bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 3e6684 [ IBUS ]

Bug #1684123 reported by dino99 on 2017-04-19
60
This bug affects 13 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Nouveau Xorg driver
Unknown
Medium
xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

This is the error i get when running xdiagnose:

nouveau 0000:06:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 3e6684 [ IBUS ]

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 17.04
Package: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.14-0ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.11.0-0.3-generic 4.11.0-rc6
Uname: Linux 4.11.0-0-generic x86_64
.tmp.unity_support_test.0:

ApportVersion: 2.20.4-0ubuntu4
Architecture: amd64
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: None
CurrentDesktop: GNOME
Date: Wed Apr 19 15:21:16 2017
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: zesty
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 virtualbox, 5.1.18, 4.10.0-19-generic, x86_64: installed
 virtualbox, 5.1.18, 4.11.0-0-generic, x86_64: installed
GraphicsCard:
 NVIDIA Corporation GM107 [GeForce GTX 750] [10de:1381] (rev a2) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd GM107 [GeForce GTX 750] [1458:362e]
Lsusb:
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
 Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 002 Device 002: ID 046d:c062 Logitech, Inc. M-UAS144 [LS1 Laser Mouse]
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
MachineType: ASUSTEK COMPUTER INC P5W DH Deluxe
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.11.0-0-generic root=UUID=7c755ed6-51cc-4b75-88ac-9c75acf82749 ro
SourcePackage: xserver-xorg-video-nouveau
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 07/22/2010
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 3002
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: P5W DH Deluxe
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: Rev 1.xx
dmi.chassis.asset.tag: Asset-1234567890
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr3002:bd07/22/2010:svnASUSTEKCOMPUTERINC:pnP5WDHDeluxe:pvrSystemVersion:rvnASUSTeKComputerINC.:rnP5WDHDeluxe:rvrRev1.xx:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: P5W DH Deluxe
dmi.product.version: System Version
dmi.sys.vendor: ASUSTEK COMPUTER INC
version.compiz: compiz 1:0.9.13.1+17.04.20170109-0ubuntu1
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.76-1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 17.0.3-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 17.0.3-1ubuntu1
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.19.3-1ubuntu1
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.5-1ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati N/A
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20170309-0ubuntu1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.14-0ubuntu1
xserver.bootTime: Wed Apr 19 10:21:15 2017
xserver.configfile: default
xserver.devices:
 input Power Button KEYBOARD, id 6
 input Power Button KEYBOARD, id 7
 input Logitech USB Laser Mouse MOUSE, id 8
 input AT Translated Set 2 keyboard KEYBOARD, id 9
xserver.errors:
 Failed to load module "nvidia" (module does not exist, 0)
 Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
 Failed to load module "nvidia" (module does not exist, 0)
 Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.version: 2:1.19.3-1ubuntu1
xserver.video_driver: nouveau

Created attachment 130492
dmesg output

Hi there,

I’ve got a new laptop since a couple months, and I’m starting to configure it intensively and report bug. It’s an HP zBook Studio G3, with a Core i7-6700HQ with Intel HD graphics and a dedicated NVIDIA Corporation GM107GLM [Quadro M1000M] card. Amongst the issue I find in dmesg, there is those two lines that appear in red:

[ 16.246988] nouveau 0000:01:00.0: priv: HUB0: 614900 00800000 (18408200)
[ 16.248921] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 022554 [ IBUS ]

I’ve attached the full dmesg.

I have similar issue on dell precision 5520 with
Intel(R) Core(TM) i7-7820HQ CPU @ 2.90GHz
Has nvidia maxwell (NV117) and 4k touch screen

I see these :

 nouveau 0000:01:00.0: fb: 4096 MiB GDDR5
 nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 10ac08 [ IBUS ]
 nouveau 0000:01:00.0: priv: HUB0: 10ecc0 ffffffff (1f40822c)
 vga_switcheroo: enabled
 [TTM] Zone kernel: Available graphics memory: 16334986 kiB
 [TTM] Zone dma32: Available graphics memory: 2097152 kiB
 [TTM] Initializing pool allocator
 [TTM] Initializing DMA pool allocator
 nouveau 0000:01:00.0: DRM: VRAM: 4096 MiB
 nouveau 0000:01:00.0: DRM: GART: 1048576 MiB
 nouveau 0000:01:00.0: DRM: Pointer to TMDS table invalid
 nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB version 4.0
 nouveau 0000:01:00.0: DRM: Pointer to flat panel table invalid

Same for: Intel i7-4710HQ + GM107M [GeForce GTX 850M]

[ 1.950230] nouveau: detected PR support, will not use DSM
[ 1.950384] nouveau 0000:01:00.0: NVIDIA GM107 (117110a2)
[ 1.979948] nouveau 0000:01:00.0: bios: version 82.07.47.00.06
[ 2.071839] nouveau 0000:01:00.0: fb: 2048 MiB DDR3
[ 2.071853] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 022554 [ IBUS ]
[ 2.071913] nouveau 0000:01:00.0: priv: HUB0: 10ecc0 ffffffff (1840822c)
[ 3.157435] nouveau 0000:01:00.0: DRM: VRAM: 2048 MiB
[ 3.157436] nouveau 0000:01:00.0: DRM: GART: 1048576 MiB
[ 3.157438] nouveau 0000:01:00.0: DRM: Pointer to TMDS table invalid
[ 3.157438] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB version 4.0
[ 3.157439] nouveau 0000:01:00.0: DRM: Pointer to flat panel table invalid
[ 3.227691] nouveau 0000:01:00.0: hwmon_device_register() is deprecated. Please convert the driver to use hwmon_device_register_with_info().
[ 3.286804] nouveau 0000:01:00.0: DRM: MM: using COPY for buffer copies
[ 3.286815] [drm] Initialized nouveau 1.3.1 20120801 for 0000:01:00.0 on minor 1

dino99 (9d9) wrote :
Download full text (4.0 KiB)

Almost same for i7-6700, GM206 [GTX 950]
No touch screen, no hybrid graphics. Pure desktop. Intel 530 on chip but disabled in BIOS. Only one Asus Graphic Card.
Problem started on Kernel 4.10.x and is going on 4.11.0. Kernel 4.9.x is FAULT free. Different distributions Fedora 25, Gentoo.
------------------------------------

dmesg | grep -i nouveau
[ 1.688288] fb: switching to nouveaufb from EFI VGA
[ 1.689206] nouveau 0000:01:00.0: NVIDIA GM206 (126020a1)
[ 1.787066] nouveau 0000:01:00.0: bios: version 84.06.3d.00.6f
[ 1.787209] nouveau 0000:01:00.0: disp: dcb 15 type 8 unknown
[ 1.787571] nouveau 0000:01:00.0: fb: 2048 MiB GDDR5
[ 1.787585] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO write of 80000136 FAULT at 10eb14 [ IBUS ]
[ 1.794508] nouveau 0000:01:00.0: DRM: VRAM: 2048 MiB
[ 1.794509] nouveau 0000:01:00.0: DRM: GART: 1048576 MiB
[ 1.794512] nouveau 0000:01:00.0: DRM: TMDS table version 2.0
[ 1.794513] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB version 4.1
[ 1.794515] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 00: 01000f02 00020030
[ 1.794517] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 01: 02000f00 00000000
[ 1.794518] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 02: 02811f66 04400010
[ 1.794520] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 03: 02011f62 00020010
[ 1.794522] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 04: 02022f72 00020020
[ 1.794523] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 05: 04033f82 00020030
[ 1.794525] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 15: 01df4ff8 00000000
[ 1.794526] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB conn 00: 00001030
[ 1.794528] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB conn 01: 00010146
[ 1.794529] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB conn 02: 00020261
[ 1.794531] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB conn 03: 02000331
[ 1.794532] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB conn 04: 00000470
[ 1.794534] nouveau 0000:01:00.0: DRM: Pointer to flat panel table invalid
[ 1.828756] nouveau 0000:01:00.0: DRM: unknown connector type 70
[ 1.828775] nouveau 0000:01:00.0: DRM: failed to create encoder 1/8/0: -19
[ 1.828778] nouveau 0000:01:00.0: DRM: Unknown-1 has no encoders, removing
[ 1.934421] nouveau 0000:01:00.0: hwmon_device_register() is deprecated. Please convert the driver to use hwmon_device_register_with_info().
[ 1.993646] nouveau 0000:01:00.0: DRM: MM: using COPY for buffer copies
[ 2.072744] nouveau 0000:01:00.0: priv: GPC0: 419df4 00000000 (1c40820e)
[ 2.072763] nouveau 0000:01:00.0: priv: GPC1: 419df4 00000000 (1c40820e)
[ 2.174707] nouveau 0000:01:00.0: DRM: allocated 1600x1200 fb: 0x60000, bo ffff9b09ca6eb800
[ 2.176838] fbcon: nouveaufb (fb0) is primary device
[ 2.375660] nouveau 0000:01:00.0: fb0: nouveaufb frame buffer device
[ 2.389828] [drm] Initialized nouveau 1.3.1 20120801 for 0000:01:00.0 on minor 0

Almost same, because my FAULT is at 10eb14
------------------------------------

01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GM206 [GeForce GTX 950] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
 Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8555
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 134
 Memory at de000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
 Memory at 2fe0000000 (64-bit, prefetchable) [size...

Read more...

@gene, Johnny B. Goode: From what I know, the “at” value matters, because they have meanings. Though from one generation to another this could be different values for the same register.

Also, @Johnny, in your case it’s a write instead of a read, so I would definitively open another issue.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Karolis (reklamukibiras) wrote :

Confirm. I get the same message with the same number (3e6684) using latest Debian testing with GeForce GTX 750 Ti:

01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GM107 [GeForce GTX 750 Ti] (rev a2) (prog-if 00 [VGA controller])

I'm not using any proprietary drivers. My current xserver-xorg-video-nouveau version is 1:1.0.15-2.

I've been getting this message for some months now during boot, only now took a picture and tried to search online - this is the only place. This message shows only for a blink of a second during boot, after filesystem check, and then continues to boot normally. Haven't noticed any misbehavior of GPU after machine has booted.

Ihor Nahuliak (ihor.nahuliak) wrote :

I have the same issue on system start. GTX1070. Ubuntu 16.04. default X.Org X Server driver

I've bisected the issue. It happens with this commit:

fb/gf100-: modify constructors to allow more customisation

Changed in nouveau:
importance: Unknown → Medium
status: Unknown → Confirmed

Looks like 22554 is no longer available on Maxwell. See where ltc reads it from for the new location. Needs to be split out of ramgk104 somehow.

(In reply to Ilia Mirkin from comment #6)
> Looks like 22554 is no longer available on Maxwell. See where ltc reads it
> from for the new location. Needs to be split out of ramgk104 somehow.

I have WIP patches in my Fermi reclocking code (I'll try and push before I leave for xmas break) that begin to address this.

Erik Hearne (unbz2012) wrote :

This also affects me.
Fresh install of Ubuntu Mate 16.04.3

AMD FX 8350
GeForce GTX 750TI (using the included nouveau drivers)
2Tb Seagate HDD
16Gb Corsair DDR3

I cannot post anything as it fails after grub and goes to BusyBox.
But I can run dmesg and cannot see anything unusual.

Not sure if this is related but, this is after install failed 3 times on USB, finally had to install via disk and install without wifi to make it work. The install would freeze and static would come out the speakers. That also happened the first time I rebooted and now when I reboot this error occurs.

There is a new one now (10ac08, in addition to 022554):
```
[ 10.667586] nouveau 0000:01:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
[ 10.667788] nouveau 0000:01:00.0: NVIDIA GM107 (117310a2)
[ 10.695951] nouveau 0000:01:00.0: bios: version 82.07.a9.00.0c
[ 10.849391] nouveau 0000:01:00.0: fb: 4096 MiB GDDR5
[ 10.849404] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 022554 [ IBUS ]
[ 10.851426] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 10ac08 [ IBUS ]
[ 11.937159] nouveau 0000:01:00.0: DRM: VRAM: 4096 MiB
[ 11.937160] nouveau 0000:01:00.0: DRM: GART: 1048576 MiB
[ 11.937163] nouveau 0000:01:00.0: DRM: TMDS table version 2.0
[ 11.937164] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB version 4.0
[ 11.937165] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 01: 02811fa6 04420010
[ 11.937167] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 02: 02011f62 04420010
[ 11.937168] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 03: 08822fc6 04420010
[ 11.937169] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 04: 08022f82 04420010
[ 11.937170] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB conn 01: 00010146
[ 11.937171] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB conn 02: 01000246
[ 12.126552] nouveau 0000:01:00.0: DRM: MM: using COPY for buffer copies
[ 12.233419] [drm] Initialized nouveau 1.3.1 20120801 for 0000:01:00.0 on minor 1

```

Should I open a new issue for this one?

(In reply to Bruno Pagani from comment #8)
>
> Should I open a new issue for this one?

Yes please, where there appears a new register on differing hardware family.

It's an easy operation to merge bugs later on should they be due to the same underlying cause, but almost impossible to separate them out.

Hi folks,
I have the very similar issue about drm, bus read FAULT, etc. However, my problem is more severe than just red lines in dmesg.

I have ideapad 700 with HD Graphics 530 as the integrated and GeForce GTX 950M as the discrete card. I sit on gentoo with Linux-4.15.1.
The first point is that if I use nvidia drivers than my brightness buttons do not work (not visible for anything). Summing this up with the total no need of a powerful graphics I decided to go to the bumblebee just in case I will indeed need a better gpu in action. That is to fire up the discrete card on demand.

My problem is that upon starting some glx-aware program at the moment when bumblebee is trying to start a separate hidden X server with nouveau as the driver my primary X server restarts.
After this restart and in attempt to run some glx-aware program again I see X errors and nothing good. They boil down to the fact that drm cannot ecquire an access to card0 and card1 because of permission issues. Well, the primary X server now does not restart though.

I tried all what bumblebee guys suggest - no way. Also, everything is smooth with the nvidia driver in this config.

I think it is those red messages in dmesg are the primary indicator of my troubles.

@Alex You should not use Bumblebee with nouveau. Also your bug is similar to an old of mine: https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=98384. So part of your issue is that your system is likely not up-to-date.

But the correct solution is to not use nouveau with Bumblebee. And in any case, it has likely nothing to do with this issue. ;)

@Bruno, thanks for the comment. I will check it out. Bumblebee: you see, I'm fine with intel, I do not need extreme speeds and I have 16GB in RAM ...
nvidia - I could manage to install it either globally or in bumblebee but it blocks the brightness control when used permanently - very weird, so only bumblebee would go.
Something went wrong with setting nouveau globally and I have given up. Will retry. But it will not suit me if the brightness keys are blocked ...
And yes, my system is nearly the tomorrow's version. It is up-to date. At least the kernel is the one released few days ago ...

(In reply to Alex from comment #13)
> @Bruno, thanks for the comment. I will check it out. Bumblebee: you see, I'm
> fine with intel, I do not need extreme speeds and I have 16GB in RAM ...
> nvidia - I could manage to install it either globally or in bumblebee but it
> blocks the brightness control when used permanently - very weird, so only
> bumblebee would go.

With nouveau loaded (assuming things go properly), your GPU should suspend when not in use.

> Something when wrong with nouveau globaly

If you have a quite recent system, maybe you are affected by https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=156341.

WinEunuchs2Unix (ricklee518) wrote :

Ubuntu 16.04, Kernel 4.14.18, nVidia GTX 970M, AW17R3 with i7 6700-HQ, Using Intel HD 530 graphics on built-in display and external HDMI via Thunderbolt 3 USB C adapter.

Message:

bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 022554 [ IBUS ]

Still exists in 4.16.0-rc2:
nouveau 0000:01:00.0: fb: 2048 MiB GDDR5
nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 022554 [ IBUS ]
nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 10ac08 [ IBUS ]
Machine is HP ZBook 17 G3, the rest (bootlogs, etc) can be found in BUG 100213 report.

still there with 4.13.0-37 ubuntu on HP Spectre, Core i7 7500U, intel HD Graphics 620, GM108M (GeForce 940MX) :

nouveau 0000:01:00.0: NVIDIA GM108 (1180d0a2)
nouveau 0000:01:00.0: bios: version 82.08.62.00.15
nouveau 0000:01:00.0: fb: 2048 MiB GDDR5
nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 612004 [ IBUS ]
nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 10ac08 [ IBUS ]
 nvme0n1: p1 p2 p3
[drm] Memory usable by graphics device = 4096M

(In reply to Mikael T from comment #17)
> still there with 4.13.0-37 ubuntu on HP Spectre, Core i7 7500U, intel HD
> Graphics 620, GM108M (GeForce 940MX) :
>
> nouveau 0000:01:00.0: NVIDIA GM108 (1180d0a2)
> nouveau 0000:01:00.0: bios: version 82.08.62.00.15
> nouveau 0000:01:00.0: fb: 2048 MiB GDDR5
> nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 612004 [ IBUS ]
> nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 10ac08 [ IBUS ]

Those are differents errors.
You should open a new bug report for the first one.
The second one is https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=104835.

Harry Coin (hcoin) wrote :

nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 10ac08 [ IBUS ]
nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 3e6684 [ IBUS ]

4.15.0-34-generic #37-Ubuntu SMP Mon Aug 27 15:21:48 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Aravind R (araviaravi) wrote :

Ubuntu 18.04

Nvidia Geforce 940MX

Intel i5-7200U

same error.

I think I'm also seeing this with Fedora 29 Beta, I was also seeing errors with updated Fedora 28.

[ 1.614055] nouveau: detected PR support, will not use DSM
[ 1.614243] nouveau 0000:01:00.0: NVIDIA GM108 (118070a2)
[ 1.629639] nouveau 0000:01:00.0: bios: version 82.08.3b.00.4b
[ 1.714600] nouveau 0000:01:00.0: fb: 2048 MiB DDR3
[ 1.714622] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 6013d4 [ IBUS ]
[ 1.729900] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 10ac08 [ IBUS ]
[ 2.372521] nouveau 0000:01:00.0: DRM: VRAM: 2048 MiB
[ 2.372522] nouveau 0000:01:00.0: DRM: GART: 1048576 MiB
[ 2.372526] nouveau 0000:01:00.0: DRM: Pointer to TMDS table invalid
[ 2.372543] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB version 4.0
[ 2.373356] nouveau 0000:01:00.0: DRM: MM: using COPY for buffer copies
[ 2.373363] [drm] Initialized nouveau 1.3.1 20120801 for 0000:01:00.0 on minor 1
[ 8.044183] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 619444 [ IBUS ]
[ 9.126208] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 619444 [ IBUS ]
[ 93.901280] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 6013d4 [ IBUS ]
[ 101.777394] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 6013d4 [ IBUS ]
[ 112.733004] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 6013d4 [ IBUS ]

I'm also on a laptop (Asus Zenbook UX303U) with hybrid graphics (Skylake GT2 [HD Graphics 520] (rev 07) / GM108M [GeForce 940M] (rev a2)).

(In reply to boldingd from comment #19)
> I think I'm also seeing this with Fedora 29 Beta, I was also seeing errors
> with updated Fedora 28.

No, yours are different issues.

> [ 1.729900] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at
> 10ac08 [ IBUS ]

This is https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=104835

> [ 8.044183] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at
> 619444 [ IBUS ]
> [ 9.126208] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at
> 619444 [ IBUS ]

I haven’t found any reference for this one. You might open a new bugreport for it.

> [ 1.714622] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at
> 6013d4 [ IBUS ]
> [ 93.901280] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at
> 6013d4 [ IBUS ]
> [ 101.777394] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at
> 6013d4 [ IBUS ]
> [ 112.733004] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at
> 6013d4 [ IBUS ]

This one also appears (and is briefly discussed) in https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=98386

From my dmesg.

[ 12.189523] ax88179_178a 2-2:1.0 enp0s20f0u2: ax88179 - Link status is: 0
[ 15.645518] ax88179_178a 2-2:1.0 enp0s20f0u2: ax88179 - Link status is: 1
[ 29.886049] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 6013d4 [ IBUS ]
[ 57.810423] logitech-hidpp-device 0003:046D:4013.0009: HID++ 2.0 device connected.
[ 60.146429] logitech-hidpp-device 0003:046D:4002.000A: HID++ 2.0 device connected.

I am also getting this error

kernel 4.19.5-1-default
openSUSE Tumbleweed

(In reply to Cameron from comment #21)
> From my dmesg.
>
> [ 12.189523] ax88179_178a 2-2:1.0 enp0s20f0u2: ax88179 - Link status is: 0
> [ 15.645518] ax88179_178a 2-2:1.0 enp0s20f0u2: ax88179 - Link status is: 1
> [ 29.886049] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at
> 6013d4 [ IBUS ]
> [ 57.810423] logitech-hidpp-device 0003:046D:4013.0009: HID++ 2.0 device
> connected.
> [ 60.146429] logitech-hidpp-device 0003:046D:4002.000A: HID++ 2.0 device
> connected.
>
>
> I am also getting this error
>
> kernel 4.19.5-1-default
> openSUSE Tumbleweed

No, as I said just above your post, this would be https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=98386

The hex value after “at” does matter. ;)

openSUSE Tumbleweed
Kernel 4.19.5-1-default

Getting these messages

Dec 05 07:35:28 flisk kernel: nouveau 0000:01:00.0: fb: 4096 MiB GDDR5
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 022554 [ IBUS ]
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: fbcon: Taking over console
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 10ac08 [ IBUS ]
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: usb 1-4: New USB device found, idVendor=8087, idProduct=0a2b, bcdDevice= 0.10
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: usb 1-4: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=0
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: usb 3-1: New USB device found, idVendor=0424, idProduct=2137, bcdDevice=60.80
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: usb 3-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: usb 3-1: Product: USB2137B
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: usb 3-1: Manufacturer: SMSC
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: hub 3-1:1.0: USB hub found
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: hub 3-1:1.0: 7 ports detected
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: vga_switcheroo: enabled
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: [TTM] Zone kernel: Available graphics memory: 16391158 kiB
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: [TTM] Zone dma32: Available graphics memory: 2097152 kiB
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: [TTM] Initializing pool allocator
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: [TTM] Initializing DMA pool allocator
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: nouveau 0000:01:00.0: DRM: VRAM: 4096 MiB
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: nouveau 0000:01:00.0: DRM: GART: 1048576 MiB
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: nouveau 0000:01:00.0: DRM: Pointer to TMDS table invalid
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB version 4.0
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: nouveau 0000:01:00.0: DRM: MM: using COPY for buffer copies
Dec 05 07:35:28 flisk kernel: [drm] Initialized nouveau 1.3.1 20120801 for 0000:01:00.0 on minor 1

I'm getting one of these too on Fedora 28 KDE Plasma spin.

Acer Aspire VN7-592G/Aspire VN7-592G, BIOS V1.13 03/21/2018
Intel(R) Core(TM) i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz
NVIDIA Corporation GM107M [GeForce GTX 960M] (rev a2)

$ cat /proc/version
Linux version 4.19.6-200.fc28.x86_64 (<email address hidden>) (gcc version 8.2.1 20181105 (Red Hat 8.2.1-5) (GCC)) #1 SMP Sun Dec 2 18:03:32 UTC 2018

$ journalctl -b --no-hostname -o short-monotonic | grep nouveau
[ 2.515464] kernel: nouveau: detected PR support, will not use DSM
[ 2.515480] kernel: nouveau 0000:01:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
[ 2.515620] kernel: nouveau 0000:01:00.0: NVIDIA GM107 (1171b0a2)
[ 2.537544] kernel: nouveau 0000:01:00.0: bios: version 82.07.80.00.2a
[ 2.586306] kernel: nouveau 0000:01:00.0: fb: 2048 MiB GDDR5
[ 2.586357] kernel: nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 022554 [ IBUS ]
[ 2.599343] kernel: nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 10ac08 [ IBUS ]
[ 3.260508] kernel: nouveau 0000:01:00.0: DRM: VRAM: 2048 MiB
[ 3.260509] kernel: nouveau 0000:01:00.0: DRM: GART: 1048576 MiB
[ 3.260511] kernel: nouveau 0000:01:00.0: DRM: Pointer to TMDS table invalid
[ 3.260512] kernel: nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB version 4.0
[ 3.261005] kernel: nouveau 0000:01:00.0: DRM: MM: using COPY for buffer copies
[ 3.261011] kernel: [drm] Initialized nouveau 1.3.1 20120801 for 0000:01:00.0 on minor 1
[ 7.846986] kernel: nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 619444 [ IBUS ]

(In reply to Bruno Pagani from comment #4)
> @gene, Johnny B. Goode: From what I know, the “at” value matters, because
> they have meanings. Though from one generation to another this could be
> different values for the same register.
>
> Also, @Johnny, in your case it’s a write instead of a read, so I would
> definitively open another issue.

In the end I opened 2 new issues with MMIO FAULT
#108980
#108982
Bug, in different variations, started in kernel 4.10 still exist. There is a thousands searchings for this bug in google.

I have a similar issue with my NP900X5N laptop with Kaby Lake and 940MX card, on 4.20.0 and Kali Linux.

My output:
root@kali:/etc/modprobe.d# dmesg | grep nouveau
[ 35.888423] nouveau: detected PR support, will not use DSM
[ 35.888447] nouveau 0000:01:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
[ 35.888582] nouveau 0000:01:00.0: NVIDIA GM108 (1180d0a2)
[ 35.900141] nouveau 0000:01:00.0: bios: version 82.08.67.00.04
[ 35.984081] nouveau 0000:01:00.0: fb: 2048 MiB DDR3
[ 35.984104] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 6013d4 [ IBUS ]
[ 35.997510] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 10ac08 [ IBUS ]
[ 36.035684] nouveau 0000:01:00.0: DRM: VRAM: 2048 MiB
[ 36.035686] nouveau 0000:01:00.0: DRM: GART: 1048576 MiB
[ 36.035688] nouveau 0000:01:00.0: DRM: Pointer to TMDS table invalid
[ 36.035690] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB version 4.0
[ 36.036798] nouveau 0000:01:00.0: DRM: MM: using COPY for buffer copies
[ 36.036915] [drm] Initialized nouveau 1.3.1 20120801 for 0000:01:00.0 on minor 1
[ 37.551790] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 619444 [ IBUS ]

(In reply to Jan from comment #26)
> I have a similar issue with my NP900X5N laptop with Kaby Lake and 940MX
> card, on 4.20.0 and Kali Linux.
>
> [ 35.984104] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 6013d4 [ IBUS ]

This is included in https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=98386. And apparently also https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=108980, which seems recently fixed.

> [ 35.997510] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 10ac08 [ IBUS ]

This one is https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=104835.

> [ 37.551790] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at
> 619444 [ IBUS ]

This is like https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=100423#c19, not sure if there is already an issue for it.

Tonight I tried to see what happens if I generate a xorg.conf file and place it in /etc/X11/xorg.conf, as described here:
https://askubuntu.com/questions/4662/where-is-the-x-org-config-file-how-do-i-configure-x-there

When I do that X starts without the error cannot find framebuffer device. It starts with a backtrace list and then stops with:

'Segmentation fault at address 0x0.

Fatal sever error etc etc etc.

Hope this helps!

Download full text (5.0 KiB)

FWIW, I also get this one (022554), along with two others (10ac08 and 6013d4).

The machine is an ASUS UX501V with an Intel HD Graphics 530 + NVIDIA GTX 960M (more details below). I'm running an up to date Debian 9.9 with a 4.19.28-2~bpo9+1 kernel (from stretch-backports). It is usually plugged to an external screen though HDMI (32" AOC Q3277PQU at 2560×1440).

% cat /proc/version
Linux version 4.19.0-0.bpo.4-amd64 (<email address hidden>) (gcc version 6.3.0 20170516 (Debian 6.3.0-18+deb9u1)) #1 SMP Debian 4.19.28-2~bpo9+1 (2019-03-27)

% lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Skylake Host Bridge/DRAM Registers (rev 07)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Skylake PCIe Controller (x16) (rev 07)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation HD Graphics 530 (rev 06)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Skylake Processor Thermal Subsystem (rev 07)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Sunrise Point-H USB 3.0 xHCI Controller (rev 31)
00:14.2 Signal processing controller: Intel Corporation Sunrise Point-H Thermal subsystem (rev 31)
00:15.0 Signal processing controller: Intel Corporation Sunrise Point-H Serial IO I2C Controller #0 (rev 31)
00:15.1 Signal processing controller: Intel Corporation Sunrise Point-H Serial IO I2C Controller #1 (rev 31)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Sunrise Point-H CSME HECI #1 (rev 31)
00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Sunrise Point-H SATA Controller [AHCI mode] (rev 31)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root Port #2 (rev f1)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root Port #3 (rev f1)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root Port #5 (rev f1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H LPC Controller (rev 31)
00:1f.2 Memory controller: Intel Corporation Sunrise Point-H PMC (rev 31)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Sunrise Point-H HD Audio (rev 31)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Sunrise Point-H SMBus (rev 31)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GM107M [GeForce GTX 960M] (rev a2)
02:00.0 Unassigned class [ff00]: Alcor Micro Device 6621
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 7265 (rev 59)

Details on the NVIDIA card:

01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GM107M [GeForce GTX 960M] (rev a2)
 Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. GM107M [GeForce GTX 960M]
 Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+
 Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
 Latency: 0
 Interrupt: pin A routed to IRQ 127
 Region 0: Memory at dc000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
 Region 1: Memory at b0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
 Region 3: Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=32M]
 Region 5: I/O ports at e000 [size=128]
 Expansion ROM at dd000000 [disabled] [size=512K]
 Capabilities: <access denied>
 Kernel driver in use: nouveau
 Kernel modules: nouveau, nvidia_current_drm, nvidia_current

% journalctl -b --no-hostname -o short-monotonic | grep nouveau
[ 25.822549] kernel: nouveau: detected PR support, wi...

Read more...

Download full text (3.5 KiB)

This is concerning that after all this time (2,5 year) this issue is still here.

I have the same issue shown in journalctl. I believe it wasn't there from the start but showed a while ago. I don't see any problems on the frontend site, however.
I have a hybrid GPUs and currently use optimus-manager to switch between GPUs. Nouevau is making the switch (successfully).

Here is the bug:

nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 022554 [ IBUS ]

My laptop is:

System: Host: alienware-PC Kernel: 5.2.13-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.1.0 Desktop: KDE Plasma 5.16.5
           tk: Qt 5.13.0 wm: kwin_x11 dm: SDDM Distro: Manjaro Linux
Machine: Type: Laptop System: Alienware product: Alienware 17 R3 v: 1.7.0 serial: <filter> Chassis: type: 10
           serial: <filter>
           Mobo: Alienware model: 0GH72M v: A00 serial: <filter> UEFI: Alienware v: 1.7.0 date: 01/18/2019
Battery: ID-1: BAT1 charge: 95.8 Wh condition: 95.8/96.0 Wh (100%) volts: 17.3/15.0 model: COMPAL PABAS0241231
           serial: <filter> status: Full
CPU: Topology: Quad Core model: Intel Core i7-6700HQ bits: 64 type: MT MCP arch: Skylake-S rev: 3 L2 cache: 6144 KiB
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 41488
           Speed: 933 MHz min/max: 800/3500 MHz Core speeds (MHz): 1: 900 2: 900 3: 900 4: 900 5: 900 6: 900 7: 900 8: 900
Graphics: Device-1: Intel HD Graphics 530 vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:191b
           Device-2: NVIDIA GM204M [GeForce GTX 970M] vendor: Dell driver: nouveau v: kernel bus ID: 01:00.0
           chip ID: 10de:13d8
           Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: modesetting compositor: kwin_x11 tty: N/A
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 530 (Skylake GT2) v: 4.5 Mesa 19.1.6 compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio: Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3
           chip ID: 8086:a170
           Sound Server: ALSA v: k5.2.13-1-MANJARO
Network: Device-1: Qualcomm Atheros Killer E2400 Gigabit Ethernet driver: alx v: kernel port: d000 bus ID: 3b:00.0
           chip ID: 1969:e0a1
           IF: enp59s0 state: down mac: <filter>
           Device-2: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter vendor: Bigfoot Networks driver: ath10k_pci
           v: kernel port: d000 bus ID: 3c:00.0 chip ID: 168c:003e
           IF: wlp60s0 state: up mac: <filter>
           Device-3: Qualcomm Atheros type: USB driver: btusb bus ID: 1-5:4 chip ID: 0cf3:e300
Drives: Local Storage: total: 1.02 TiB used: 730.08 GiB (70.0%)
           ID-1: /dev/sda vendor: Kingston model: SM2280S3G2120G size: 111.79 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: <filter>
           ID-2: /dev/sdb vendor: HGST (Hitachi) model: HTS721010A9E630 size: 931.51 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: <filter>
RAID: Hardware-1: Intel 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] driver: ahci v: 3.0 bus ID: 00:17.0 chip ID: 8086.282a
Partition: ID-1: / size: 38.32 GiB used: 30.85 GiB (80.5%) fs: ext4 dev: /dev/sda4
           ID-2: /home size: 71.26 GiB us...

Read more...

-- GitLab Migration Automatic Message --

This bug has been migrated to freedesktop.org's GitLab instance and has been closed from further activity.

You can subscribe and participate further through the new bug through this link to our GitLab instance: https://gitlab.freedesktop.org/xorg/driver/xf86-video-nouveau/issues/335.

Changed in nouveau:
status: Confirmed → Unknown
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.