xinerama triggers segmentation fault while loading KDE desktop with current nvidia driver

Bug #658028 reported by Obi1Kenobi on 2010-10-11
56
This bug affects 11 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xorg (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: xorg

Hi everyone,

Initially have filled in this bug report on KDE bug tracking system but they've redirected me here and also said that "X is crashing" (KDE bug id 52398),

So here it is the story again:

Using Kubuntu Maverick (10.10) with stock KDE 4.5.1 and current nvidia driver (260.19.06). Works OK with one monitor but the moment I enable xinerama in an attempt to set up dual head config, I can no longer get to the desktop - it crashes with segmentation fault just after the "K" letter is shown. For a split second both monitors come to life (so it loads quite a bit before giving up).

Without xinerama, I can even enable 2 monitors with nvidia-setting - although not much use for such a config since one monitor is blank (but I can move the mouse on it so I know it's working). However, the moment I turn xinerama on ... kabooom !

I am writing this bug report with Xinerama tunred off - I am not sure whether ubuntu-bug -p xorg works in the absence of X (console mode) but I will try.

I will try to append the xorg.conf file as well.

xxxxxx@andromeda:~$ lsb_release -rd
Description: Ubuntu 10.10
Release: 10.10
xxxxxx@andromeda:~$

xxxxx@andromeda:~$ apt-cache policy xorg
xorg:
  Installed: 1:7.5+6ubuntu3
  Candidate: 1:7.5+6ubuntu3
  Version table:
 *** 1:7.5+6ubuntu3 0
        500 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ maverick/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
xxxxx@andromeda:~$

Thank you for all your help.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.10
Package: xorg 1:7.5+6ubuntu3
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-22.33-generic 2.6.35.4
Uname: Linux 2.6.35-22-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 260.19.06 Mon Sep 13 04:29:19 PDT 2010
 GCC version: gcc version 4.4.5 (Ubuntu/Linaro 4.4.4-14ubuntu5)
Architecture: amd64
Date: Mon Oct 11 02:05:48 2010
DkmsStatus: nvidia-current, 260.19.06, 2.6.35-22-generic, x86_64: installed
InstallationMedia: Kubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - Release Candidate amd64 (20100928.2)
MachineType: System manufacturer System Product Name
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.35-22-generic root=UUID=bd07643a-9dea-49d0-aa57-da0b26816622 ro bootkbd=uk quiet splash
ProcEnviron:
 LANGUAGE=
 LANG=en_IE.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: xorg
dmi.bios.date: 07/10/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 2301
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: P5Q DELUXE
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: Rev 1.xx
dmi.chassis.asset.tag: Asset-1234567890
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr2301:bd07/10/2009:svnSystemmanufacturer:pnSystemProductName:pvrSystemVersion:rvnASUSTeKComputerINC.:rnP5QDELUXE:rvrRev1.xx:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: System Product Name
dmi.product.version: System Version
dmi.sys.vendor: System manufacturer
glxinfo: Error: [Errno 2] No such file or directory
system:
 distro: Ubuntu
 codename: maverick
 architecture: x86_64
 kernel: 2.6.35-22-generic

Obi1Kenobi (hatespam00-bugrep) wrote :
Obi1Kenobi (hatespam00-bugrep) wrote :
Obi1Kenobi (hatespam00-bugrep) wrote :

Forgot to mention that this issue is always reproducible.

MikeB (mikeb-timetrex) wrote :

Same issue here, Xinerama causes X to segfault with three monitors. If I disable Xinerama it works fine with one monitor.

Same issue here, only 2 monitors. If I disable Xinerama, works well tough.

I can do things like DISPLAY=:0:1 xterm for example or konsole. But will segfault with firefox.

Feel free to ask for log or conf files. Thanks.

dan_linder (dan-linder) wrote :

Is this the same bug as filed in this bug report:
    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/maverick/+source/xorg-server/+bug/650539

I'm in the process of installing the temporary fix the other bug report lists so I don't know if it is the same as what is affecting us...

Dan

To post a comment you must log in.