO 6AET64WW
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr6AET64WW:bd12/01/2010:svnLENOVO:pn2746CTO:pvrThinkPadSL500:rvnLENOVO:rn2746CTO:rvrLENOVO6AET64WW:cvnLENOVO:ct10:cvrLENOVO6AET64WW:
dmi.product.name: 2746CTO
dmi.product.version: ThinkPad SL500
dmi.sys.vendor: LENOVO
version.compiz: compiz N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.97-1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 19.0.0-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx N/A
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.20.4-1ubuntu2
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev N/A
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:19.0.0-1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel N/A
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.16-1

Ubuntu QA Website (ubuntuqa) wrote :

This bug has been reported on the Ubuntu ISO testing tracker.

A list of all reports related to this bug can be found here:
http://iso.qa.ubuntu.com/qatracker/reports/bugs/1820430

tags: added: iso-testing
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

that's weird, the image build should've failed instead like it did for ubuntu

anyway, the image should be fine now after this

xorg (1:7.7+19ubuntu11) disco; urgency=medium

  * Drop mesa-vulkan-drivers from xserver-xorg Recommends, until vulkan-
    loader is in main.

 -- Timo Aaltonen <email address hidden> Sat, 16 Mar 2019 00:16:43 +0200

affects: xorg (Ubuntu) → xubuntu-meta (Ubuntu)

yes the march 18, 2019 image boots correctly into lightdm(?) login proceeds normally into xfce4/xubuntu

thank you for the quick fix.

Closing this report.

Changed in xubuntu-meta (Ubuntu):
status: New → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers