I am unable to connect external LCD to my laptop via HDMI

Bug #1767903 reported by Abdullah Ahmed
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xorg (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

This issue pop-up after I upgraded to 18.04 LTS. (It was working fine on 16.04)

In graphics section, I am seeing Gallium 0.4 but my graphics are Intel HD 520

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 18.04
Package: xorg 1:7.7+19ubuntu7
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-20.21-generic 4.15.17
Uname: Linux 4.15.0-20-generic x86_64
.tmp.unity_support_test.1:

ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7
Architecture: amd64
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: None
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
Date: Mon Apr 30 05:56:30 2018
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: bionic
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 virtualbox, 5.2.10, 4.15.0-20-generic, x86_64: installed
 virtualbox, 5.2.10, 4.4.0-121-generic, x86_64: installed
ExtraDebuggingInterest: Yes, if not too technical
GraphicsCard:
 Intel Corporation HD Graphics 520 [8086:1916] (rev 07) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Lenovo Skylake GT2 [HD Graphics 520] [17aa:5049]
   Subsystem: Lenovo Mars [Radeon HD 8670A/8670M/8750M] [17aa:5049]
InstallationDate: Installed on 2017-01-23 (461 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20160420.1)
Lsusb:
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
 Bus 001 Device 004: ID 0bda:57e3 Realtek Semiconductor Corp.
 Bus 001 Device 003: ID 8087:0a2a Intel Corp.
 Bus 001 Device 002: ID 09da:010e A4Tech Co., Ltd.
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
MachineType: LENOVO 20EV0004UE
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-4.15.0-20-generic root=UUID=9e6972ea-13cb-4a69-ba84-efbfda8ae024 ro recovery nomodeset
Renderer: Software
SourcePackage: xorg
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 04/12/2016
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: R00ET41W (1.16 )
dmi.board.asset.tag: Not Available
dmi.board.name: 20EV0004UE
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: Not Defined
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: None
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvrR00ET41W(1.16):bd04/12/2016:svnLENOVO:pn20EV0004UE:pvrThinkPadE560:rvnLENOVO:rn20EV0004UE:rvrNotDefined:cvnLENOVO:ct10:cvrNone:
dmi.product.family: ThinkPad E560
dmi.product.name: 20EV0004UE
dmi.product.version: ThinkPad E560
dmi.sys.vendor: LENOVO
version.compiz: compiz 1:0.9.13.1+18.04.20180302-0ubuntu1
version.libdrm2: libdrm2 2.4.91-2
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 18.0.0~rc5-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 18.0.0~rc5-1ubuntu1
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.19.6-1ubuntu4
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.5-1ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:18.0.1-1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20171229-1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.15-2
xserver.bootTime: Mon Apr 30 05:07:12 2018
xserver.configfile: default
xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.version: 2:1.19.6-1ubuntu4

Revision history for this message
Abdullah Ahmed (fl-info) wrote :
Revision history for this message
Christopher M. Peñalver (penalvch) wrote :

Abdullah Ahmed, thank you for reporting this and helping make Ubuntu better.

1) To clarify, could you please advise to the use of kernel boot parameter nomodeset?

2) If you remove the nomodeset parameter does this influence this issue?

3) As per the sticker of the monitor itself (not from the Bug Description, or the result of a terminal command), could you please provide the full manufacturer and model?

4) Are you using an adapter/dongle to connect the monitor or is it one HDMI cord connecting the laptop to the monitor?

5) When you do plug the monitor in, in the application Settings > Devices > Display does it recognize something is plugged in?

tags: added: bios-outdated-1.33 regression-release
Changed in xorg (Ubuntu):
importance: Undecided → Low
status: New → Incomplete
Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for xorg (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in xorg (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers