[HD 3870] Logout doesn't return to GDM login prompt

Bug #366225 reported by triciens on 2009-04-24
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xserver-xorg-video-ati (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Using a machine with two "ATI Radeon HD3870" graphics cards, logging out gets stuck in textmode and doesn't return to GDM login prompt.

Release: Ubuntu 9.04
What you expected to happen: I expected to be able to successfully log out
What happened instead: I was presented with a black screen with white text. Photo of PC screen attached.

[lspci]
00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation 82X38/X48 Express DRAM Controller [8086:29e0] (rev 01)
     Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8295]
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc Radeon HD 3870 [1002:9501]
02:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc Radeon HD 3870 [1002:9501]
     Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:022a]

triciens (triciens) wrote :

Architecture: amd64
DistroRelease: Ubuntu 9.04
Package: xorg 1:7.4~5ubuntu18
PackageArchitecture: amd64
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 LANG=en_GB.UTF-8
ProcVersion: Linux version 2.6.28-11-generic (buildd@crested) (gcc version 4.3.3 (Ubuntu 4.3.3-5ubuntu4) ) #42-Ubuntu SMP Fri Apr 17 01:58:03 UTC 2009
Uname: Linux 2.6.28-11-generic x86_64
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare

triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
triciens (triciens) wrote :
James Westby (james-w) on 2009-04-24
affects: ubuntu → xorg (Ubuntu)
triciens (triciens) wrote :

Okay, this issue was caused by having two ATI Radeon HD3870's in my PC, physically connected via a CrossFire cable. I physically removed one of the GPUs from my system, did a fresh install of 9.04 and I am able to logout with no problems. In my opinion, this is still a bug that needs fixing, as I shouldn't have to remove parts of my system for Ubuntu to work correctly.

Martin Olsson (mnemo) on 2009-04-25
description: updated
summary: - Ubuntu 9.04 Log Out broken
+ Logout doesn't return to GDM login prompt on box with two ATI Radeon
+ HD3870 cards
Bryce Harrington (bryce) on 2009-04-27
affects: xorg (Ubuntu) → xserver-xorg-video-ati (Ubuntu)
Bryce Harrington (bryce) on 2009-04-28
Changed in xserver-xorg-video-ati (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Bryce Harrington (bryce) on 2009-05-06
description: updated
Bryce Harrington (bryce) on 2009-05-13
summary: - Logout doesn't return to GDM login prompt on box with two ATI Radeon
- HD3870 cards
+ [HD3870] Logout doesn't return to GDM login prompt

I have the same problem. I have two ATI x1950xt cards in mine. The strange part is that everything works fine until I logout even compiz and all that jazz.

Bryce Harrington (bryce) on 2009-06-26
summary: - [HD3870] Logout doesn't return to GDM login prompt
+ [HD 3870] [HD3870] Logout doesn't return to GDM login prompt
Bryce Harrington (bryce) on 2009-06-26
summary: - [HD 3870] [HD3870] Logout doesn't return to GDM login prompt
+ [HD 3870] Logout doesn't return to GDM login prompt
Bryce Harrington (bryce) on 2009-08-13
tags: added: jaunty
Bryce Harrington (bryce) wrote :

[This is an automatic notification.]

A new version of the -ati driver is now available in Karmic.

This is a significant update to -ati which brings in kernel mode-setting
(currently disabled) and scores of fixes for DRI2, EXA, etc.

I've posted the new version of this driver to the following PPA,
would you mind testing it and seeing if it resolves the bug you
reported?

  https://edge.launchpad.net/~bryceharrington/+archive/ppa/+sourcepub/709908/+listing-archive-extra

If you're not running this release of Ubuntu, you can try booting the Karmic
LiveCD and loading the PPA onto it, and then log out/in to restart X.
ISOs are available at http://cdimages.ubuntu.com/releases/

After testing Karmic, report back here whether it's still an issue or not,
and if it is please post a fresh Xorg.0.log and 'dmesg' output.

Note there could be new bugs... please file these as new reports using
the command 'ubuntu-bug xorg'.

Changed in xserver-xorg-video-ati (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Bryce Harrington (bryce) wrote :

We're closing this bug since it is has been some time with no response from the original reporter. However, if the issue still exists please feel free to reopen with the requested information. Also, if you could, please test against the latest development version of Ubuntu, since this confirms the bug is one we may be able to pass upstream for help.

Changed in xserver-xorg-video-ati (Ubuntu):
status: Incomplete → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers