Facing problem with Xorg recently. [(EE) intel(0): Failed to claim DRM device.]

Bug #1823639 reported by Shubham Dubey on 2019-04-08
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
plymouth (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
xserver-xorg-video-intel (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I am using Ubuntu 16.04 LTS

Recently I have been facing problem with computer graphics.
Sometimes while working, the system freezes and when the system resumes working a pop-up window appears stating that "An error occurred", and in the details of the error there is problem with Xorg.

Today, after powering on the system, a message appeared saying:-
"The system is running in low-graphics mode. You screen, graphics card, and input device settings could not be detected correctly. You will need to configure these yourself".
Using a solution from askubuntu forum, I did the following:-

1) Pressed Ctrl + Alt + F1
2) Logged in with my credentials
3) Ran the following commands:
$ sudo apt-get install --reinstall ubuntu-desktop
$ sudo reboot

This helped me open the system.

Now, I checked whether the graphics driver is installed or not. So, I went to Settings > Software & Updates > Additional drivers.
But, no driver is detected.

So, I guess that there no graphics driver installed on my system.

After that, I tried the following solution, but the terminal says that requirement already satisfied:-

https://askubuntu.com/a/183170

Please help me resolve the issue.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.04
Package: xorg 1:7.7+13ubuntu3.1
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-145.171-generic 4.4.176
Uname: Linux 4.4.0-145-generic x86_64
.tmp.unity_support_test.0:

ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.18
Architecture: amd64
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: compiz
CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
CompositorUnredirectFSW: true
CurrentDesktop: Unity
Date: Mon Apr 8 12:57:15 2019
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: xenial
DistroVariant: ubuntu
ExtraDebuggingInterest: Yes, if not too technical
GraphicsCard:
 Intel Corporation HD Graphics [8086:1606] (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Dell Broadwell-U Integrated Graphics [1028:06c1]
InstallationDate: Installed on 2017-08-30 (586 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04.1 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20160719)
MachineType: Dell Inc. Vostro 3558
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-145-generic root=UUID=cb4d1c91-3742-4037-a99c-3a2a33b739a5 ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: xorg
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 11/22/2016
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A11
dmi.board.name: 0HRXD8
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.board.version: A00
dmi.chassis.type: 9
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA11:bd11/22/2016:svnDellInc.:pnVostro3558:pvr01:rvnDellInc.:rn0HRXD8:rvrA00:cvnDellInc.:ct9:cvr:
dmi.product.name: Vostro 3558
dmi.product.version: 01
dmi.sys.vendor: Dell Inc.
version.compiz: compiz 1:0.9.12.3+16.04.20180221-0ubuntu1
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.91-2~16.04.1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 18.0.5-0ubuntu0~16.04.1
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 18.0.5-0ubuntu0~16.04.1
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.18.4-0ubuntu0.8
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.1-1ubuntu2
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.7.0-1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20160325-1ubuntu1.2
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.12-1build2
xserver.bootTime: Mon Apr 8 12:44:33 2019
xserver.configfile: default
xserver.errors:

xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.outputs:
 product id 1568
 vendor BOE
xserver.version: 2:1.18.4-0ubuntu0.8

Shubham Dubey (shubhamdubey21) wrote :
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

This might be the problem:

[ 33.448] (EE) intel(0): [drm] failed to set drm interface version: Permission denied [13].
[ 33.448] (II) intel(0): [drm] Contents of '/sys/kernel/debug/dri/0/clients':
[ 33.448] (II) intel(0): [drm] command pid dev master a uid magic
[ 33.448] (II) intel(0): [drm] plymouthd 467 0 y y 0 0
[ 33.448] (II) intel(0): [drm] Xorg 911 0 n y 0 0
[ 33.448] (EE) intel(0): Failed to claim DRM device.
[ 33.448] (II) UnloadModule: "intel"
[ 33.448] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[ 33.448] (EE)
Fatal server error:
[ 33.448] (EE) no screens found(EE)
[ 33.448] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
  at http://wiki.x.org
 for help.
[ 33.448] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[ 33.448] (EE)
[ 34.520] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

affects: xorg (Ubuntu) → xserver-xorg-video-intel (Ubuntu)
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Since your CPU/GPU is fairly new, you don't need that problematic driver installed at all.

Please try:

  sudo apt remove xserver-xorg-video-intel

and then reboot.

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
status: New → Incomplete
summary: - Facing problem with Xorg recently.
+ Facing problem with Xorg recently. [(EE) intel(0): Failed to claim DRM
+ device.]
Changed in plymouth (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Download full text (5.4 KiB)

Hi Daniel,

Thank you for your help.
Unfortunately, the problem still exists. Still getting the error for low-graphics during boot.
I have to select the option “continue with low-graphics” to further start the system.

Please let me know what can i do to resolve this.
Thanks again.

Best
Shubham Dubey

> On 08-Apr-2019, at 3:09 PM, Daniel van Vugt <email address hidden> wrote:
>
> Since your CPU/GPU is fairly new, you don't need that problematic driver
> installed at all.
>
> Please try:
>
> sudo apt remove xserver-xorg-video-intel
>
> and then reboot.
>
>
> ** Changed in: xserver-xorg-video-intel (Ubuntu)
> Status: New => Incomplete
>
> ** Summary changed:
>
> - Facing problem with Xorg recently.
> + Facing problem with Xorg recently. [(EE) intel(0): Failed to claim DRM device.]
>
> ** Also affects: plymouth (Ubuntu)
> Importance: Undecided
> Status: New
>
> ** Changed in: plymouth (Ubuntu)
> Status: New => Incomplete
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
> report.
> https://bugs.launchpad.net/bugs/1823639
>
> Title:
> Facing problem with Xorg recently. [(EE) intel(0): Failed to claim DRM
> device.]
>
> Status in plymouth package in Ubuntu:
> Incomplete
> Status in xserver-xorg-video-intel package in Ubuntu:
> Incomplete
>
> Bug description:
> I am using Ubuntu 16.04 LTS
>
> Recently I have been facing problem with computer graphics.
> Sometimes while working, the system freezes and when the system resumes working a pop-up window appears stating that "An error occurred", and in the details of the error there is problem with Xorg.
>
> Today, after powering on the system, a message appeared saying:-
> "The system is running in low-graphics mode. You screen, graphics card, and input device settings could not be detected correctly. You will need to configure these yourself".
> Using a solution from askubuntu forum, I did the following:-
>
> 1) Pressed Ctrl + Alt + F1
> 2) Logged in with my credentials
> 3) Ran the following commands:
> $ sudo apt-get install --reinstall ubuntu-desktop
> $ sudo reboot
>
> This helped me open the system.
>
> Now, I checked whether the graphics driver is installed or not. So, I went to Settings > Software & Updates > Additional drivers.
> But, no driver is detected.
>
> So, I guess that there no graphics driver installed on my system.
>
> After that, I tried the following solution, but the terminal says that
> requirement already satisfied:-
>
> https://askubuntu.com/a/183170
>
> Please help me resolve the issue.
>
> ProblemType: Bug
> DistroRelease: Ubuntu 16.04
> Package: xorg 1:7.7+13ubuntu3.1
> ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-145.171-generic 4.4.176
> Uname: Linux 4.4.0-145-generic x86_64
> .tmp.unity_support_test.0:
>
> ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.18
> Architecture: amd64
> CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
> CompositorRunning: compiz
> CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
> CompositorUnredirectFSW: true
> CurrentDesktop: Unity
> Date: Mon Apr 8 12:57:15 2019
> DistUpgraded: Fresh ins...

Read more...

Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

try booting without 'splash', since it seems to be plymouth holding the device

Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

also, I don't think modesetting driver was yet good enough in xserver 1.18, so -intel probably is the best option on stock xenial

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for plymouth (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in plymouth (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for xserver-xorg-video-intel (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers