latest update of xserver-xorg-video-ati moved screen to high on ati raedon mobilty 7500

Bug #150278 reported by murmelhunter on 2007-10-07
4
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xserver-xorg-video-ati (Ubuntu)
High
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: xserver-xorg-video-ati

Hi all,

I updated today xserver-xorg-video-ati today to the latest version (xserver-xorg-video-ati 1:6.7.195-1ubuntu1) and I noticed on reboot that my the desktop on my lcd screen went up by 4-5mm.
The upper Taskbar is almost not reachable anymore and the at the bottom of the screen is now a black line with a hight of approx. 4-5mm.

Graphic card used:

Section "Device"
 Identifier "ATI Technologies Inc Radeon Mobility M7 LW [Radeon Mobility 7500]"
 Driver "ati"
 BusID "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
 Identifier "Default Screen"
 Device "ATI Technologies Inc Radeon Mobility M7 LW [Radeon Mobility 7500]"
 Monitor "Generic Monitor"
 DefaultDepth 24
 SubSection "Display"
  Modes "1024x768"
 EndSubSection
EndSection

Any advise how to get the desktop on the screen lower to have both tasbar good visible again?

thx

murmelhunter (d-drehlich) wrote :

I´m using clean Gutsy install all available updates are installed.

No modification at xorg.conf have been done so far from my side.

Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

Please attach /var/log/Xorg.0.log. We'll need to inform upstream about it.

Changed in xserver-xorg-video-ati:
status: New → Incomplete
murmelhunter (d-drehlich) wrote :

Hi Timo,

 I tried even to reconfigure however XORG, however it did not bring any changes

I will attach also /var/log/Xorg.0.log.old since this file is may more important since it have the original changes of the install of the update xserver-xorg-video-ati 1:6.7.195-1ubuntu1

Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

There is a proposed fix by upstream, and I'm only waiting for a package to be ready so you can test it (it's a one line change in radeon_modes.c..). Hang on :)

this is the upstream report, different symptoms but apparently the same cause:
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=12720

murmelhunter (d-drehlich) wrote :

I have some older files still available if needed to compare the changes

Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :
murmelhunter (d-drehlich) wrote :

thx for the quick update and detailed info ,it is very much appreciated.

I will wait for the new package cross my fingers and knock 3 times on wood and pray that the fix will work ;-)

murmelhunter (d-drehlich) wrote :

Hm, got the build extracted it went back to the site to check the changes and just wonder now why this site is off line ??

I will wait with installation since I'm not sure if there is might another issue with this build, since the page is off line.

There is may a reason

Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

try now, packages have been pushed there.

murmelhunter (d-drehlich) wrote :

I just did the install and a small improvement the Desktop took place.
The Desktop came for approx 3mm down and is nearly fitting to the LCD screen.

At the bottom is still a black line of approx 2mm, from the upperTaskbar are the 2mm missing.
I hope we can push it a bit more down all details are available at the attachment

murmelhunter (d-drehlich) wrote :

I will send a screenshot done by a camera as soon the the battery is charged,
a screenshot via the application: Take Screenshot give a wrong impression since the picture shows a perfect Desktop

murmelhunter (d-drehlich) wrote :

as promised here are the pictures

murmelhunter (d-drehlich) wrote :

and number 2 from the bottom..

murmelhunter (d-drehlich) wrote :

Good morning Timo,

today I found a new file online xserver-xorg-video-ati_6.7.195-1ubuntu1tja2_i386.deb and this one solved the issue with the screen, it is now fitting well again to the lcd panel.

Thank you all for your time and the fix

Dirk

Timo Aaltonen (tjaalton) on 2007-10-08
Changed in xserver-xorg-video-ati:
importance: Undecided → High
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

Thank you for testing!

Changed in xserver-xorg-video-ati:
status: Incomplete → Fix Committed
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

xserver-xorg-video-ati (1:6.7.195-1ubuntu2) gutsy; urgency=low

  * debian/patches:
    02_add_option_for_lvds_mode.diff
    - Add an option for using LVDS mode (default: on), setting false
      enables CVT-mode (LP: #150278, #150370, #150497)

 -- Timo Aaltonen <email address hidden> Mon, 8 Oct 2007 14:59:18 +0300

Changed in xserver-xorg-video-ati:
status: Fix Committed → Fix Released
murmelhunter (d-drehlich) wrote :

You are welcome, thank you once again for the quick official release which is working well.

All the best wishes for the coming release

Kind Regards

Dirk

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.