After removing xubuntu-default-settings package lightdm failed to start

Bug #1311090 reported by kolen
18
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xubuntu-default-settings (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

When I removed xubuntu-default-settings package, /etc/lightdm/lightdm.conf.d/10-xubuntu.conf file was not removed with it. It caused lightdm to stop working, displaying black screen/no signal.
After removing 10-xubuntu.conf, lightdm started to work again, with standard 'ubuntu' login screen.

Seems that config file was left after package removal, but required files referenced from that config removed. It caused lightdm to stop working.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 14.04
Package: lightdm 1.10.0-0ubuntu3
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.13.0-24.46-generic 3.13.9
Uname: Linux 3.13.0-24-generic x86_64
ApportVersion: 2.14.1-0ubuntu3
Architecture: amd64
Date: Tue Apr 22 11:59:28 2014
InstallationDate: Installed on 2013-10-23 (180 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 13.10 "Saucy Salamander" - Release amd64 (20131016.1)
SourcePackage: lightdm
UpgradeStatus: Upgraded to trusty on 2014-04-18 (3 days ago)

Related branches

Revision history for this message
kolen (incredible-angst) wrote :
no longer affects: xubuntu-default-settings
Revision history for this message
Robert Ancell (robert-ancell) wrote :

Looks like xubuntu-default-settings wasn't migrated to using /usr/share. I've fixed that in lp:~robert-ancell/xubuntu-default-settings/lightdm.conf.

The reason lightdm wasn't starting was (from lightdm.log):
[+0.58s] DEBUG: Seat: Creating greeter session
[+0.63s] DEBUG: Seat: Failed to find session configuration lightdm-kde-greeter

i.e. It's been configured to run lightdm-kde-greeter and you don't have that installed.

Which I'm going to assume is in /etc/lightdm/lightdm.conf or you have modified /etc/lightdm/lightdm.conf.d/10-xubuntu.conf.

no longer affects: lightdm (Ubuntu)
Changed in xubuntu-default-settings (Ubuntu):
status: New → Triaged
importance: Undecided → Medium
Revision history for this message
Robert Ancell (robert-ancell) wrote :

So this bug is actually due to manual misconfiguration, but there is a valid bug in that the xubuntu-default-settings leaves its configuration behind after installation which might lead to misconfiguration.

Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package xubuntu-default-settings - 14.10.0

---------------
xubuntu-default-settings (14.10.0) utopic; urgency=medium

  [ Robert Ancell ]
  * debian/60-xubuntu.conf:
  * debian/xubuntu-default-settings.install:
  * debian/xubuntu-default-settings.maintscript:
    - Install lightdm configuration in /usr/share not /etc and give it higher
      priority than the ubuntu settings (LP: #1311090)

  [ Unit 193 ]
  * etc/xdg/xdg-xubuntu/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/xfce4-desktop.xml
    - Set default icon size to 32.

  [ Sean Davis ]
  * debian/changelog:
    - Update Standards-Version to 3.9.5
  * etc/xdg/xdg-xubuntu/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/xfce4-power-manager.xml
    - Disable logind-handle-lid-switch for users of light-locker (LP: #1303736)
 -- Sean Davis <email address hidden> Tue, 15 Jul 2014 22:12:37 -0400

Changed in xubuntu-default-settings (Ubuntu):
status: Triaged → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers