iMac 1.9Ghz: X fails to load under Edgy

Bug #55224 reported by Timothy Smith on 2006-08-04
This bug report is a duplicate of:  Bug #23445: iMac G5 will freeze after booting up. Edit Remove
8
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xserver-xorg-video-ati (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I just tried to boot Edgy Knot 1 on my iMac 1.9Ghz

  Machine Name: iMac G5
  Machine Model: PowerMac12,1
  CPU Type: PowerPC G5 (3.0)
  Number Of CPUs: 1
  CPU Speed: 1.9 GHz
  L2 Cache (per CPU): 512 KB
  Memory: 1 GB
  Bus Speed: 633 MHz
  Boot ROM Version: 5.2.6f1

I wasn't able to boot this machine under Dapper at all so this is a bit of an improvement. I had to use the suggested boot argument for the video to get past the white screen issue. After that usplash worked fine. Then gdm loads and I just get a black screen for a while. I can hear Gnome loading and then I get distorted graphics on my screen. Very strange.

Étienne BERSAC (bersace) wrote :

Hello,

I own a iMac G5 rev C (PowerMac12,1) like you (but 20", 2,1GHz version). I have the same problem. I reached to configured xorg like described in http://wiki.ubuntu.com/iMacG5revC .

This bug is confirmed.

Étienne BERSAC (bersace) wrote :

Some more info.

The iMac G5 rev C (the iSight line) i have is shiped wis a radeon X600 (aka rv380).

Rodrigo Novo (rodarvus) wrote :

tas50, Étienne, thanks for the bug report!

Unfortunately we really need more information before we can do anything.

Please follow https://help.ubuntu.com/community/DebuggingXAutoconfiguration, and attach the asked files into this bug report.

I'm also marking this bug for the right package (xserver-xorg-video-ati), since it is quite likely a driver problem.

Étienne BERSAC (bersace) wrote :

In fact, i think the problem is a sync freq problem. The working xorg.conf use parse-edid result for Monitor section. And ubuntu xorg.conf show a black screen, but i hear the login sound.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for xserver-xorg-video-ati (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers