WARN_ON(!encoder->crtc), more warnings and unstable X on 16.04

Bug #1599357 reported by Luiz Angelo Daros de Luca on 2016-07-06
14
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xorg (Ubuntu)
High
Unassigned

Bug Description

Hello,

I installed ubuntu 16.04 on the vintage asus eeepc 701.
However, i915 is giving me warnings on dmesg and it is unstable, specially on vt-switch (I cannot go back to X).

I'll attach what dmesg shows me.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.04
Package: xorg 1:7.7+13ubuntu3
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-28.47-generic 4.4.13
Uname: Linux 4.4.0-28-generic i686
.tmp.unity_support_test.0:

ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.1
Architecture: i386
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: compiz
CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
CompositorUnredirectFSW: true
CurrentDesktop: Unity
Date: Wed Jul 6 00:52:20 2016
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: xenial
DistroVariant: ubuntu
ExtraDebuggingInterest: Yes
GraphicsCard:
 Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller [8086:2592] (rev 04) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller [1043:82d9]
   Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller [1043:82d9]
MachineType: ASUSTeK Computer INC. 701
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-4.4.0-28-generic root=UUID=88e47f5f-2717-42af-a83c-05a041cf9895 ro rootflags=subvol=@ quiet splash forcepae vt.handoff=7
SourcePackage: xorg
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 03/03/2008
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 0910
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: 701
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: x.xx
dmi.chassis.asset.tag: 0x00000000
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTek Computer INC.
dmi.chassis.version: x.x
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr0910:bd03/03/2008:svnASUSTeKComputerINC.:pn701:pvrx.x:rvnASUSTeKComputerINC.:rn701:rvrx.xx:cvnASUSTekComputerINC.:ct10:cvrx.x:
dmi.product.name: 701
dmi.product.version: x.x
dmi.sys.vendor: ASUSTeK Computer INC.
version.compiz: compiz 1:0.9.12.2+16.04.20160526-0ubuntu1
version.libdrm2: libdrm2 2.4.67-1ubuntu0.16.04.1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 11.2.0-1ubuntu2
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 11.2.0-1ubuntu2
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.18.3-1ubuntu2.2
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.1-1ubuntu2
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.7.0-1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20160325-1ubuntu1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.12-1build2
xserver.bootTime: Wed Jul 6 00:20:43 2016
xserver.configfile: default
xserver.errors:

xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.outputs:

xserver.version: 2:1.18.3-1ubuntu2.2

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in xorg (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Riccardo Battistini (rickb) wrote :

The bug shows up in these Dell Latitude models
D430 i915GM
D630 iGM965
D610 i915GM
D530 iGM965

Ubuntu 14.04 both standard and with Xenial backports is also affected.

Regards
Riccardo

Changed in xorg (Ubuntu):
importance: Undecided → High
dan (johntrialpro) wrote :

can confirm this on my pc
Host bridge: 915GM/PM/GMS/910GML / pentium M 1.7 lubuntu 14.04.5 i386

ive with tested the following kernels
3.19.0-80 is ok
4.2.0-22 is ok
4.2.0-42 is ok

4.4.0-21 many errors
4.4.0-22 errors
4.4.0-72 errors
4.4.0-75 errors

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers