[lts] Switch VGA mode will become black screen

Bug #1202524 reported by Anthony Wong on 2013-07-18
18
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
HWE Next
Undecided
Robert Hooker
OEM Priority Project
Critical
Unassigned
xserver-xorg-video-intel (Ubuntu)
Medium
Robert Hooker
Precise
Undecided
Unassigned
Quantal
Undecided
Unassigned
Raring
Undecided
Unassigned
xserver-xorg-video-intel-lts-quantal (Ubuntu)
Medium
Unassigned
Precise
Undecided
Unassigned
Quantal
Undecided
Unassigned
xserver-xorg-video-intel-lts-raring (Ubuntu)
Medium
Unassigned
Precise
Undecided
Unassigned
Raring
Undecided
Unassigned

Bug Description

[Impact]
system hang in a common use-case with external monitor

[Test case]
hit the hotkey combo to switch modes and it'll hang

[Regression potential]
slim, this has been upstream for some time now

--

On a lenovo notebook running precise with quantal LTS stack has this issue. When connecting through VGA port, laptop monitor and external monitor will enter extend mode. But after pressing FN+F3 to switching mode, both laptop monitor and external monitor will become black screen, and system is hang, you need to force to power off. When connecting external monitor through HDMI, everything is OK.

CPU: Intel(R) Core(TM) i3-4000M CPU @ 2.40GHz
GPU: Intel Corporation Haswell Integrated Graphics Controller [8086:0416]

tags: added: blocks-hwcert-enablement
Robert Hooker (sarvatt) wrote :
Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
status: New → Triaged
importance: Undecided → Medium
Changed in xserver-xorg-video-intel-lts-quantal (Ubuntu):
status: Confirmed → Triaged
Robert Hooker (sarvatt) on 2013-07-18
Changed in xserver-xorg-video-intel-lts-raring (Ubuntu):
status: New → Triaged
importance: Undecided → Medium
Yang Bai (hamo) on 2013-07-23
Changed in oem-priority:
importance: Undecided → Critical
Robert Hooker (sarvatt) on 2013-07-23
Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
assignee: nobody → Robert Hooker (sarvatt)
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

the second patch isn't needed on quantal, which uses uxa?

Ara Pulido (ara) wrote :

This is a HWE issue, out of scope from the OEM priority project

Changed in oem-priority:
status: New → Invalid
Robert Hooker (sarvatt) wrote :

debdiff containing the fix for quantal

The attachment "xserver-xorg-video-intel_2.20.9-0ubuntu2.3.debdiff" seems to be a debdiff. The ubuntu-sponsors team has been subscribed to the bug report so that they can review and hopefully sponsor the debdiff. If the attachment isn't a patch, please remove the "patch" flag from the attachment, remove the "patch" tag, and if you are member of the ~ubuntu-sponsors, unsubscribe the team.

[This is an automated message performed by a Launchpad user owned by ~brian-murray, for any issue please contact him.]

tags: added: patch
Chris Wilson (ickle) on 2013-09-25
summary: - Switch VGA mode will become black screen
+ [lts] Switch VGA mode will become black screen
Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
status: Triaged → Fix Released
Changed in hwe-next:
status: New → In Progress
assignee: nobody → Robert Hooker (sarvatt)
Timo Aaltonen (tjaalton) on 2013-10-03
no longer affects: xserver-xorg-video-intel-lts-raring (Ubuntu Quantal)
no longer affects: xserver-xorg-video-intel-lts-quantal (Ubuntu Raring)
Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu Quantal):
status: New → In Progress
Timo Aaltonen (tjaalton) on 2013-10-04
tags: added: quantal raring
Timo Aaltonen (tjaalton) on 2013-10-04
description: updated
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

uploaded to both quantal and raring proposed

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu Raring):
status: New → In Progress

Hello Anthony, or anyone else affected,

Accepted xserver-xorg-video-intel into raring-proposed. The package will build now and be available at http://launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-intel/2:2.21.6-0ubuntu4.3 in a few hours, and then in the -proposed repository.

Please help us by testing this new package. See https://wiki.ubuntu.com/Testing/EnableProposed for documentation how to enable and use -proposed. Your feedback will aid us getting this update out to other Ubuntu users.

If this package fixes the bug for you, please add a comment to this bug, mentioning the version of the package you tested, and change the tag from verification-needed to verification-done. If it does not fix the bug for you, please add a comment stating that, and change the tag to verification-failed. In either case, details of your testing will help us make a better decision.

Further information regarding the verification process can be found at https://wiki.ubuntu.com/QATeam/PerformingSRUVerification . Thank you in advance!

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu Raring):
status: In Progress → Fix Committed
tags: added: verification-needed
Yang Bai (hamo) wrote :

on a fresh installed and updated (without proposed) raring system, this issue happens. And after enabling proposed and upgrade to xserver-xorg-video-intel 2:2.21.6-0ubuntu4.3, this issue is fixed.

set tag verification-done.

tags: added: verification-done
removed: verification-needed
Robert Hooker (sarvatt) on 2013-10-10
tags: added: verification-done-raring
removed: verification-done
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package xserver-xorg-video-intel - 2:2.21.6-0ubuntu4.3

---------------
xserver-xorg-video-intel (2:2.21.6-0ubuntu4.3) raring-proposed; urgency=low

  * sna-fixup-possible-clones.diff: Backport from 2.21.9 to fix
    clone mode on haswell laptops. (LP: #1202524)

xserver-xorg-video-intel (2:2.21.6-0ubuntu4.2) raring-proposed; urgency=low

  * Add hsw-green-xv.patch, backport from 2.21.10 to fix green screens when using XV
    on Haswell generation GPUs. (LP: #1220645)
 -- Timo Aaltonen <email address hidden> Fri, 04 Oct 2013 11:39:07 +0300

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu Raring):
status: Fix Committed → Fix Released

The verification of this Stable Release Update has completed successfully and the package has now been released to -updates. Subsequently, the Ubuntu Stable Release Updates Team is being unsubscribed and will not receive messages about this bug report. In the event that you encounter a regression using the package from -updates please report a new bug using ubuntu-bug and tag the bug report regression-update so we can easily find any regresssions.

Hello Anthony, or anyone else affected,

Accepted xserver-xorg-video-intel into quantal-proposed. The package will build now and be available at http://launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-intel/2:2.20.9-0ubuntu2.3 in a few hours, and then in the -proposed repository.

Please help us by testing this new package. See https://wiki.ubuntu.com/Testing/EnableProposed for documentation how to enable and use -proposed. Your feedback will aid us getting this update out to other Ubuntu users.

If this package fixes the bug for you, please add a comment to this bug, mentioning the version of the package you tested, and change the tag from verification-needed to verification-done. If it does not fix the bug for you, please add a comment stating that, and change the tag to verification-failed. In either case, details of your testing will help us make a better decision.

Further information regarding the verification process can be found at https://wiki.ubuntu.com/QATeam/PerformingSRUVerification . Thank you in advance!

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu Quantal):
status: In Progress → Fix Committed
tags: added: verification-needed
Ara Pulido (ara) on 2013-10-30
Changed in xserver-xorg-video-intel-lts-raring (Ubuntu Raring):
status: New → Fix Committed
Yang Bai (hamo) wrote :

Tried to install ubuntu 12.10 on that machine but failed. The kernel in the installation iso is 3.5.0-17, there is no i915-hsw module.

So I tried to do a fresh installation of 12.04.2. The xorg stack is lts-quantal. Without 2:2.20.9-0ubuntu2.3~precise1 in precise-proposed, this issue can be reproduced. After installing this package, this issue is fixed.

