Ubuntu

[945gm mesa] Segfault when using colorfilter plugin

Reported by Matt Drake on 2009-06-14
14
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xf86-video-intel
In Progress
Medium
xserver-xorg-video-intel (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: compiz

when trying to use colorfilter, this is what happens:

- I press the keyboard shortcut
- Everything except the mouse freezes
- About 5 seconds later compiz crashes

When run in the terminal, i get this message:

Mesa 7.4.1 implementation error: i915_program_error: Exceeded max ALU instructions
Please report at bugzilla.freedesktop.org
Segmentation fault

I've never used colorfilter before, so I don't know if this is a regression or not. I'm using Karmic. I'll do a backtrace later tonight.

ProblemType: Bug
Architecture: i386
Date: Sat Jun 13 18:49:36 2009
DistroRelease: Ubuntu 9.10
Lsusb:
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
 Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
MachineType: Dell Inc. MXC061
NonfreeKernelModules: wl
Package: compiz 1:0.8.2-0ubuntu12
PackageArchitecture: all
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.30-9-generic root=UUID=ddf993ab-d008-4974-9167-9b21b8e87c0c ro quiet splash
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.30-9.10-generic
SourcePackage: compiz
Uname: Linux 2.6.30-9-generic i686
dmi.bios.date: 04/02/2007
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A10
dmi.board.name: 0MG532
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.chassis.type: 8
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA10:bd04/02/2007:svnDellInc.:pnMXC061:pvr:rvnDellInc.:rn0MG532:rvr:cvnDellInc.:ct8:cvr:
dmi.product.name: MXC061
dmi.sys.vendor: Dell Inc.

[lspci]
00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub [8086:27a0] (rev 03)
     Subsystem: Dell Device [1028:01d8]
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller [8086:27a2] (rev 03)
     Subsystem: Dell Device [1028:01d8]

Matt Drake (mattduckman) wrote :
Matt Drake (mattduckman) on 2009-06-15
tags: added: colorfilter
Matt Drake (mattduckman) wrote :

I had a hard time debugging compiz, this was the best I could do.

Thanks for your bug report. The symptoms provided indicate this is a problem with your video drivers and is being reassigned to the xorg package. For more information on problems with visual effects and video drivers see http://wiki.ubuntu.com/VisualEffects.

Changed in compiz (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
summary: - compiz segfaults when using colorfilter plugin
+ Segfault when using colorfilter plugin
affects: compiz (Ubuntu) → xorg (Ubuntu)
Bryce Harrington (bryce) on 2009-06-26
Changed in xorg (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Bryce Harrington (bryce) on 2009-06-28
description: updated
Bryce Harrington (bryce) on 2009-07-07
affects: xorg (Ubuntu) → xserver-xorg-video-intel (Ubuntu)
Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
status: Confirmed → New
Bryce Harrington (bryce) on 2009-07-13
summary: - Segfault when using colorfilter plugin
+ [i945gm] Segfault when using colorfilter plugin
Bryce Harrington (bryce) on 2009-07-13
Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
status: New → Confirmed

Created an attachment (id=27696)
XorgLog.gz

Forwarding this bug from Ubuntu reporter mattduckman :
https://bugs.edge.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-intel/+bug/386855

[Problem]
Compiz segfaults on an error about max ALU instructions when using its colorfilter plugin.

[Original Report]
when trying to use colorfilter, this is what happens:

- I press the keyboard shortcut
- Everything except the mouse freezes
- About 5 seconds later compiz crashes

When run in the terminal, i get this message:

Mesa 7.4.1 implementation error: i915_program_error: Exceeded max ALU instructions
Please report at bugzilla.freedesktop.org
Segmentation fault

I've never used colorfilter before, so I don't know if this is a regression or not. I'm using Karmic. I'll do a backtrace later tonight.

ProblemType: Bug
Architecture: i386
Date: Sat Jun 13 18:49:36 2009
DistroRelease: Ubuntu 9.10
Lsusb:
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
 Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
MachineType: Dell Inc. MXC061
NonfreeKernelModules: wl
Package: compiz 1:0.8.2-0ubuntu12
PackageArchitecture: all
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.30-9-generic root=UUID=ddf993ab-d008-4974-9167-9b21b8e87c0c ro quiet splash
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.30-9.10-generic
SourcePackage: compiz
Uname: Linux 2.6.30-9-generic i686
dmi.bios.date: 04/02/2007
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A10
dmi.board.name: 0MG532
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.chassis.type: 8
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA10:bd04/02/2007:svnDellInc.:pnMXC061:pvr:rvnDellInc.:rn0MG532:rvr:cvnDellInc.:ct8:cvr:
dmi.product.name: MXC061
dmi.sys.vendor: Dell Inc.

[lspci]
00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub [8086:27a0] (rev 03)
     Subsystem: Dell Device [1028:01d8]
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller [8086:27a2] (rev 03)
     Subsystem: Dell Device [1028:01d8]

Created an attachment (id=27697)
gdb-compiz.txt

Created an attachment (id=27698)
CurrentDmesg.txt

Bryce Harrington (bryce) on 2009-07-14
tags: added: karmic

Hi matt,

I've forwarded your bug report upstream to https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=22772 - please subscribe to that bug in case upstream needs further information or wishes you to test something. Thanks ahead of time!

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
status: Confirmed → Triaged
Changed in xserver-xorg-video-intel:
status: Unknown → Confirmed
Geir Ove Myhr (gomyhr) on 2009-07-26
tags: added: 945gm

It now no longer segfaults, just falls back to software. We need to rework some of i915 to handle compiling programs up front so we can find if they exceed capabilities or not.

Changed in xserver-xorg-video-intel:
status: Confirmed → In Progress
Bryce Harrington (bryce) on 2010-03-02
summary: - [i945gm] Segfault when using colorfilter plugin
+ [i945] [i945gm] Segfault when using colorfilter plugin
Bryce Harrington (bryce) on 2010-03-02
summary: - [i945] [i945gm] Segfault when using colorfilter plugin
+ [i945gm] Segfault when using colorfilter plugin

(In reply to comment #0)

Hello, I seem to have the same problem:
Hello, it also affects me if I enable (<Super>f) the color filter. I ran this from the terminal:

$ compiz --replace
Checking for Xgl: not present.
xset q doesn't reveal the location of the log file. Using fallback /var/log/Xorg.0.log
Detected PCI ID for VGA:
Checking for texture_from_pixmap: present.
Checking for non power of two support: present.
Checking for Composite extension: present.
Checking screen 1Comparing resolution (1280x800) to maximum 3D texture size (2048): Passed.
Checking for Software Rasterizer: Not present.
Checking for nVidia: not present.
Checking for FBConfig: present.
Checking for Xgl: not present.
WARNING: Application calling GLX 1.3 function "glXCreatePixmap" when GLX 1.3 is not supported! This is an application bug!
WARNING: Application calling GLX 1.3 function "glXDestroyPixmap" when GLX 1.3 is not supported! This is an application bug!
/usr/bin/compiz.real (video) - Warn: No 8 bit GLX pixmap format, disabling YV12 image format
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter blueish-filter (item blueish-filter).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter negative (item negative).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter negative-green (item negative-green).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter sepia (item sepia).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter grayscale (item grayscale).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter deuteranopia (item deuteranopia).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter protonopia (item protonopia).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Warn: Tried to load 7 filter(s), 6 succeeded.
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter blueish-filter (item blueish-filter).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter negative (item negative).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter negative-green (item negative-green).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter sepia (item sepia).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter grayscale (item grayscale).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter deuteranopia (item deuteranopia).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Info: Loading filter protonopia (item protonopia).
/usr/bin/compiz.real (colorfilter) - Warn: Tried to load 7 filter(s), 6 succeeded.
Mesa 7.6 implementation error: i915_program_error: Exceeded max ALU instructions
Please report at bugzilla.freedesktop.org
Segmentation fault

Changed in xserver-xorg-video-intel:
importance: Unknown → Medium
Changed in xserver-xorg-video-intel:
importance: Medium → Unknown
Changed in xserver-xorg-video-intel:
importance: Unknown → Medium

This bug report was filed against an old version of Ubuntu.
Can you confirm whether this is still an issue in natty?

Please also ensure this bug has tags for each Ubuntu release
that the bug is confirmed as affecting.

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
status: Triaged → New
status: New → Incomplete
Matt Drake (mattduckman) wrote :

Yes, I just tested this and it still crashes.

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
status: Incomplete → New

As per upstream bug report, it still seems to be active.

Chris Wilson (ickle) on 2013-02-16
Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
status: New → Confirmed
summary: - [i945gm] Segfault when using colorfilter plugin
+ [945gm mesa] Segfault when using colorfilter plugin
Chris Wilson (ickle) wrote :

mesa-9.1 is now available, can you please retest?

Matt Drake, this bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? If so, could you please test for this with the latest development release of Ubuntu? ISO images are available from http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ .

If it remains an issue, could you please run the following command in the development release from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal), as it will automatically gather and attach updated debug information to this report:

apport-collect -p xserver-xorg-video-intel REPLACE-WITH-BUG-NUMBER

Please note, given that the information from the prior release is already available, doing this on a release prior to the development one would not be helpful.

Thank you for your understanding.

Helpful bug reporting tips:
https://wiki.ubuntu.com/ReportingBugs

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
importance: Medium → Low
status: Confirmed → Incomplete
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.