intel video driver produces visual corruption on 945GM chipset

Bug #173177 reported by Paul Holcomb on 2007-12-01
18
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xf86-video-intel
Invalid
Undecided
Unassigned
xserver-xorg-video-intel (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: xserver-xorg-video-intel

This is a possible dupe of bug 150597
but its a different chipset, so its supposed to be reported as a different bug

$lspci |grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller

$ aptitude show xserver-xorg-video-intel
Package: xserver-xorg-video-intel
Version: 2:2.1.1-0ubuntu9

$ uname -a
Linux legba 2.6.22-14-generic #1 SMP Sun Oct 14 21:45:15 GMT 2007 x86_64 GNU/Linux

Paul Holcomb (noptys) on 2007-12-01
description: updated
Paul Holcomb (noptys) wrote :

both the vertical and horizontal corruption

Paul Holcomb (noptys) wrote :
Bryce Harrington (bryce) on 2008-01-09
Changed in xserver-xorg-video-intel:
importance: Undecided → Medium
status: New → Triaged
mabovo (mabovo) wrote :

I would like to know if xserver-xorg is partially guilty on this history ! It is suffering a lot.
There are issues with gdm, npviewer, cups, hfs and mainly Compiz.real.

Bryce Harrington (bryce) wrote :

Could you please check this against Hardy Alpha-4 to see if it is still occuring? We're using EXA and a newer intel driver on Hardy, which may resolve it.

If it does not, can you also try activating the "greedy" migration option (this solved several issues on 965GM hardware and might be needed for 945 too). For example:

Section "Device"
  ....
        Driver "intel"
        Option "AccelMethod" "EXA"
        Option "MigrationHeuristic" "greedy"
  ....
EndSection

Let us know either way, thanks in advance!

mabovo (mabovo) wrote :

Xorg before applying changes above in xorg.conf

mabovo (mabovo) wrote :

Xorg after activating "greedy" in xorg.conf

Section "Device"
 Identifier "Configured Video Device"
        Driver "intel"
        Option "AccelMethod" "EXA"
        Option "MigrationHeuristic" "greedy"
EndSection

Also another information that You don't like at much :)
mabovo@macbook:~$ glxgears
7849 frames in 5.0 seconds = 1569.723 FPS
8065 frames in 5.0 seconds = 1612.917 FPS
8229 frames in 5.0 seconds = 1645.720 FPS
7983 frames in 5.0 seconds = 1596.512 FPS

mabovo (mabovo) wrote :

Is this the latest intel driver being tested in Hardy you mentioned above ?

mabovo@macbook:~$ dpkg -l xserver-xorg-video-intel*
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Installed/Config-f/Unpacked/Failed-cfg/Half-inst/t-aWait/T-pend
|/ Err?=(none)/Hold/Reinst-required/X=both-problems (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Nome Versão Descrição
+++-==============-==============-============================================
ii xserver-xorg-v 2:2.2.0.90-2ub X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display d
ii xserver-xorg-v 2:2.2.0.90-2ub X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display d
un xserver-xorg-v <nenhuma> (nenhuma descrição disponível)
mabovo@macbook:~$

mabovo (mabovo) wrote :

I mean ...
ii xserver-xorg-video-intel 2:2.2.0.90-2ubuntu2 X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver
ii xserver-xorg-video-intel-dbg 2:2.2.0.90-2ubuntu2 X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver (debug symbols)
un xserver-xorg-video-intel-modesett <nenhuma> (nenhuma descrição disponível)

Bryce Harrington (bryce) wrote :

It will be -intel 2ubuntu6 when it is finished uploading probably some time within the day.

Bryce Harrington (bryce) wrote :

Hi mavobo, have you had a chance to test it?

mabovo (mabovo) wrote :

Hi Bryce, testing now with 2.2.1-1ubuntu3 working out of the box. No problems with Compiz or Firefox3. Video response is very fast and no corruption at all (i945GM).
Glxgears improved more and more :)

mabovo (mabovo) wrote :
mabovo (mabovo) wrote :

New xserver-xorg-video-intel driver 2.2.1-1ubuntu4 crash with openarena

mabovo (mabovo) wrote :

Openarena is not crashing with 2.6.24-12.22 and xserver-xorg-video-itel 2.2.1-1ubuntu5

Bryce Harrington (bryce) wrote :

mabovo, thanks for reporting the issues are fixed.

Paul, please reopen if the issue still persists.

Changed in xserver-xorg-video-intel:
status: Triaged → Fix Released
dino99 (9d9) on 2012-08-31
Changed in xserver-xorg-video-intel:
status: New → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers

Related questions