Ara Pulido (ara) on 2013-11-06
Changed in xserver-xorg-video-intel-lts-raring (Ubuntu Raring):
status: Fix Committed → Invalid
Changed in xserver-xorg-video-intel-lts-raring (Ubuntu Precise):
status: New → Fix Committed
Changed in xserver-xorg-video-intel-lts-quantal (Ubuntu Quantal):
status: New → Invalid
Ara Pulido (ara) on 2013-11-06
Changed in xserver-xorg-video-intel-lts-quantal (Ubuntu Precise):
status: New → Fix Committed
Yang Bai (hamo) wrote :

Tried with a fresh installation of 12.04.3. The xorg stack is lts-raring. Without 2:2.21.6-0ubuntu4.3~precise1 in precise-proposed, this issue can be reproduced. After installing this package, this issue is fixed.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package xserver-xorg-video-intel-lts-quantal - 2:2.20.9-0ubuntu2.3~precise1

---------------
xserver-xorg-video-intel-lts-quantal (2:2.20.9-0ubuntu2.3~precise1) precise-proposed; urgency=low

  * Sync from -intel.

xserver-xorg-video-intel (2:2.20.9-0ubuntu2.3) quantal-proposed; urgency=low

  * Add fix-possible-clones-computation.patch: Backport from 2.20.10 to fix
    clone mode on haswell laptops. (LP: #1202524)
 -- Timo Aaltonen <email address hidden> Fri, 04 Oct 2013 12:10:36 +0300

Changed in xserver-xorg-video-intel-lts-quantal (Ubuntu Precise):
status: Fix Committed → Fix Released
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package xserver-xorg-video-intel-lts-raring - 2:2.21.6-0ubuntu4.3~precise1

---------------
xserver-xorg-video-intel-lts-raring (2:2.21.6-0ubuntu4.3~precise1) precise-proposed; urgency=low

  * Sync from -intel.

xserver-xorg-video-intel (2:2.21.6-0ubuntu4.3) raring-proposed; urgency=low

  * sna-fixup-possible-clones.diff: Backport from 2.21.9 to fix
    clone mode on haswell laptops. (LP: #1202524)

xserver-xorg-video-intel (2:2.21.6-0ubuntu4.2) raring-proposed; urgency=low

  * Add hsw-green-xv.patch, backport from 2.21.10 to fix green screens when using XV
    on Haswell generation GPUs. (LP: #1220645)
 -- Timo Aaltonen <email address hidden> Fri, 04 Oct 2013 12:07:51 +0300

Changed in xserver-xorg-video-intel-lts-raring (Ubuntu Precise):
status: Fix Committed → Fix Released
Ara Pulido (ara) on 2013-11-08
Changed in xserver-xorg-video-intel-lts-raring (Ubuntu):
status: Triaged → Fix Released
Hui Wang (hui.wang) wrote :

I installed ubuntu-12.10-desktop-amd64.iso into a usb disk on a non-haswell machine, then update kernel to a version which support i915-hsw, then use this usb disk to boot on a haswell machine, the ubuntu-12.10 can be successfully booted up.

Then i plugged a VGA to the machine test video switching, this problem can be reproduced. After upgrade xserver-xorg-video-intel to 2:2.20.9-0ubuntu2.3, the problem disappeared.

 So the xserver-xorg-video-intel for quantal was verified to be functional.

tags: added: verification-done
removed: verification-needed
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package xserver-xorg-video-intel - 2:2.20.9-0ubuntu2.3

---------------
xserver-xorg-video-intel (2:2.20.9-0ubuntu2.3) quantal-proposed; urgency=low

  * Add fix-possible-clones-computation.patch: Backport from 2.20.10 to fix
    clone mode on haswell laptops. (LP: #1202524)
 -- Robert Hooker <email address hidden> Thu, 01 Aug 2013 09:24:13 -0400

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu Quantal):
status: Fix Committed → Fix Released
Changed in hwe-next:
status: In Progress → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers