intel video driver not installed by default in ubuntu 19.04 (Disco) [needed for graphics support on Intel Core 2 Duo systems]

Bug #1819943 reported by rajesh on 2019-03-13
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xorg (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I am running intel core2duo cpu and ubuntu 18.10 is running fine. I installed GRML , copied Ubuntu 19.04 iso to the grml folder in boot directory and then updated grub. Restarted the computer and on booting the ISO no login screen appeared. However,after pressing alt + ctrl + F2, logging in at command prompt,updating apt and installing "xserver-xorg-video-intel, lightdm, and unity" I was able to get to the desktop by running the command 'sudo service lightdm start'. Command 'startx and X" gave xorg error saying server could not be connected. Command "sudo service gdm(3) start' went back to command prompt ($).
 This was also observed in Kubuntu and Xubuntu. In Xubuntu after installing intel video driver and running startx command i was able to get to the desktop.
Whether, "xserver-xorg-video-intel" package is not being installed by default in ubuntu or support for "intel core2duo processor" has been withdrawn.

Revision history for this message
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

the failure without -intel needs to be debugged, attach X log

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Revision history for this message
rajesh (bhatt-rajesh20) wrote :

The current 'xorg.0.log' as well as the 'xorg.0.log.old' is attached.

Revision history for this message
rajesh (bhatt-rajesh20) wrote :

Wasn't able to attach 'xorg.0.log.old', the same is also attached.

Revision history for this message
rajesh (bhatt-rajesh20) wrote :
Download full text (15.4 KiB)

The above log files were from the Xubuntu system after installing the intel driver. The log file from live iso (using GRML) is now attached. The details are as under:-

[ 58.915]
X.Org X Server 1.20.4
X Protocol Version 11, Revision 0
[ 58.916] Build Operating System: Linux 4.4.0-142-generic x86_64 Ubuntu
[ 58.916] Current Operating System: Linux xubuntu 5.0.0-7-generic #8-Ubuntu SMP Mon Mar 4 16:27:25 UTC 2019 x86_64
[ 58.916] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/xubuntu.seed boot=casper iso-scan/filename=/boot/grml/xdisco-desktop-amd64.iso quiet splash ---
[ 58.916] Build Date: 08 March 2019 08:31:56AM
[ 58.916] xorg-server 2:1.20.4-1ubuntu2 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support)
[ 58.916] Current version of pixman: 0.36.0
[ 58.916] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
 to make sure that you have the latest version.
[ 58.916] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
 (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
 (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 58.917] (==) Log file: "/home/xubuntu/.local/share/xorg/Xorg.0.log", Time: Sun Mar 17 10:36:27 2019
[ 58.917] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 58.917] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
[ 58.917] (==) No screen section available. Using defaults.
[ 58.917] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[ 58.917] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
[ 58.918] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
 Using a default monitor configuration.
[ 58.918] (==) Automatically adding devices
[ 58.918] (==) Automatically enabling devices
[ 58.918] (==) Automatically adding GPU devices
[ 58.918] (==) Automatically binding GPU devices
[ 58.918] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[ 58.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[ 58.918] Entry deleted from font path.
[ 58.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi/" does not exist.
[ 58.918] Entry deleted from font path.
[ 58.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi/" does not exist.
[ 58.918] Entry deleted from font path.
[ 58.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi" does not exist.
[ 58.918] Entry deleted from font path.
[ 58.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi" does not exist.
[ 58.918] Entry deleted from font path.
[ 58.918] (==) FontPath set to:
 /usr/share/fonts/X11/misc,
 /usr/share/fonts/X11/Type1,
 built-ins
[ 58.918] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[ 58.918] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
 If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[ 58.918] (II) Loader magic: 0x55652386e020
[ 58.918] (II) Module ABI versions:
[ 58.918] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 58.918] X.Org Video Driver: 24.0
[ 58.918] X.Org XInput driver : 24.1
[ 58.918] X.Org Server Extension : 10.0
[ 58.919] (++) using VT number 2

[ 58.922] (II) systemd-logind: too...

Revision history for this message
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

[ 58.994] Require OpenGL version 2.1 or later.
[ 58.994] (EE) modeset(0): Failed to initialize glamor at ScreenInit() time.

ok then, looks like -intel needs to be added back to xserver-xorg-video-all Recommends... sigh

affects: xserver-xorg-video-intel (Ubuntu) → xorg (Ubuntu)
Changed in xorg (Ubuntu):
status: Incomplete → Triaged
tags: added: disco
affects: xorg (Ubuntu) → xorg-server (Ubuntu)
Revision history for this message
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

adding the metapackage again

the server probably should fall back to swrast instead of failing to start

Changed in xorg (Ubuntu):
status: New → In Progress
Revision history for this message
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

Please test xserver from ppa:canonical-x/x-staging

It has a patch where the server should fall back to using fb instead of crashing. You need to uninstall x-x-v-intel and then log out and back in, before seeing if it works or not.

Revision history for this message
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

test the ppa, would like to get that patch upstream asap

Changed in xorg-server (Ubuntu):
status: Triaged → Incomplete
Revision history for this message
rajesh (bhatt-rajesh20) wrote :

As advised the staging ppa was added -"sudo add-apt-repository ppa:canonical-x/x-staging"- removed x-x-v-i-upgraded xserver-xorg and then logged out. No login screen. Again installed x-x-v-i and 'startx' brought me back to the desktop. log file is attached.

Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package xorg - 1:7.7+19ubuntu12

---------------
xorg (1:7.7+19ubuntu12) disco; urgency=medium

  * control: Restore -intel to x-x-video-all Recommends, glamor needs
    OpenGL 2.1 which i915_dri.so doesn't support. (LP: #1819943)
  * control: Add mesa-vulkan-drivers back to xserver-xorg recommends.

 -- Timo Aaltonen <email address hidden> Tue, 26 Mar 2019 17:46:22 +0200

Changed in xorg (Ubuntu):
status: In Progress → Fix Released
no longer affects: xorg-server (Ubuntu)
summary: intel video driver not installed by default in ubuntu 19.04 (Disco)
+ [needed for graphics support on Intel Core 2 Duo systems]
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers